A figura nemcsak külsőt, de nevet is kapott, úgy hívják: Cubeman. Stílszerűen a vízben fotózták le, de emiatt van, akinek hamarabb jut az eszébe a Nirvana Nevermind című klasszikus nagylemezének borítója, mint a Rubik-kocka, ami előtt az új kabalaalakkal tiszteleg az úszószövetség.

Idén augusztus 20-25. között zajlik majd a 7. FINA Junior Úszó Világbajnokság, melynek hivatalos kabalafigurája lett a Cubeman névre keresztelt figura. Mutatjuk:

Cubeman nem más előtt tiszteleg, mint a feltaláló Rubik Ernő előtt, aki idén ünnepelte 75. születésnapját, és aki többek között a Rubik-kocka (régi nevén: bűvös kocka) megálmodója is. A mostani kabalafigura eredetijét is még 1977-ben maga Rubik Ernő tervezte meg és készítette el.

Az úszó vb nem áll meg ennyinél: az 5 napos verseny alatt az egész Duna Arénát is Rubik-kockává fogják alakítani, de csak az esti órákban, úgyhogy valószínűleg fényfestést fognak bevetni az ügy érdekében. Sőt, a dobogósok is egy logóval ellátott Cubemant vehetnek majd át, ami ugyan nem csillog úgy, mint az arany meg az ezüst, de biztos örülni fognak neki a versenyzők. (Az előző években mindig egy plüssfigurát kaptak a győztesek.) Aki viszont nem versenyzik, de szeretne magának egy ilyen kabalafigurát, az a Duna Aréna előtti Rubik játékboltban vehet magának egyet.

Az úszószövetség Facebook-oldalán leleplezett Cubeman megosztotta az embereket, de az utóbbi évek hasonló törekvéseit megvizsgálva, mi nem vagyunk az a frappáns kabalafigura-készítő nemzet, és kritizálni nagyon profin tudunk. Az persze minket is érdekelne, hogy mi köze van a Rubik-kockának az úszósporthoz azon túl, hogy a Duna Aréna előtt van egy Rubik Ernőről elnevezett játékbolt, de annak örülünk, hogy Cubeman jobban néz ki, mint annak idején szegény megboldogult Bol-dog.