Az Uber a hétvégén befejezte magyarországi működését. Viszont úgy tűnik, nem maradunk modern technológiájú, utas központú taxis szolgáltatás nélkül.

Az Uber kivonulása után valószínűleg egy űr maradna a fővárosiakban, a mobilalapú és le- illetve visszakövethető személyszállítás ugyanis megszűnne. Ezt próbálja áthidalni egy nemsokára Magyarországon is felbukkanó szolgáltató. A Taxifyról megtudtuk, hogy három éve indult Észtországból, és tavaly hárommilliónál is több fuvart bonyolított. Többek között az egyik befektetője a Skype, amelynek még a kezdet kezdetén feltűnt, hogy a startup hónapról hónapra 15-20%-os növekedést mutat, és rendületlenül terjeszkedik. Prága, Amszterdam, Helsinki és több európai nagyváros után Budapestre is eljutott a vállalkozás, amely az Uber magyarországi kivonulása után talán pótolhatja azt a szolgáltatást, amely technológiában és életérzésben is hozza mindazt, amit az Uberben szerettünk.

A Taxify az úgynevezett taxisrendelet pontjait betartva működik, mobilalkalmazásuk Android és iOS telefonokra is letölthető. Az új nemzetközi multi érkezése jó hír lehet az utasokon kívül azoknak az egykori uberes sofőröknek is, akik rendelkeznek taxiengedéllyel. Az applikációs felület nagyon hasonló az Uberéhez, emiatt nem lesz nehéz hozzászoknunk. A magasabb, fix tarifáért cserébe adott lesz a készpénzes fizetés lehetősége is, és a fuvar után kapott e-mailből gombnyomásra igényelhető e-számla mellett megjelenik a taxióra által kinyomott bizonylat is, mert ahogy minden más hivatalos taxiban, a Taxify autókban is hitelesített óra működik majd. E kettős kontroll – vagyis hogy az utas és a társaság is össze tudja vetni az alkalmazás által, GPS alapon rögzített utat az óra által mért kilométerekkel – mellett az autó mozgása is visszakövethető.

A Taxify inkább tech-startup cégnek tartja magát, mint taxistársaságnak, és azokat célozza meg, akik megszerették az Ubert. A Taxify egyébként a sofőrök helyes viselkedésére is szabályokat hozott: azt is rögzíti számukra, miként kell üdvözölni az autóba beszálló vendéget. Itt is fontos szerepet játszik az értékelés, és az utasok fele él is az utazás végén felkínált digitális osztályzás lehetőségével.