Az ötvenes években Seress Rezső neve és életműve összeforr az Akácfa utca legismertebb vendéglőjével, a Kispipával. A Szomorú vasárnap című dal szerzője második otthonának tekintette a legendás helyet, melynek az évek során ő maga is legendájává vált. A Kispipa ugyan a közelmúltban bezárt, ám az Akácfa utca 38. szám alatt nem halt el a történet, hanem az újonnan nyitott MALTeR Sörétterem jóvoltából tovább él.

A valamikor az 1950-es években alapított vendéglő az állandóságot és a kiszámíthatóságot jelentette Seress Rezső életében. 1958 és '68 között játszott itt, és annyira otthon érezte magát, hogy a zongora mögé bújva gyakran nem akarta észrevenni, hogy szinte körülötte zajlik a történelem. A dallamok mellett az ételeiről elhíresült Kispipában megannyi ismert ember fordult meg a csúcsidőszakban, és írt elismerő sorokat a(z) – időközben sajnos elveszett – vendégkönyvbe.

Nagyjából ezt a vonalat és hangulatot szeretné továbbvinni az új tulajdonos, a Felniből ismert RévészRóbert és csapata. A Jókai utcában közel négy éve működő Felni kézművessörökkel tört be a budapesti vendéglátásba és akkor kvázi szent őrültnek számított – azóta ugye divatos lett a kisüzemi sörök kortyolgatása. Ott csak bisztrójellegű ételek szerepeltek az étlapon, nem volt lehetőség komolyabb gasztronómiai bravúrokra, a MALTeR-ben viszont lesz.

A nevet nem tartották meg, de igyekeznek ápolni és továbbvinni a hagyományt. Ennek egyik bizonyítéka, hogy az eredeti vendéglőből megmaradt relikviákból sokat beépítenek a dizájnba: megvan a régi cégtábla és étlap, illetve meghagyták a kis színpadot, ahol Seress Rezső zongorája állt. Apropó Seress: a hely előtt hamarosan elkészül egy köztéri installáció, amely a művész és hangszere árnyékát vetíti a falra, illetve a Vígszínház művésze, FesztbaumBéla jóvoltából önálló estek keretében rendszeresen felcsendülnek majd a régi Kispipa-dallamok.

A látványvilágot illetően építőipari elemek köszönnek vissza a szürkés falakon, és hát ugye a hely neve is egyfajta utalás az anyagszerűségre, valamint a Felnihez hasonlóan a belépést követően egyből sokkoló látványelem éri az embert; ott egy félbevágott kis Polski, itt egy trón. Odabent minden háttérmunka a vendég szeme láttára történik: be lehet tekinteni a pult mögötti folyamatok mellett a konyhai előkészületekbe is.

Arra a kérdésre, hogy milyen lenne a Kispipa, ha most nyitna meg, egyértelmű válasz érkezett: ilyen. A szlogen szerint a MALTeR gasztropubként indul és kocsmaételeket kínál az utca emberének. Mit takar ez? Olyan egyértelmű ételeket, amelyekkel mindannyian találkoztunk már például a nagymama ebédlőasztalán; jól lehet velük lakni, illenek a sör mellé és passzolnak a közép-európai kultúrkörbe. Hogy csak néhányat említsünk: Táfelspitz (1050 Ft), sztrapacska (950 Ft), túrós csusza (980 Ft), Malter Wellington (könnyű hús tésztába csomagolva 1280-ért), barna sörös hagymaleves gerslivel (650 Ft) – mindezek picit újragondolva.A söröket illetően a targoncalánccal díszített sörcsapról hatféle kis kategóriából (könnyebb lager, erősebb lager, búza, barna, IPA, ALE) lehet választani. Állandó lesz a sörpiac egyik újdonsága, a Csehországban főzetett Frederick Hekkelberg új vöröse, a Fuxx (750 Ft). Ez egy karamelles ízvilágú, könnyű testű sör, amely nem telít el, és ahogy a helyen fogalmaztak: megmelegszik tőle az ember lelke egy hűvös novemberi estén.
MALTeR Sörétterem
Facebook

Cím:
1072 Budapest, Akácfa utca 38.