Gyakran látjuk és halljuk őket, néha megdícsérjük az angoljukat, de nincs fogalmunk különösebben, hogy kik ők, mivel foglalkoznak, vagy hogy milyen célból jöttek Budapestre. Egyre több amerikai érkezik hozzánk különböző okokból; néhányan dolgozni, tanulni jönnek, mások pedig itt házasodnak, vagy csak kalandot keresnek. Egy biztos: az amerikai kultúra Budapest életének is szerves része. Amerika-vadászatra indultunk.

Amerikából jöttem, mesterségem címere…A hazánkban élő amerikaiaknak nincs regisztrációs kötelezettségük, így pontos adatokat nem tudni arról, hogy hányan vannak, de a bejelentkezések alapján a konzuli osztály nagyjából 12 000-re becsüli számukat Magyarországon. Nagy részük természetesen Budapesten lakik.Individualizmus és gyorséttermekAz amerikaiakról a legtöbb embernek a McDonald's jut eszébe. A többség, tévesen azt gondolja, hogy az észak-amerikai kultúra mindössze a hot-dogról, a kóláról és a hamburgerről szól. Ez természetesen nem igaz, a gyorséttermi kultúra kialakulásának komoly történelmi háttere van.A történet pedig röviden annyi, hogy a fiatal Amerikában gyökeret vert függetlenségi szellem új embertípust szült: az individumot, aki önmaga, a semmiből építi fel a saját amerikai álmát. Az első gyorsétterem nekik épült, hiszen nem lehet, hogy egy ilyen embert befolyásoljon a szakácsok és pincérek munkatempója a mindennapokban. Egy McDonald’s-ban viszont gyorsan, olcsón lehet enni, és meglepetésekre sem kell számítani, így a hétköznapok akadálymentessé válnak, legalábbis ami az étkezést illeti.

Amikor hamburgerezni támad kedvünk, természetesen mi magyarok nem a "magyar álomra" gondolunk és arra sem, hogy ezeken a helyeken nap, mint nap kapcsolatba kerülünk az amerikai kultúrával, ami egyébként éppen a vonzó individualista felfogás és a történelmi eseményekből adódó versenyszellem miatt terjedt el világszerte. Még a Mikulás is amerikanizálódott: ha nincs Coca-Cola, mindenki Mikulása sem pirosban ajándékozna világszerte.

What do you do?Egy amerikainak kötelessége elköltözni otthonról, ideális esetben már érettségi után, hiszen meg kell tanulnia a saját lábára állni. Ezért sokan külföldre, (például Budapestre) jönnek továbbtanulni, vagy munkát vállalni, hogy elkezdjék önálló életüket.

Akit nem egy vállalat, vagy szervezet küld Budapestre dolgozni, az saját maga oldja meg a továbbtanulással, vagy álláskereséssel kapcsolatos problémáit. Persze azért teljesen senki nem marad magára, léteznek olyan szervezetek, mint például az AmCham (American Chamber of Commerce) amelyek arra hivatottak, hogy képviseljék tagjaik nemzetközi üzleti érdekeit. Ez a szervezet egyébként tökéletes platform az itt élőknek arra, hogy kapcsolatokat építsenek, és esetleg állást is találjanak. Sok esetben megfigyelhető egyébként amerikai cégeknél-intézményeknél, hogy tevékenységük nem korlátozódik az Egyesült Államokra, kiemelten képviselnek nemzetközi érdekeket is. Oktatásban ilyen például a CEU (Közép-Európai Egyetem), vagy az AISB, vagyis a Budapesti Amerikai Nemzetközi Iskola, amit 1973-ban alapított a nagykövetség azért, hogy a dimplomaták gyerekeinek oktatást biztosítsanak. Az intézmény ma már bárki előtt nyitva áll, aki rendelkezik a megfelelő anyagi háttérrel.

Az Amerikai Nagykövetség egyébként az AISB-nél jóval olcsóbban népszerűsíti az amerikai kultúrátBudapesten. 2009 óta a Corvinus Egyetemmel együttműködve üzemelteti az Amerikai Kuckót (American Corner), ami nem más, mint egy információs programközpont azoknak a külföldieknek és magyaroknak, akik itthonról kapcsolatba szeretnének kerülni az Egyesült Államokkal.

Aki magyarként komolyabb szimpátiát érez Amerika iránt akár egyetemi képzés keretein belül is tanulhat róla. , Például aki képes hibátlanul kimondani az Amerikanisztika szót az ELTE Bölcsészkarán az tanulhat ezen a szakon. Itt az irodalommal, történelemmel, nyelvészettel és kultúrával kapcsolatos tárgyak szerencsére nem csak arra készítik fel a diákokat, hogy megértsék a gyorséttermek működését, hanem sokkal komplexebb háttértudást biztosítanak az adott országról, kultúráról.
Thank God it's FridayKözpontilag szervezett porgramból kevés van, így a legtöbben maguk oldják meg a saját szórakozásukat. Az itt élő amerikaiak általában hamar megszeretik a romkocsmák hangulatát és új barátaikat a Szimpla kert törzsvendégei között találják meg. Ezért sajnos nem biztos, hogy az éjszakában találkozunk majd velük, hiszen mi magyarok inkább választunk amerikai bárokat a pénteki buli helyszínéül, például a Johnny Cash hangulatú Hard Rock Café-t. Ez utóbbiban egyébként 2012. november 24-én szervez Hálaadás napi összejövetelt a Discover America bizottság, ahol sok amerikai expatriótával lehet majd személyesen találkozni. Természetesen ezen kívül is szoktak rendezni más Amerikával kapcsolatos programokat is, például a Corinthia Hotelben kapott helyet egy elnökválasztásra reagáló (egyébként nyilvános) rendezvény november 6-án, ahova ezernél is több vendéget vártak.
Amerikai stílusú bárokból egyébként többet is találunk Budapesten. Ilyen például az Ostrom utcai Oscar American Bar, vagy a Káplár utcai Joe’s Pub. Ha valaki ezeknél autentikusabbra vágyik, akkor érdemes ellátogatni a Hootersbe, ami egy híres amerikai étteremlánc magyaroszági képviselőjeként hiteles képet fest a sokunk által amerikainak vélt kultúráról, vagyis a női mellekről, a sörről és a hamburgerről.

Amerika kapitányAz amerikai kultúra esetében az a mondás igaz, hogy "aki nem keres, az is talál", hiszen az életünk szinte minden szegletét átjárja az Egyesült Államok. Sok esetben nem is kell kilépnünk otthonról, ha amerikai kultúrával akarunk találkozni. Az első kapcsolat a tengeren túli országgal már a ruhásszekrényben elkezdődik és a TV-n keresztül is ránk talál. A jól ismert, sokak által kedvelt sorozatok, tehetségkutató műsorok legnagyobb része amerikai mintára készül. Emellett a plázakultúra, a popzene és a vásárlási szokásaink is mind éreztetik az Egyesült Államok jelenlétét.
Amerika hatására a sportpályákon is látható változások történtek az elmúlt években. A magyar foci sikertelenségének is köszönhetően népszerűek lettek az amerikai sportok, amik arról híresek, hogy senki nem érti a szabályokat igazán. Szerencsére már játszatjuk is ezeket; létezik már Magyar Baseball és Softball Szövetség (MOBSSZ), és Magyar Amerikai Football Szövetség (MAFSZ), azaz már belőlünk is lehet akár Budapest Eagles, Wolves, Titans csapattag. Természetesen az egyenjogúság jegyében még nőket is szívesen látnak mindenhol játékosként és szurkolóként (cheerleader) egyaránt.

Elmondhatjuk tehát, hogy szinte minden sarkon amerikai “import különlegességekbe” botlunk és bátran kijelenthetjük, hogy igenis foglalkoztat minket az a hangulat, amit a hollywoodi filmekből mindannyian olyan jól ismerünk. Többek között ez az oka annak, hogy számos budapesti vállalkozás foglalkozik amerikai témákkal; a Sugar Shop például épp a közlemúltban cserélte le a körülbelül másfél éven keresztül népszerű New York témájú cukrásztermékeit.