Ha a rosszindulatú sztereotípiákat vesszük alapul, a Sziget csütörtöki közönsége két jól elkülöníthető csoportot fog alkotni: akik gurulós bőrönddel járnak fesztiválra, illetve, akik még véradás közben sem veszik le a szegecselt alkarvédőt. Igen, a mai napon az elektronika csap össze a vegytiszta heavy metallal.

Utóbbi műfaj zászlóvivője nem más lesz, mint a Judas Priest. Akik a kilencvenes évek közepén végleg elvesztették volna a zenekarba és Rob Halfordba vetett bizalmukat, jobban teszik, ha újra előkotorják a padlásról a bedobozolt Priest-kazettákat. A metálisten ugyanis több mint egy évtizeddel ezelőtt sarokba hajította tollas boáját (lásd a 2wo nevezetű project munkásságát!), majd 2003-ban visszatért a csapat soraiba. Üröm az örömben, hogy K. K. Downing gitáros nemrégiben úgy döntött: a bőrcsizmát kockás mamuszra, a gitárt pedig pecabotra cseréli. Ám a Breaking The Law, Living After Midnight-kaliberű klasszikusok talán nélküle is lehengerlik a metál arcokat.

Még ma is él a téveszme, miszerint a partvisbajusz és a kazánfűtői állás a Helloween iránti rajongás alapvető kritériumai. A német formáció azonban már korántsem a Walls Of Jericho lemez által fémjelzett sör- és galoppmetálban utazik. Manapság már egy olyan - jobbára - power metal alakulatot tisztelhetünk bennük, akik nagyon is tisztában vannak a Gergely-naptár aktuális állásával. (Azért a Victim Of Fate-et akkor is várjuk a ráadásblokkban, ha a közönség soraiban szüreti báli vonatozás veszi kezdetét.)

Vélhetőleg nem létezik olyan frappáns átvezetés, melynek hatására a fent említett zenekarok szimpatizánsai szemet hunynának afelett, hogy következőkben a Good Charlotte-ról ejtünk néhány szót. Tény, hogy a marylandi pop-rock formáció továbbra sem törekszik rá, hogy a szavazati joggal rendelkező zenehallgatókat szólítsa meg, sulidiszkó-kompatibilis slágereik még az idősebb korosztályt is képesek megmozgatni. (Feltéve persze, ha meg tudnak feledkezni róla, hogy a gitárokat vélhetőleg maga a Hello Kitty-s macska hangolta be.)

Szó se róla, a Chemical Brothers-t kizárólag teljes napfogyatkozás esetén nem illetné meg a „főműsoridő”, az elektronikus duó élőben ugyanis Las Vegast megszégyenítő fényarzenállal operál. A hegesztőpajzs mindenesetre maradhat a fater garázsában, a lézeres szemműtét megfizethetetlen élmény a Galvanize vagy a Hey Boy Hey Girl taktusaira.

A mainstream elektronika esküdt ellenségeit pedig a Bomb The Bass fellépése lelkesítheti. A Tom Simenon vezette formáció közel 13 éven át szünetelt, ám a Future Chaos és a Back to Light című albumok garantáltan kárpótolták a rajongókat.

Forrás: sziget.hu; pagesdigital.com