A tavaly bemutatott új és modern városi autóbusz két hétig járja a főváros utcáit, bárki kipróbálhatja, milyen rajta az utazás, és ezt ráadásul ingyen tehetjük meg.

Az eredetileg lengyel megrendelésre készült eCitaro és a fővárosban szolgálatot teljesítő Mercedes buszok között több hasonlóság is van. Ilyen a zárt vezetőfülke, az automatikusan visszazáródó fotocellás utasajtók és a második ajtónál található széles peronrész a babakocsival, valamint a kerekesszékekkel közlekedők számára, a legfontosabb tulajdonsága mégis az, amiben különbözik azoktól: a null e-missziós hajtáslánc.

A Mercedes-Benz eCitaro autóbuszt a tavalyi hannoveri IAA kiállításon mutatták be, és a sorozatgyártása már az év végén elindult. Az még egy kisebb, elővárosi változat volt, a budapesti tesztüzemre érkezett verzió viszont már a nagyobb, több utas kiszolgálására alkalmas változat. 28 ülőhely és 53 állóhely található rajta. Az energiaigényes nyári hónapokban 150-200 km, kedvezőbb körülmények esetén pedig akár 250 km is megtehető vele egy feltöltéssel. Az ajtónyitó gombokat kívül és belül is Breille-írással látták el, így a vakok és gyengénlátók is kényelmesen használhatják.

Az eCitaro buszok augusztus 17-től járnak bizonyos útvonalakon, egészen augusztus 28-ig. Augusztus 22-ig a 155-ös, 23-25. között a 102-es, augusztus 26-28. között pedig a 212-es viszonylaton próbálható ki a Mercedes új elektromos busza, ráadásul díjmentesen. A busz részletes műszaki adatairól, valamint pontos menetrendjéról a BKV oldaláról tájékozódhatunk.