Van rajta zár, de minek? Ezt a boltot soha nem zárják be. Legjobb lenne, ha a kilincset is leszerelnék, mert itt éjjel-nappal nagy a forgalom, ami a különleges árukészletnek és a korrekt áraknak köszönhető. A 8&8 Delikát nem újdonság, nagyjából 10 éve nyitott ki az első üzlet, ami néhány év után bár bezárt, helyette nyílt három másik. Mi ellátogattunk a XII. kerületben lévő üzletbe és majdnem mindenre rácsodálkoztunk.

Rögtön a bejárattal szemben megtaláltuk a sörrel dugig megpakolt hűtőt, ami az üzlet imázsának egyik fontos tartópillére. A 8&8 Delikátban mintegy 300 féle sör kapható, de egyetlen Arany Ászokat sem találtunk a dobozok között. Ezzel persze nem kritizálni akarjuk az egyik legkedveltebb hazai sört, de ez az üzlet bizony a saját útját járja. A külföldi különlegességek mellett sok magyar kézműves sör is kapható, közöttük olyanok is, amik sehol máshol nem kaphatóak.

Közvetlenül a sörök mellett egy tekintélyes üdítőválaszték kelleti magát olyan - itthon ritkán megtalálható - italokkal, mint a Fanta mangó, diétás Cherry Coke, dobozos Dr. Pepper, de japán hántolatlan rizzsel készült zöld teát, valódi kóladióból készült kólát és rengeteg kiváló minőségű vizet is vehetünk, például japán Fiji-t, vagy eredeti magyar szikvizet.

Az óramutató járásával ellentétes irányba indultunk tovább, ahol egy hosszú sornyi gourmet élelmiszer próbált minket vásárlásra csábítani. Majdnem bedőltünk neki. Hosszas szemezés kezdődött ezen a szakaszon több termékkel is, például a feketeribizlis mustárral, tintahalas (fekete színű) spagetti tésztával, különleges görög olivaolajakkal, szarvasgombás különlegességgel, aszaltgyümölcsös-diós mézekkel és wasabi krémekkel. Hiába minden ellenállás, a gasztronómiai nehéztüzérség ugyanis nagy kiszerelésben kapható, ezidáig számunkra ismeretlen ketchup volt: az egyik direkt hot-dogra való, a másik csirkére, a harmadik a hamburgerekre illik a legjobban, de van még nagyon erős, extra különleges fűszerezésű is. Érdeklődtünk, hogy mi alapján állítják össze az árukészletet, és azt a választ kaptuk, hogy “csak úgy”. Az üzlet nem kielégíteni szeretné az igényeket, hanem inkább megteremti azokat.

A borválaszték egy kicsit az Odesszeiából jól ismert szirének dalára hasonlít: megbabonáz. Sajnos nem volt a közelben egy árbóc sem, ezért nem tudtuk magunkat sehová kikötözni, így “félredobva” mindent határozott léptekkel elindultunk a közel 600 különböző fajta bor irányába. Meglepetés volt látni, hogy a külföldi italok száma elhanyagolható; az üzlet teljes mértékben a magyar különlegességekre “szakosodott”, mint így például Erdélyből, Délvidékről és Ménes-Hegyaljáról származó borokkal találkozhatunk.

Ez utóbbiról egyébként az a hír járja, hogy Kölcsey a Himnusz írásakor eredetileg nem “Tokaj szőlővesszeiről”, hanem Ménes szőlővesszeiről írt, de később ezt valamiért kijavította. A történetet egyébként a tulajdonos mesélte el nekünk, aki szinte minden termékről tud valami érdekeset. Érdemes kérdezni tőle.

Még nagyon sokáig lehetne sorolni, hogy mit kaphatunk a 8&8 Delikátban; chipsekkel, csokikülönlegességekkel, orosz vodkákkal, sajtokkal, pékáruval és egy 5 literes whiskey-vel folytatnánk a listát, de mindenkinek inkább a személyes tapasztalást ajánljuk.
WEB
Facebook

Cím:

  • 1118 Budapest, Somlói út 3.
  • 1124 Budapest, Fürj utca 2.
  • 1118 Budapest, Tűzkő utca 10.