A molekuláris gasztronómia világába épphogy csak belekóstoltunk, de a nagy láz hamar elcsendesült itthon. A topkonyhák persze sok ötletet, eszközt, textúrát csennek ettől az irányzattól, ám többnyire kiegészítésként használják, mintsem egész fogásokat vagy helyeket húzzanak fel a koncepció köré. A NANO viszont épp ezt hivatott elhozni a fővárosba: fine dining helyett kísérletező, néha bolond vagy túl extrém, de minden esetben játékos és különleges ételekkel és italokkal szeretnének élményszámba menő vacsorákat bonyolítani. Főszerepben Huszák Zoltán séf és Keresztes Ferenc bártender.

Bátor és bevállalós a koncepció, már első hallásra is: egy hely, ahol a molekuláris gasztronómiára építik mind a menüt, mind az itallapot. Egy étteremmel fuzionáló bár, ahol csak abban lehetünk biztosak, hogy valódi székeken ülünk és a villánk is az, ami. Mert lehet, hogy a kanalunkon pihenő buborék éppen egy ütős feles, a tányérra szórt "porcukor" pedig zsír, csak kicsit más halmazállapotban. A NANO célja a meghökkentés, a "más", a másnak látszó dolgok megismertetése a kalandvágyóbb vendégekkel.

A hely két mozgatórugója Huszák Zoltán séf és Keresztesi Ferenc bártender, akik több mint egy évtizede mozognak a molekuláris gasztronómia világában, ahol nem célszerű egymástól elválasztani az evést és az ivást. Ezek kézen fogva jelennek meg egyes koncepcióknál, tányéroknál, és merészen úszik be egy-egy fogásba az alkoholos hatás, ahogy a koktélok is lehetnek ehetők – vagyis nem feltétlenül folyékony halmazállapotúak.

A NANO helyszíne az egykori Code Zero üzlethelyisége, amin kisebb változtatásokat eszközöltek, lazábbá téve azt és kialakítva egy látványkonyhát, valamint bárt, mely önmagában is helyt fog állni a november 19-i nyitást követően. A tervek szerint a NANO esti hely lesz, ahová vacsorára vagy koktélozni is betérhetünk, de a kettőt bátran ötvözhetjük is. À la carte ajánlat egyelőre nem lesz, helyette 2-3 hetente változó kétféle degusztációs menüt kínálnak. Ez első körben egy "magyaros" ízeket is felvonultató menüt (5 fogás 8900 forint), illetve egy séfajánlatot (6 fogás 12.900 forint).

Nekünk volt szerencsénk nyitás előtt megkóstolni a NANO rendhagyó ételeit és italait. Amire számítsunk: terepasztalszerű tányérok, a Pantone skála legszebb színeinek megjelenítése az ultraviolától a babakékig, vicces és meghökkentő textúrák, mind italokban, mind ételekben. Ez a műfaj egyébként egyértelműen a kísérletezésre épül. A kóstolt menüben számos izgalmas, merész és finom elemet kóstoltunk. Ilyen volt például a disznósajtnyalóka, a baconhomok, az uborkagranita, a bélszín alatti borfátyol is. Elképesztő színben pompázott a lilakáposzta gazpacho is, de ez esetben inkább a látvány vitte a prímet, mintsem az íz. De ahogy említettük, sok kísérlet áll még előttük, ezért vágtak bele a NANO-ba. Ami az étterem és bár mellé nyugodtan felvehetné a laboratórium státuszt is.

Az ehető koktélok jelenléte pedig tényleg mókás, hiszen nem sűrűn csíp be az ember pár falat... gintől. Viccen kívül, az egyébként is jó irányba haladó budapesti koktélbárok mellé igazi meglepetésként csatlakozik be a NANO. Nekünk a menühöz, kapszula alakban szervírozott, szájpadláson robbanó, kakaós-whiskys shot és a zselé formában érkező Cherry Mojito lett a kedvenc. De a koktéllapon olyan tételeket is találunk, mint például a Pornstar Martini, mely vodkás-vaníliás prosecco kaviárral alkot egységet, vagy a chilis-kakaós Pina Colada királyrákkal, szintén elemi részecskékkel.

Az étterem és bár november 19-én nyit, s onnantól érdemes estére asztalt foglalni azoknak, akik vállalkozószelleműek és a hasonló bisztrók helyett valami újra vágynának.

A hely 2017 nyarán bezárt.