Élmény

Holdra szállós játszótér, sportkert és pihenősétányok – közösségi tervezéssel újult meg a Holdudvar park

Fotó : szerk. / WLB
holdudvar park, óbuda

A lakótelepi park és játszótér fogalmát definiálta teljesen újra az óbudai Holdudvar park. A közösségi tervezéssel megálmodott új park továbbvitte az 1975-ben átadott elődje pozitívumait, mint az ikonikus „holdbéli tájat” idéző névadó dombok, az árnyas, fás részek és sétányok, ám mindez kiegészült a mai lakók és a 21. század igényeinek megfelelően nagyobb játszótérrel és csúszdaparkkal, street workout gépekkel és rekortán futókörrel, valamint találunk új pingpong- és sakkasztalokat és többfunkciós utcabútorokat. Megnéztük, milyen lett.

A környék mai arculatát a 70-es években nyerte el, amikor Óbuda nagyméretű „szanálása” során az egykori belvárosi rész jelentős részét elbontották, és több ütemben házgyári, azaz lakótelepi blokkokat húztak fel. Ennek az átépítésnek a harmadik üteme volt a Bécsi út – Vörösvári út találkozásánál lévő terület beépítése is.

Fotó: szerk. / WLB

Itt fekszik a Holdudvar park, pontosabban a Vörösvári út – Bécsi út – Váradi utca tízemeletes tömbjei által határolt területen. Már az 1975-ös átadásakor nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a környékbeliek változatos igényeinek megfeleljen, az Andor Anikó, Ybl-díjasz tájépítész tervezte parkban is volt már a játszótér és csúszdapark mellett színpad és nagyobb vízfelület, ám az elmúlt 40 év és az intenzív használat során szinte minden eleme elavult.

Fotó: szerk. / WLB

Már megépítésekor fontos volt, hogy a lakók kötődjenek a helyszínhez, ezért is kapta a „holdbéli tájat” idéző dombok miatt a Holdudvar elnevezét, aminek az örökségét most nemcsak továbbvitték, de meg is erősítették a tematikus holdra szállós játszótérrel.

Fotó: szerk. / WLB

A park funkcionálisan több, jól elkülönülő részből áll, az önkormányzat által 2015-ben kezdeményezett közösségi tervezés során igyekeztek minden leendő használó véleményét és igényét figyelembe venni. A TÉR_KÖZ pályázat keretében fővárosi és önkormányzati forrásból valósult meg a 700 milliós projekt, amit a Teleki teret is tervező Újirány Tájépítész Iroda fogott össze és tervezett meg, miután az egyeztetés több körben is lezajlott a lakókkal.

Fotó: szerk. / WLB

A már említett, megnagyobbított játszótér biztonságos, kerítéssel körülzárt terület lett, ahol a játékok életkor szerint is elkülönülnek. A legizgalmasabb eleme a kicsiknél az UFO mászóka, míg a nagyobbaknál az Apollo holdkompját idéző csúszdás mászóka.

Fotó: szerk. / WLB
Fotó: szerk. / WLB

A homokozó fölé napvitorlát szereltek, a nagyobb szikladarabok – amelyek több szülőt kétségekkel töltöttek el – biztonságos távolban vannak a játékoktól, és éleiket is lereszelték.

Fotó: szerk. / WLB

Két domb között megmaradt a csúszdapark, és kiegészült a kamaszoknak szánt közösségi területtel, pingpongasztalokkal és egy fészekhintával.

Fotó: szerk. / WLB

A korábbinál kevésbé frekventált helyre került a sportkert, ahol több kültéri workout eszköz is helyet kapott, valamint a park körül egy 450 méteres, rekortán futókört is építettek.

Fotó: szerk. / WLB
Fotó: szerk. / WLB

A központi téren a domboldalban kapott helyet a színház, ami már a korábbi parknak is fontos közösségi eleme volt, de itt találjuk a piknik- és sakkasztalokat, napozóágyakat, padokat, a leendő, most még kopáran árválkodó lugast és a szökőkúkutat is.

 

A központi dombokat úgynevezett kutyabarát zónává tették, azaz itt reggel 7 előtt és 19.30 után póráz nélkül is lehet sétáltatni, már ha a gazda feltakarít utánuk.

Fotó: szerk. / WLB

A felújítás keretében nemcsak funkcionálisan újult meg a park, de több mint ötven fát is ültettek, és változatos növényzetet alakítottak ki, így tényleg egy kellemes, zöld és árnyékos park született a panelházak tövében. A helyiekkel beszélgetve is egyértelmű, hogy nagyon várták már a park teljes átadását, velük együtt reméljük, hogy a mostani szuper állapotok még fenmmaradnak a megfelelő karbantartás és odafigyelés mellett.