Aki besokallt a BKV-n vagy a monitor előtt elfogyasztott lisztes péksüteményektől és papírpoharas kávéktól, netán még valamilyen ételallergiája is van, az nincs könnyű helyzetben, ha nem akarja korgó gyomorral kezdeni a napot. Jó reggelizőhelyekre minden fontos közlekedési csomópontban nagy szükség lenne, és a csillaghegyieknek pár hónapja lett is egy: a Csillaghegyi Megálló praktikus helyen található, és minden különleges táplálkozási igényt kielégít.

Régen gyógyszertári labor, majd posta és bankfiók működött a csillaghegyi HÉV-megálló közvetlen szomszédságában található épületben, amely két évig üresen, kihasználatlanul állt. Podpácz Dorottya társával, Czetli Brigittával július végén nyitotta meg itt a Csillaghegyi Megállót, felfigyelve a piaci résre és helyi közösség igényeire. Dorottya gyermekei születése után keresett alternatívát a multik világára, és mivel 15 éve csillaghegyi lakos, jól tudta, milyen nehézkes beutazni a városba csak azért, hogy kényelmesen el tudjon beszélgetni a barátaival. Az egészséges reggeliző ötlete azért is merült fel benne, mert inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nála, és „rákényszerült” a tudatos táplálkozásra.

A munkát márciusban az épület előtti elhanyagolt, graffitivel csúfított tér rendezésével kezdték, ma már igényes zöldterület, csinos virágágyások és padok fogadják az érkezőt. A falakat helyi nevezetességeket – a Csillaghegyi Strandfürdő egykori vendégeit és a régi Csillaghegyi Mozit ábrázoló – archív fotók díszítik. A pulton nagy bödönökben mandulalisztből készült, glutén-laktóz-cukormentes, eritrittel édesített sütemények várakoznak, amelyek a római-parti Sütipontban sülnek, míg a péksütemények a kézműves-biokenyereiről híres, III. kerületi Pipacs Pékségből származnak. A reggeliző utóbbi átvevőhelyeként is üzemel, ezért sokan már csak ezért is naponta beugranak.Bár kész szendvicseket is lehet enni, elsőként házi szendvicskrémeket próbáltunk ki ropogós pirítóssal és friss zöldséggel. Az aznap reggel készült kencekínálat pazar, laktózérzékenyek is választhatnak a tonhalpástétom, házi tepertőkrém, padlizsán- és tormás sonkakrém alkotta választékból; nekünk az isteni füstölt lazackrémre és avokádókrémre esett a választásunk. A méz és a fehér-barnacukor mellett az újhullámos, világos pörkölésű kávénkhoz nyírfacukrot is tehettünk, aminek külön örültünk. (A specialty kávézás élményéért korábban szintén el kellett bumlizni a belvárosba.)

A teljes kiőrlésű, sokmagvas kenyerek és zsemlék mellett megtaláljuk a hagyományos péksütiket, croissant-okat, túrós táskákat és kakaós csigákat is, de aki édességre vágyik, annak ajánljuk a hely specialitását, az adalékmentes házi sárgabaracklekvárból készült tápiókapudingot, amelynek cukormentes, ribizlilekváros változatát is kipróbáltuk, és alig tudtunk betelni vele.Dorottya odafigyel arra, honnan szerzi be a reggelizőben kapható ételek alapanyagát. Külön figyelmet érdemelnek az innivalók: van saját márkás üdítőital is, amelyet a Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola diákjai készítenek közgázos hallgatók felügyeletével. Az „ISI-termékek” név alatt futó gyümölcslevekből az őszibarackosat kóstoltunk – a hagyományos őszilevektől merőben más, természetesebb ízvilág fogadott bennünket.

Nagyon ízlett a gyömbéres-ribzikés limonádé is, amelynek alapját a szintén adalékmentes Panni szörp szolgáltatja, amelyből diétás verzió is kapható az üzletben – erre a kistermelői márkára egy közeli bioboltban talált rá Dorottya. A hely másik italkülönlegessége a Szántó Tibor csokikészítő mester 70%-os Fair Trade csokijából készült tejhabos kakaó, a gyerekek kedvence. Nyáron egyébként Fragola-fagyit is árultak a strandvendégek nagy örömére.

Az egészségtudatos szemlélethez csak adalék, hogy a Csillaghegyi Megálló az Egészségház és a helyi gyógyszertár között helyezkedik el, a Csillaghegyi Strand pedig egy köpésre van. Az üzlethelyiség felett orvosi rendelő található, és előfordult már, hogy egy idős hölgy vérvétel után betévedt, és kért egy nagy pohár tejet és egy kiflit – 120 forintért meg is reggelizett. A célcsoport tehát elég vegyes, járnak ide iskolából hazatérő diákok, környéken lakó idősek, munkába igyekvő és érkező szülők is. Bár Csillaghegy nincs messze, a legjobb talán az volna, ha minden HÉV-megállóban találnánk hasonló reggelizőt.

Csillaghegyi Megálló
Facebook
Cím: 1038 Budapest, Vasút sor 1.
Nyitvatartás:
H-P: 7:00 – 19:00, Szo: 8:00 – 14:00