Élmény

Mesebeli táj a Pilisben – bejártuk a Dera-szurdokot

Fotó : Balkányi László / We Love Budapest
Mesebeli táj a Pilisben – bejártuk a Dera-szurdokot

Csobánka és Pilisszentkereszt között találjuk a Dera-patak által kivájt 1-1,5 kilométer hosszú szurdokot, mely egy pár órás kirándulás alatt kényelmesen bejárható akár gyerekekkel is. A túra nem megterhelő, viszont annál változatosabb és varázslatosabb a táj, amivel aligha tudtunk betelni. Mi egy aszályosabb, szárazabb időszakban jártunk itt, így a patak nem mutatta meg legszebb arcát, viszont a meder fényesre koptatott kövein sétálhattunk, fakopáncsot hallgathattunk, és hiába volt 30 fokos meleg, a magas fák alatt legalább 10 fokot csökkent a hőmérséklet.

Budapesttől 30 percnyire találjuk a Pilis egyik legszebb és legkülönlegesebb helyét, a Dera-szurdokot. Indulhatunk Pomáz felé, de a Pilisvörösvár-Csobánka útvonalon is megérkezhetünk a tanösvény kapujához. Ha kocsival vagy biciklivel érkezünk, érdemes Csobánkát is beiktatni a napba: a szubalpin klímával rendelkező kedves község már az őskortól lakott terület volt. Az egykor nagyrészt rácok (szerbek) lakta település nyelvhasználata következtében kapta a patak és a szurdok a nevét. A “dera” ugyanis szerbül szakadékot, rést jelent.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

A szurdok déli bejáratánál, a tanösvény kezdeténél parkolót alakítottak ki, és van tűzrakóhely is, ahogyan az ösvény több részén is adott a lehetőség sütögetni, de mi inkább arra buzdítunk mindenkit, hogy a tűzrakás és az ezzel járó zaj helyett figyeljük inkább a nemzeti park zörejeire. A csapadékosabb időben dúsabb patak számtalan néven fut: Dera, Mély, Kovácsi, Kovács, Pilisszentkereszti, de Pomázi-pataknak is hívják. A Google Maps-en például a Kovács-patak nevet találjuk. Pilisszentkeresztről ered és Szentendre alatt torkollik a Dunába. Szerencsére 1,5 kilométer hosszan lélegzetelállító természeti képződmény jött létre ennek köszönhetően.
Ahogy besétálunk, gyerekkori emlékeinkből a Robin Hood-filmek tűnhetnek elő, de valószínűleg M.Night Shyamalan is dörzsölné a tenyerét a a szurdok láttán. Egyben vadregényes és meseszerű, de a dachsteini mészkőpadok, magas fák és kisejlő erezetek estefelé biztos inkább boszorkányosnak tűnnének. Sajnos az ösvény számos táblája kidőlt vagy hiányzik, de háttértudás nélkül is percenként érnek új ingerek. A fák koronáin áthatoló napfényben gyíkok sütkéreznek, lepkerajok táncolnak és egy monoton hangra is felfigyeltünk, melyről kisvártatva kiderült, hogy egy fiatal tarka harkály dolgozik nagy erőkkel az egyik odvasabb fán.
A szurdokerdőre jellemző hűvösebb és párás klíma miatt sok a páfrány, a moha, az erdei pajzsika, koronaszintben pedig főleg bükköt, gyertyánt, juhart, szilt és vadcseresznyét figyelhetünk meg. Kis fahidakon is mehetünk, és néhol mesterséges lépcsőt is kialakítottak, a természeteseken kívül. Ahogy haladunk a szurdok vége, az északi tisztás felé, egyre telítettebb a patak is, így minivízesést is találunk.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Ha Pilisszentkeresztnek indulunk tovább, akkor a Zsivány-sziklákhoz is eljuthatunk, és onnan Dobogókő a következő állomás. Hamarosan mi is elkirándulunk a Pilisi Parkerdő többi vidékére is.