Ma este indul az Örökmozgóban a vérbeli Budapest-rajongók kedvenc filmklubjának második felvonása! Az első félév során kiérlelt tematika immár bejáratott törzsközönséggel, és ahogyan eddig, továbbra is érdekes meghívott vendégekkel dolgozik azon, hogy kéthetente kedd esténként egy egészen új arcát mutassák meg fővárosunknak.

"Ki számít underground arcnak ma Budapesten? Honnan érkeznek hozzánk a turisták és mi érdekli őket Budapestből? Hogyan lehet városunkból Buenos-Aires-t csinálni? Melyek ma a menő underground szórakozóhelyek és zenekarok a fővárosban? Miként lehet turistacélpont a VIII. kerület? Hogyan lehet eljutni Moszkvától Széll Kálmánon át Elvis Prestley-ig? Mi az a Slam Poetry mozgalom? Melyik városrész inspirálja leginkább a fiatal filmrendezőket? És vajon tudják-e kreatívan használni a várost a hazai filmesek?" Ezekre a kérdésekre igyekszik választ keresni a városfilmklub olyan zömmel ritkaságszámba menő filmek vetítésével, melyek egy elképesztően változatos műfaji, stiláris és ízlésbeli képet rajzolnak ki – egyetlen dolog közös bennük: maga Budapest. Hol káprázatosan színes háttérként húzódik meg, hol zord atmoszférát teremt, egyszer valóságos, mindennapi életterünkre ismerünk rá benne, másszor távoli világvárosok vendégszerepeit ölti magára.

Városhoz a filmetTörök Ferenc generációs életérzés-filmje, a Moszkva tér így szerepelhet egyszerre a kínálatban Az adósság című virtigli amerikai thrillerrel, vagy az SZFE rendező szakos hallgatóinakszkeccsfilmjével, hiszen a maguk módján mindannyian Budapestről mondanak valamit. A filmklub elsődleges célja a mozizás örömén túl az, hogy valódi párbeszéd indulhasson meg Budapestről. A félév folyamán felvetődnek szociológiai, politológiai, építészeti, kulturális, művészeti, sőt közlekedési szempontok is, ezért válogatták a szervezők oly gondosan össze a legkülönbözőbb alkotásokat. A nagyjátékfilmekhez pedig külön bónuszként minden alkalommal vetítenek egy rövidebb kísérőfilmet is, melyek gyakorta máshol egyáltalán nem látható, nem hozzáférhető alkotások, ennélfogva önmagukban is kuriózumnak tekinthetők. Idén a filmklub programja mellé három különböző fotókiállítás, köztük a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tárlata is társul, hogy egy másik médiumon keresztül is megmutassa Budapestet és mindazt, amit gondolunk, vagy éppen nem gondolnánk róla.

Az első félév folyamán kialakult törzsközönség mellé a témák változatosságának köszönhetően minden alkalommal új arcok is felbukkannak a moziteremben, Hegyi György moderátor pedig idén olyan vendégeket köszönthet a vetítéseket követő beszélgetésen, mint Török Ferenc és Reisz Gábor rendezők, Závada Péter költő-szövegíró, Vranik Krisztián Krizsó kocsmáros-producer vagy Lakner Zoltán politikai elemző. Az egyes estéken terítékre kerül majd a közterületek átnevezése, a budapesti underground és a hazánkban forgó külföldi filmek kérdése is.

Függetlenül tehát attól, hogy elkötelezett urbanisták, vagy csupán Budapest laikus szerelmesei vagyunk, az Örökmozgóban a helyünk ma este nyolc órától!

További információkat a filmklub Facebook-oldalán olvashatsz!