Már csak néhányat kell aludnunk február 14-ig, amikor végre kiderül, hogyan mutat fővárosunk a vásznon mint John McClane Moszkvája a Die Hard 5-ben. Az elmúlt nyáron mindenkit az tartott izgalomban, hogy Bruce Willis a Várban forgat, az Erzsébet-hídnál verekszik, vagy az Opera mögött robbant fel valamit. A film magyar közönsége számára pedig a moziban is alighanem az kapja majd a legnagyobb figyelmet, hogy ki mikor fedezi fel a cirill betűsre maszkírozott Madách teret. Hiszen ki ne ismerne rá örömmel szeretett Budapestjére? - Dombai Dóra

Akik itt jártakHa egy nagy volumenű külföldi produkció hazánkban forgat, az nem csak gazdasági és filmszakmai szempontból rendkívül fontos – noha ezek ugyancsak nem elhanyagolható tényezők –, hanem országimázs tekintetében is kiemelt jelentőséggel bír. A világ bármely pontjára elsősorban a főváros legnagyobb nevezetességei és a Belváros nosztalgikus atmoszférája „exportálható” a leginkább, ezekre a kulturális értékekre akad a legnagyobb kereslet külföldön. Budapest különösen vonzza a történelmi témájú, illetve kosztümös produkciókat az Evitától a Borgiákig. A nyilvánvaló költségkímélésen túl azért is érdemes hazánkba kiszervezni ezeket a forgatásokat, mert viszonylag kevés átalakítással lehet egyes városrészeket múlt századi helyszínekké varázsolni.

Ezt tette nemrég a Maupassant regényét adaptáló Bel Ami-film stábja, mely az Andrássy utat homokkal felszórva a századforduló Párizsát idézte meg Budapesten, korábban pedig a Steven Spielberg rendezte Münchenben tündökölt fővárosunk Párizsként és Rómaként, sőt a Puskás Ferenc Stadion még a müncheni olimpia helyszíneként is. Míg Angelina Jolie a Rózsák terét tette Boszniává saját rendezésű A vér és méz földjén című filmjében, a World War Z stábja Brad Pitt vezetésével a zombi-apokalipszist hozta el Budapestre filmforgatás céljából.

A piszkos anyagiakNagyszabású amerikai produkciókon kívül természetesen hazai projektek is forognak a város különböző helyszínein, korábban azonban az egyes területek bérlése mindenki számára hosszadalmas és bonyolult procedúra volt, számtalan alkalommal fordult elő, hogy a forgatások teljesen leálltak, amíg az egyeztetés zajlott. 2012. december 3-tól ez megváltozott, a Magyar Nemzeti Filmalap által kezdeményezett törvénymódosítás értelmében az ügymenet lényegesen leegyszerűsödött, átfutási ideje pedig lerövidült annak érdekében, hogy Budapest szépsége akadálytalanul válhasson bármilyen film hátterévé. A területek bérleti díját is kategóriánként egységesítették, eszerint a legdrágábbnak minősülő helyszíneken – ezek a Világörökség részét képező, valamint a turisztikai szempontból kiemelt helyszínek, tehát a Budai Vár, a történelmi zsidónegyed egyes részei, a Duna-part, az Andrássy út, stb. – 2000 forintot kell fizetni négyzetméterenként minden forgatási napon. Ehhez képest, aki a Nagykörúton belül, a Gellérthegyen, vagy Buda belső részein, például a Tabánban vagy Vízivárosban akar forgatni, azt 800 forint terheli minden egyes négyzetméter után egy napra. A Nagykörúton kívül eső területekért egységesen 300 forintot kérnek egészen Budapest közigazgatási határáig.

Akiket idén várunkBudapest az idei évben is több külföldi produkciónak ad majd otthont, itt készül például a Karsten & Petra című norvég családi film második része, valamint a Válaszcsapás című tévésorozat legújabb, negyedik évada. Az utóbbi időben járta be a sajtót a hír, miszerint a James Bond-történetek atyjáról, Ian Flemingről szóló minisorozat részint Londonban, részint pedig nálunk készül majd Dominic Cooper főszereplésével. Az egyszerűen Fleming munkacím alatt futó projekt forgatása napokon belül kezdődik Budapesten. A The Mark című amerikai akció-sci-fi a tavasz folyamán kerül hazánkban, s úgy tudni, már Kamarás Iván is szerepet kapott benne. Az év folyamán a fentiek mellé újabb és újabb filmcímek kerülhetnek még, addig pedig a mozikban a Die Hard, a Zola-regényből készült amerikai Thérese Raquin, vagy a World War Z előtt ülve várhatjuk, mikor bukkan fel a sztárok mögött egy ismerős utcarészlet.