A találgatásokból valóság lett, hiszen most szombaton nyílik meg hivatalosan is a Doboz, amellyel kapcsolatosan olyan hangzatos definíciók repkednek, mint a „romkocsma delux”, vagy a „mainstream underground közeg Mekkája”.

A megnyitót megelőző Doboz videón, s a Facebook eseményen kívül a szervezők tudatosan titkolóznak a hellyel kapcsolatosan, amely olyannyira jól sikerült, hogy mi sem tudtuk kivárni a hétvégét és ellátogattunk a helyszínre.
Vida Vera promóter és Szendrő Péter vezető építész mesélt nekünk a Doboz történetéről és kategóriateremtő erejéről.Először is tisztázzuk, hogy mi maga a Doboz és mit kell róla tudni?

Azt kell tudni a Dobozról, hogy ez nem egy romkocsma, bár persze attól függ, hogy a romkocsmát hogyan értelmezed. Ez egy kívülről teljesen romos bérház, így ha ránézel először az épületre, akkor nem gondolsz róla semmit, vagy legalábbis ugyanazt gondolod róla, amit a mellette lévő épületről. Viszont itt jön a kontraszt, hogy amint belépsz, meglátsz egy olyan udvart, egy olyan fát, egy olyan enteriőrt, hogy azt mondod, hogy „yeah”. A hely a VII. kerület legnagyobb szórakozóhelye és kocsmája lesz 1000 fős befogadói képességgel.A helyet hivatalosan tavasszal nyitottátok volna meg, de ez augusztus végére csúszott. A megnyitó buli és a Doboz körül hatalmas a titkolózás, amiben én érzek egy szándékos rájátszást, mintha valami városi pletyka gerjesztené a hely körüli kiváncsiskodást. Ez a kommunikáció megtervezett?

Ez nekünk egy elég konkrét koncepciónk volt, a legelejétől kezdve alulról építkező kommunikációval éltünk. Nagyon fontos, hogy ha egy helyet promótálsz, akkor a legérzékenyebb célközönséged felé kezded el kommunikálni, aki egyből elkezdenének kritizálni, s zsigerből mondanának rosszat.

Például, amikor elkezdtük a Facebook oldalt, akkor egyikünk se postolt semmit a saját falára, hanem meghívtunk 10-15 olyan véleményformáló embert, akit a helyen szerettünk volna látni, s kíváncsiak voltunk a véleményére. Az ilyen emberek pedig magukkal hoztak egy elég nagy közönséget.
Emellett ha megfigyelitek a Facebook-ra egyszer sem tettünk még fel mindent bemutató képeket a helyről, csak részleteket, arculati-, grafikai elemeket. Nem csináltunk szórólapot se, helyette ragasztószalagokat, QR kódos matricákat készítettünk, amire nem írtunk rá semmi konkrétumot, csak a logót tettük rá, amivel asszociáltattuk az embereket. A videónk is konkrét koncepció alapján készült, hogy ne úgy kerüljünk fel a címlapokra, hogy „nyílik egy új VII. kerületi romkocsma”, hanem azzal a videóval azonosítsanak minket.

Ki a Doboz célközönsége?

Huh ez egy nagyon érdekes kérdés. Ha a célközönséget meg akarod határozni, akkor fontos megemlíteni, hogy a hely egy mocskos, macskaköves VII. kerületi utcában van, a vigalmi negyedben. Mi elsősorban a célközönségünket egy budapesti mainstream underground közösségként pozícionáljuk, akiknek emelkedett az igényszintjük. Itt nem lesz poros a fal, nem lesz repedt a szék, és ha pisilni akarsz, nem kell kisujjal támaszkodnod a WC-ben. Zenében azonban nem fogunk lényegesen eltérni a többi underground helytől, csak mi ezt az életérzést átültetjük egy igényes enteriőrbe, ahol mindemellett nagyon jó lesz a kihangosítás és a kiszolgálás.Milyen árakra és kínálatra számíthatunk italok terén?

Alapvetően nem lesz drágább, mint a többi VII. kerületi hely, sőt a sör még kicsit talán olcsóbb is lesz. Emellett azonban több prémium kategóriás termék lesz, koktél, pezsegő bor ilyesmi.
A folyóbor ugyanazon az áron lesz, tehát a fröccsözés itt is élni fog, de ha te úgy döntesz, hogy egy epres pezsegő borral szeretnél leülni az asztalodhoz, akkor azt is megteheted.Milyen helyszínekre osztottátok a teret?

Ahogy belépsz a bejáraton, gyakorlatilag egy kertben találod magad egy hatalmas fával a közepén, amelyen Szőke Gábor Miklós gigantikus „King Kong” szobra pihen, s itt láthatod magát a piros „dobozt” is, amelyben egy tánctér és egy különleges bárpult kapott helyet.

Emellett van grill bárunk, házibuli szobánk, illetve egy szalon részünk is, ezek közül mindegyiknek meg van a saját funkciója átgondolt berendezéssel és hangulattal.
Az emeleten lévő 40-100 nm2-es tereket (régi lakásokat) pedig a Doboz arculatába illő embereknek fogjuk értékesíteni, így helyet kapnak majd show room-ok, irodák, ruhaboltok, műtermek. Emellett szintén az emeleti részen lesznek házibuli lakások is, amiket bárki kibérelhet, aki félti az otthoni berendezést, de nem akarja, hogy több óra legyen, amíg a társaság az otthoni buliból lejut egy szórakozóhelyre.

Az alkoholt egyébként itt közért áron fogjuk értékesíteni.Minden térben fellelhetőek magyar művészek munkái, kik ők és miben vették ki a részüket?

Szőke Gábor Miklós szobrász alkotásai három helyszínen is fellelhetőek, a kertben a „King Kong” című alkotása, a Dobozban a „Harapós kutya” szobra és a Grill bárban pedig a „Polip” található, amely műveket itt hozta létre az alkotó. Viszlay Márkfotóit és fotómontázsait láthatjuk több helyszínen is, emellett Laki Eszter készítette a tapétákat, a plakátokat, és ő felelt a design-ért is.

Az egyik falfestés Horvát Dávid munkája, de kiemelném Süveg Márk munkáját is, aki a fotókon és a tapétákon dolgozott.

Mi volt a belsőépítészeti koncepció a házzal kapcsolatosan, s mi lett a megvalósítás?

Szerencsére a tulaj nem szabott gátat az elképzeléseimnek, így 99%-ban az valósult meg, amit mi szerettünk volna.

Elsődleges szempont volt, hogy megpróbáltuk a hely architektúráját tiszteletben tartani, tehát a romház jellegzetességeit megőrizni, viszont új köntösbe öltöztetni.
Minden meglévő anyagot próbáltunk újrahasznosítani, így például a padlás deszkái kerültek a grill bárba, a WC-k sem a megszokott, furnérozott réteglemezből lettek kialakítva, hanem régi ajtókból, illetve az udvaron is a padlás téglái köszönnek vissza.
Azt tartottuk szem előtt, hogy tapintható legyen a műemléki környezet, viszont a fiatalos, letisztult formák is helyet kapjanak. Ez egy kategóriateremtő hely lesz, az biztos.Mi a helyzet a berendezéssel?

A bútorokat 3-4 retró bútorkereskedőtől szereztük be, az egyedi burkolatokat, illetve a falikutat pedig Pécsről hozattuk. Ezek azonban mind exkluzív darabok, tehát nem a romkocsmás berendezést kell itt elképzelni. Gyakorlatilag a székeket és az asztalokat leszámítva minden egyedi tervezésű.

A mosdókban például Zsolnay kerámiákat láthatunk, s mivel ennyi féle anyaggal, specifikusan dolgoztunk az anyagbeszerzés sem volt egy könnyű feladat.
Milyen nehézségekbe ütköztetek a kivitelezés alatt?
A piros doboz kivitelezésével adódtak problémák, így az mondjuk lényegesen megdobta a költségvetést, ezzel nem igazán számoltunk. Emellett a homlokzatot sem sikerült olyan színre lefestenünk, amilyenre mi szerettük volna, mert az utca páros oldalát a zsidónegyed műemléki környezetének minősítik, így az ikonikus piros színt el kellett felejtenünk.
Amellett, hogy a hely funkciói időről időre változtak szintén megnehezítette a dolgunkat, illetve az ütemezés sem a megszokott ütemben haladt, mivel a különböző helyiségek más és más fázisban készültek el.
Az meg végképp nem könnyítette meg a dolgunkat, hogy a West Balkán tragédia miatt a jogszabályokat megváltoztatták, viszont a szigorítások pont a kivitelezés alatt módosultak. Mondjuk emiatt szerintem a Doboz az egyik legpedánsabb hely lett, mert minden feltételnek eleget tudtunk tenni öt vészkijárattal és számos biztonsági berendezéssel.

Mire kell számítani a szombati megnyitón?

Már több mint 2500 ember jelezte részvételét, ami akárhogy nézzük még egy ekkora helyen is átlépi a létszám limitet.
Felkészültetek a legrosszabbra?

Igen, folyamatosan készülünk a szombatra, és tudjuk, hogy rengeteg embert érdekel a hely.
Az biztos, hogy a szombati napon hatalmas buli lesz, de nagy valószínűséggel ugyanekkora sor is, így mindenki próbáljon időben ideérni. Mivel tudjuk, hogy a hely szupertitkos, ezért képeket szombatig tőlünk se várjatok, viszont itt egy kis kedvcsináló a szombati megnyitóhoz:

Címkék