Ottlik Géza száz éve született, Isten éltesse! Volt már maratoni felolvasás, most pedig egészen érdekes dolog készült a tiszteletére: az első magyar okostelefonra tervezett interaktív, irodalmi séta Budapest főszereplésével.

Már az ötlet is kíváncsi tekinteteket ébreszt: mi az pontosan, hogy interaktív, és egyébként is okostelefonon okosirodalom? A kezdeményezés egy MOME-akcióból nőtte ki magát, amelynek keretében a hallgatók a múzeumok életével ismerkedtek, többek között a későbbi partnerrel, a Petőfi Irodalmi Múzeummal, röviden csak PIM-mel.

A modern technika és a klasszikus irodalom kísérleti viszonya nem új keletű izgalom. Érdekes egybeesés, hogy épp két hete Dublinban hoztak ki egy hasonló sémára tervezett alkalmazást, amely az 1904-es Joyce-i várost veszi alapul, és annak alapján kalauzol a huszadik század egyik legfontosabb regényében, az Ulysses-ben. A két projekt tehát fej-fej mellett haladt, egymástól függetlenül.De, hogy miről is van szó? A kérdések feszegetéséről, miszerint lehet-e applikációra hangolni egy irodalmi alkotást? Ha igen, hogyan lehet lefordítani egy regényt a város különböző pontjaira? Miként lehet felbontani a narratívát, és okostelefonra strukturálni a regényt? Az Ottlik-évben stílusos Hajnali háztetők című kisregény kapcsán ezzel foglalkozott a PIM megbízásából a MOME Kreatív Technika Labor és a SZTAKI.És, hogy mennyire élvezhető egy ilyen alkalmazás? A válasz rövid: nagyon. A jelenleg csak a séta demóját, azaz a teljes regény egy részletét biztosító app a Fővám tértől az Egyetem téren át a Kossuth Lajos utcáig tart, és olyan megnyerő hangon kalauzolja a gyalogos olvasó-hallgató befogadót, hogy sanszos, hogy a komótos sétálás közben telefonunkkal a zsebünkben vagy a kezünkben, a szembeforgalom örömére fel-felnevetünk jóízűen.

Letöltjük az alkalmazást, hozzá a sétát, és elindul az irodalmi-urbánus kalandozás. A start után egy 1936-os térképpel találjuk szembe magunkat, amely hosszú fáradozás után GPS-kompatibilissá hangoltak a készítők. Az alkalmazás a már említett GPS segítségével követ minket, és így, ennek megfelelően kapjuk a kapcsolódó fejezeteket, és kiegészítő tartalmakat. Az app elkészítésénél fontos szempont volt, hogy a barátságokon és a szerelemeken keresztül kirajzolódó harmincas évekbeli társadalomképet tükrőző történet úgy jelenjen meg, ahogy a befogadó elképzelné, így a kiegészítő tartalmak nem vizualizálnak. A teljes sétához összesen körübelül majd három és fél óra szükséges, jelenleg elérhető verziójában pedig egy órát tesz ki.

A Hajnali háztetők kalandozva felfedezve akkor is érdekes, ha valaki ismeri már a történetet, és akkor is, ha még nem. A séta menetét ugyan meg lehet bármikor szakítani, alapvetően szekvenciális, így a fejlesztők-készítők azt vallják, szerencsés onnan folytatni, ahol legutóbb abbamaradt. A Hajnali háztetők több mint egy hangoskönyv, személyes Budapest-élmény, amit időről időre, de legalább egyszer jó átélni egy tudatosan belassított délután. Az alkalmazás teljes formájában szeptembertől érhető el, várjuk.A Hajnali háztetők ízelítője az MTA SZTAKI Guide@Hand alkalmazás letöltése után választható sétaopcióval már barangolható, az applikáció pedig iOS-en és Androidon egyaránt fut.