A Rákóczi úton álló, egykor patinás áruház falai közé a lakhatási válságról szóló kiállítás költözött be.

Az Otthon Áruház a 2000-es évek eleje óta teljesen lezárva várja, hogy valaki kezdjen vele valamit. Szomorú látványt nyújt a Rákóczi úton, pedig Divatcsarnok néven az első igazi pesti áruház volt textiláruval, olcsó árucikkekkel, és aki a Keleti pályaudvaron szállt ki a fővárosba megérkezvén, az első útja jellemzően ide vezetett. Miután a Divatcsarnok az Andrássy úti Párisi Áruházba költözött, a 60-as években az Otthon Áruház vette át a helyét, lakberendezési profiljával kiszolgálva a panelprogram és a szabványlakások korának kihívásait.

Jobb helyre nem is tervezhettek volna egy lakhatási válsággal foglalkozó kiállítást. Hiszen lerobbanva, elhagyatottan őrzi az emlékét azoknak a régi időknek, amikor azok is lakáshoz jutottak, akiknek ma esélye sem lenne. Ma már duplájába kerül egy albérlet, mint tíz éve, és egy átlagos fizetésnek több mint a fele is elmehet a lakhatási költségekre – akinek nincs öröksége, családi segítsége vagy nem keres havi több százezret (ami huszonévesként nem jellemző), az lehetetlen helyzetbe kerül.

Ebben a társadalmi-gazdasági helyzetben segélykiáltás és figyelemfelhívás az egyetlen opció. Az OTTHON– Művészeti projekt a lakhatásról programban részt vevő tizenhárom fiatal képzőművész (saját tapasztalataiból is kiindulva reflektált az otthon fogalmára, a saját életteréhez való viszonyára és a lakhatási válságból adódó nehézségekre. A kurátorok egyébként a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet szakos hallgatói, a kiállítás pedig a diplomaprojektjük, amin 10 hónapon át dolgoztak.

Lakáshitelek, a „mamahotel” mindennapjai, fenntarthatósági kérdések is visszaköszönnek a kiállított munkákban. A legérdekesebb része az a tervezési projektdokumentáció, amiben a MOME építész szakos hallgatói egy régi díszletraktár területét alakítanák át közösségi felhasználású terekké a XIV. kerületben. Az elképzelés szerint a pályakezdők, fiatal családok számára kialakított „fecskelakások” pályázati úton lennének elnyerhetőek maximum öt évre, és az önkormányzat lenne a fenntartója.

A kiállítás idején be lehet menni az Otthon Áruházba, igaz, az emeletre nem mehetünk fel. A bejáratot az Alsó erdősor utca felől kell keresni május 18-24. között 14.00-től 19.00-ig.