Nem túl tipikus beszélgetésfoszlány, hogy találkozunk fent a Várban, menjünk fröccsözni! Egy-két jobb éttermen kívül enni-inni nem járunk a Várnegyedbe, mivel kivül is esik a napi körökből, továbbá nem egészen pénztárcabarát megoldás. Szembemenvén a sztereotípiákkal néhány fiatal ex-BME-s srác úgy döntött, felcsábítják Budapestet a Szentháromság térre, ahol helyben is lehet falatozni és frissítőket inni, de egy térkép segítségével kilátással együtt kapjuk az élményt, ha inkább piknikezni szeretnénk.

Az egész úgy kezdődött, hogy három srác együtt járt egy szemináriumra a BME-n, majd az egyetem befejezése után újra összesodorta őket az élet, és most együtt csinálják a Tetejét, a Vár egyik legszokatlanabb vendéglátóhelyét, mely nem mondható kávézónak, street foodnak sem, inkább falatozó és piknikpont lehetne a besorolás. Célja, hogy a budapestiek ne csak múzeumba, könyvtárba, külföldi rokont körbevezetni látogassanak fel a Várba, hanem kikapcsolódni is, kicsit élvezni a kilátást. Ehhez pedig ők biztosítanak piknikfelszerelést: letét ellenében plédet, őstermelőktől származó alapanyagokból készített csomagokat, szörpöket, limonádékat, fröccsöket.

A formula szimpatikus és szerethető, ezért mi is úgy döntöttünk, hogy megnézzük mi van a Tetején. A Szentháromság téren, körülbelül 20 lépésre a téren magasodó szobortól jobbra találjuk a helyet, ha figyeljük a tetejés kockákat, a kis teraszt piros terítőkkel – a műemlékvédelem miatt korlátozottak a lehetőségek, ezért aprócska a kiülős rész. Nem teljes kávézóként vagy bisztróként üzemelnek, csupán ha valaki mégsem szeretne messzire menni piknikezni, náluk is megteheti a teraszon, vagy akár odabent is.

A dizájn egészen egyszerű, viszont a grafikai megjelenítés figyelemre méltó. Ízlésesek a szörpös üvegek matricái, a papír piknikzsákok és maga a térkép is nagyon praktikus. Jelölték rajta a Vár olyan pontjait, ahol jó leteríteni egy pokrócot, jelölték, hogy mennyire frekventált a placc, van-e kilátás, és hogy a nyári időszakban mikor süt oda a nap. Így a Teteje-metódus a következő: kinézzük a kívánt, előre kitalált csomagokat (1200 forinttól, illetve mártogató 400 forint/db, kolbász/sonka 400 forint/adag, sajt 500 forint/adag), választunk hozzá üdítőt (ajánljuk a homoktövisszörpöt) vagy fröccsöt (fél liter házi üdítő 500 forint, 1 dl bor 300 forint, 1 dl szóda 50 forint), hónunk alá vesszük a pokrócot, és a térképen kinézünk egy szimpatikus helyet, ahol addig lazítunk, amíg jólesik, utána pedig visszavisszük a takarót.Ha maradnánk, akkor pedig szokott módon ehetünk-ihatunk, egészen más környezetben, mint amit megszoktunk. Figyelvén a tér áthaladóit: a szelfipálcával hadonászó turistákat, a pokémonokat kergető gyerekeket vagy a kézen fogva sétáló időseket. Miért ne lehetne egyébként a Szentháromság-szobor lépcsőin beszélgetni és fröccsözni? Hiszen ugyanez a módi a Bazilikánál is, ha a pesti oldalt nézzük. Hétvégén akusztikus koncertekkel is készülnek a teraszon.
Ilyen a Teteje, egyszerű és épp ezért kedvelhető - tervezzünk a Várral, mert vannak opciók, bőven!

Teteje Facebook
Cím:
1014 Budapest, Szentháromság tér 6.
Nyitvatartás: szerda: 10:00-18:00 csütörtök: 10:00-20:00 péntek-szombat: 10:00-22:00 vasárnap: 10:00-17:00