A TED neve alatt sok klassz kezdeményezés, előadás és beszélgetés szerveződik folyamatosan, mára pedig már egy komoly minőségjelzésnek számít. Részben ez, amúgy pedig a gondolkodó, inspiráló és befogadó közeg az, ami miatt a 2016 óta létező TEDxConversations eseménysorozat működik. Egy magyar sajátosságról van szó: több helyszínen párhuzamosan levezényelt barátságos vitaműhelyekről, másként szólva pár havonta összejövő klubokról, ahol a résztvevők érdekes, mindenkit érintő témákban beszélgetnek. A helyszín lehet egy lakás, iroda vagy akár borbár, a résztvevők pedig lehettek ti is.

Képzeljük el azt, hogy otthonokban, éttermekben, közösségi irodákban, borbárokban, bárhol összegyűlik 20 ember, és megosztja a véleményét, tapasztalatát egymással, olyan témákban, amiket hazai vagy nemzetközi gondolkodók vetnek fel (és TED előadások is kapcsolódnak hozzá). Mindez pár havonta, több magyarországi helyszínen párhuzamosan történik, és mindegyiknek megvan a maga moderátora/szervezője/felelőse – tedes körökben őket hívják nagyköveteknek.

Ha éppen nem egy vacsora fölött gyűlik össze a társaság – ami zárt eseménynél meghívottakból, nyílt eseménynél jelentkezőkből áll –, akkor mindenki visz egy kis rágcsálnivalót és üdítőt, ebből nagyot markolva letelepszik egy kényelmes helyre a körben, majd elindul az eszmecsere.

A szűk körök bármiről beszélgethetnek, ami az adott témán belül fontosnak tartanak, a moderátor pedig figyel rá, hogy mindenki szóhoz jusson. Mostanra már a szezon végére értünk, vagyis a résztvevők az elmúlt fél évben megvitatták már az életen át tartó tanulás, a globalizáció és a technológia fejlődésének kiragadott darabkáit. Múlt pénteken pedig az „évad” utolsó beszélgetése is lezajlott, amire ez alkalommal mi is hivatalosak voltunk.

Az Eötvös utca egyik bérházába sétáltunk be, hogy egy pop-up galériára emlékeztető, egykor polgári lakás, most közösségi iroda legnagyobb szobájának utolsó négyzetmétereit is elfoglaljuk beszélgetőtársainkkal. Ez az esemény most egy nyilvános alkalom volt, vagyis bárki jelentkezhetett. Vendéglátónk Kriszta, a vendégek részben „törzsvendégek”, részben újoncok, férfiak, nők, 20-tól az 50-ig, vegyesen. A téma: Férfi és női szerepek a 21. században.

Izgalmas a felvetés, kíváncsiak voltunk, mit fogunk ebből csapatszinten kihámozni. Az elv mindig az, hogy közös útkeresés legyen a cél, építő jelleggel nyilvánuljunk meg, nyitottan álljunk egymáshoz, majd pedig magvas gondolatokkal telve, árnyaltabb elképzelésekkel távozzunk. Politka, vallás és üzlet nem kerül szóba – ezeken keresztül köszön vissza a TED szellemisége.

A mi beszélgetésünk úgy indult, hogy mindenki felírta egy post-itre, hogy a nagy témán belül mi is érdekli pontosan: a női-férfi sztereotípiák lett a befutó. A hozzászólások nagy része saját élettapasztalatokból fogalmazódott meg, így a végére egy nagyon őszinte élménymegosztás fültanúi lehettünk. Persze előtört némi feminista felhang, akadt egy kis véleményütközés, de ez nem az a kör, ahol emiatt bárki is zavartatja magát. Helyette inkább annak örül, hogy hall értelmes érveket és ellenérveket, és hogy a két óra végére elgondolkodtató útravalóval lesz gazdagabb. Meg a gondolattal, hogy ilyen beszélgetésre újra el fog jönni – mert ez a dolog jó.

A következő témák már megbeszélés alatt állnak, a szerveződő programokhoz pedig kétféleképpen tudtok csatlakozni. Szervezőként (nagykövetként) ti is indíthattok saját köröket, és meghívhattok vendégeket (regisztráció ITT), jelentkezőként pedig figyeljétek a nyílt eseményeket vagy érdeklődjetek a nagyköveteknél!

Részletesebben ITT.