Az idén a decemberi mozirepertoár üdítő módon mentes lesz a bugyuta karácsonyi giccs-özöntől. A hónap elején bemelegítésként többek között horrort és gyilkos humorú komédiákat kapunk, erre az erős felütésre pedig az ünnepi időszakban A hobbit, a Pi élete és A nyomorultak látványorgiái tesznek rá még egy lapáttal.

Alpok

A Velencei Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvnek járó díjjal elismert görög alkotás a családi tragédiák feldolgozásáról szól. Egy különös ötlet nyomán néhány vállalkozó olyan céget alapít, melynek fő tevékenysége az elvesztett családtagok ideiglenes pótlása a gyász megkönnyítése érdekében.

Premier: december 6.A hét pszichopata és a Si-cu

A hamar kultfilmmé avanzsáló Erőszakik (In Bruges) író-rendezője legújabb komikus hangvételű krimijében ismét hadrendbe állít egy rakás furcsa, ám üdítően eredeti alakot, akiket remek színészek pazar játéka kelt életre az önfeledt szórakozás érdekében.

Premier: december 6.Sinister

A hideglelős műfajok kedvelőinek örömére decemberben is érkezik új csemege a horror zsánerben már bizonyított Scott Derrickson (Hellraiser, Ördögűzés Emily Rose üdvéért) rendezésében. A főszerepben Ethan Hawke mint író kerül a természetfeletti horror-történet kellős közepébe.

Premier: december 6.A tündér

Aki a francia filmet szereti, ne hagyja ki A tündért, hiszen minden megvan benne, ami miatt e nemzet filmjei mára jóformán önálló műfajjá váltak. Szeretnivalóan emberi történet ez, egy egészen kevés hétköznapi varázslattal megbolondítva, melyben váratlanul felbukkan egy mezítlábas, elbűvölő nő, hogy tündérként teljesítse a vidéki szállodaportás három kívánságát.

Premier: december 6.A végzet napja

Ebben az apokaliptikus horrorban feltárul az emberi természet legsötétebb oldala. Amikor a kegyetlen játék céljává a puszta túlélés válik, a fiatal főszereplők kivetkőznek emberi mivoltukból. A végzet napja egy ijesztően reális, új utat mutat a slasher hagyománynak.

Premier: december 6.Börni, az eszelős temetős

A kiváló Richard Linklater rendező (Tökéletlen idők, Az élet nyomában, Kamera által homályosan) a fekete komádiák egyik jellegzetes hősét, a temetkezési vállalkozót helyezi története középpontjába. A tengerentúlon már nagy sikert aratott a még éppen a karácsonyi giccs-szezon előtt hazánkba kerülő, sajátos humorú függetlenfilm.

Premier: december 13.A hobbit – Váratlan utazás

Az elmúlt évek egyik legjobban várt filmje kerül végre a mozikba. A Gyűrűk Ura-trilógia spin off darabját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a megyebeli Zsákos Bilbó kalandjait már mindenki kívülről fújja. Aki a mítosz legújabb darabját szeretné látni a vásznon, igyekezzen a jegyfoglalással, mert minden bizonnyal A hobbit váltja majd ki a legnagyobb érdeklődést a mozikban az ünnepek alatt.

Premier: december 13.Nejem, nőm, csajom

December folyamán hazai alkotást is láthatnak a lelkes mozirajongók. A néhány éve sok vitát kavart Intim fejlövés rendezője elkészítette korábbi filmjének női változatát. Négy teljesen eltérő háttérrel és motivációkkal rendelkező, személyiségében végletesen különböző nő története kerül ezúttal egymás mellé, hogy kiderüljön, van-e valamilyen közös asszonyi sors.

Premier: december 20.Pi élete

Az Oscar-díjas Ang Lee best-seller adaptációja érdekes története mellett igazi látványmozinak ígérkezik. Pi szüleivel egy egész állatkertet költöztet át Indiából Kanadába, amikor egy végzetes vihar következtében egy mentőcsónakban reked a nyílt óceánon – együtt egy bengáli tigrissel. A különös alapszituáció látványpotenciálja 3D-ért kiált, az alkotók pedig igyekeztek mind jobban kiaknázni azt, hogy felejthetetlen moziélményben legyen részünk.

Premier: december 20.Volt egy tánc

Ki ne emlékezne a Váratlan utazás című kosztümös kanadai sorozat kis Sara Stanleyjére? A kis szőke színésznő időközben felnőtt és változatos szerepei után rendezésbe fogott. Már első saját filmjével, az Egyre távolabb-bal felhívta magára a figyelmet, új romantikus mozija pedig elsőre ránézésre nagyon finom és emberközeli alkotásnak tűnik, amire érdemes lesz odafigyelni.

Premier: december 27.A nyomorultak

Victor Hugo világhírű klasszikusának fordulatos, drámai és megindító története a kezdetek óta izgalomban tartja az álomgyári filmeseket, s időről időre előrukkolnak egy új adaptációval. A király beszédével Oscar-díjat nyert Tom Hooper ül a legújabb változat rendezői székében, aki a kosztümös történelmi közeghez ezúttal már komoly költségvetést is kapott. Jean Valjean és Cosette történetéhez valóságos sztárparádét vonultat fel a grandiózus alkotás, s ha mindez nem lenne elég, ebben a verzióban a sikeres Broadway-musical alapján minden szereplő dalra is fakad, hogy az érzelmek minél könnyebben elragadhassák az elérzékenyült nézőt.

Premier: december 27.