Az oké, hogy már egy nap után a kisujjukban van a Sziget térkép, vagy akár évek óta, de vajon mennyit tudnak a külföldi Szigetlakók Budapestről, illetve arról az országról, melynek fővárosába költöztek erre az egy hétre? Fogtuk magunkat meg egy adag kíváncsi empátiát és még világosban, a szemmel láthatóan élénk és életerős fesztiválozókhoz szegeztünk egy-két alapkérdést. Két tanulság: Budapest nagyon, a magyar nyelv kevésbé népszerű. És még egy: nem mindegy hogyan mutatjuk be a várost a Szigeten, mert sokaknak tényleg ez a fesztivál jelenti az egész országot.

Íme a kérdezz-felelek top fesztiválarcokkal:1. Mit jelent a Sziget szó?
A Sziget szó legtöbb esetben egy szót jelentett külföldi barátaink számára: party. Aztán a válaszadók egy kicsit elgondolkoztak és elég nagy arányban rávágták, hogy island, azaz sziget a megoldás. Akadtak olyanok, akiknek mi árultuk el a megfejtést, ők egyöntetűen és elismerően nyugtázták a névadók kreativitását.2. Mennyibe kerül 1 liter tej Magyarországon?
Itt jogos a bizonytalanság, illetve a kérdés, hogy mégis hol. Átlagárat kérünk: 1000 forinttól 100 forintig terjed a skála, de meglepően sokan eltalálják, hogy saccperkábé kevesebb, mint egy euró.
3. Tudsz bármit magyarul? A kérdést aztán közönségünkre hangoltuk mint egy jó dj az estét: tudsz a szigeten kívül más szót is magyarul? Két slágerválaszt kaptunk: köszi és pálinka, illetve egy esetben elhangzott a kocsma szó is.

4. Ismersz hungarikumokat?
Erre a kérdésre meglepően kevesen tudtak válaszolni. Akik igen: rétes, kolbász, pálinka, na meg a Sziget opciókat sorolták. Az, hogy a magyar sörhungarikum lenne, az még nekünk is újdonság, de örömmel fogadtuk a szavazatot.
5. Ismersz híres magyar embereket?Röviden, tömören: Rubik Ernő. Kellemes meglepetésként érkezett egy voks Márai Sándorra is egy holland Szigetlakótól.6. Milyen ember lenne Budapest? Három verziót sikerült kialakítani a beérkezett válaszok alapján:
a: egy középkorú hölgy, aki igyekszik követni az aktuális trendet, de ugyanakkor klasszikus a megjelenése.
b:
Buda: a nő.
Pest: a férfi.
c: egy szakállas, ősz öregember, aki pipával a szájában szemlélődik a nagyvilág különböző pontjain.
7. Milyen színű a magyar zászló? A sorrend nem ment, a színek viszont átlagosan rendben voltak. Bár itt muszáj enyhe kritikával élnünk: azért a sárga-fekete merész kombó egy Sziget-rajongó szájából, megmosolyogtuk. 8. Hányan laknak Budapesten? 1,5 millió és 1,8 millió között van a válasz. Szerintünk ez szép saccolás.

9. Mennyi Magyarország népessége?
Ennél a válasznál már kevésbé rózsás a helyzet. Viszont annál inkább mosolyogtak az interjúalanyaink, mikor fény derül arra: Magyarország lakossága alig 25-szöröse a tavalyi Sziget közösségnek.