A Budapest 2030 tervpályázatán a Korzó Tervezési Stúdiót hozták ki győztesnek, de mindenképpen érdemes bemutatni az öt éve aktívan működő Valyo nyilvánosságra hozott terveit is. A szakmai segítséggel működő Valyo Egyesület önkéntesei nem hajlandóak feladni álmaikat, és egy vidéki stadion felépítésének árából újítanák meg a pesti Duna-partot.

Régre eredeztethető és folyton visszatérő téma a budapesti Duna-part aktív részvétele és beillesztése mindennapi életünkbe, hiszen ha ilyen szerencsés a főváros, hogy itt van nekünk a Duna, célszerű lenne integrálni a hétköznapokba – szeretni, használni, élhetővé tenni. Ha nem is egy-két év alatt, de az álmodozásokat most végre tettek követhetik. Nyáron hirdette meg ugyanis a Fővárosi Önkormányzat a Budapest 2030 elnevezésű tervpályázatot, melyet a Duna-partok komplex megújítására írt ki, pár napja pedig már eredményt is hirdetett.
A beadott tervek elbírálásakor az önkormányzat a Korzó Tervezési Stúdiót hozta ki győztesnek, de nem hagyhatjuk szó nélkül az öt éve aktívan működő Valyo terveit sem. A szakmai segítséggel működő Valyo Egyesület önkéntesei nem hajlandóak feladni terveiket és álmaikat, és egy vidéki stadion felépítésének árából újítanák meg a pesti Duna-partot, így az autósok is a jelenlegi kapacitással használhatnák a rakpartot és élvezhetnék a világ egyik legszebb panorámáját. A Valyo olyan szakembereket tudott megmozgatni álmai megfogalmazásához, akikkel Budapest folyópartjának megújítása egy újabb mérföldkőhöz érhet, a megvalósítás fázisába kerülhet.

A tervek szerint mindenki jól járna: a Belváros pesti partszakaszára tervezett fejlesztésük nemcsak olcsón megvalósítható, de megteremti a békét is gyalogos és autós között. És optimalizálná a Kossuth tértől a Szabadság hídig tartó partszakasz „működését” is.

A december 1-i eredményhirdetésen nem a Valyo nyert, de ez a tény nem bizonytalanította el
Tömör Miklóst, a tervezés koordinátorát:

"A terveket magunknak készítettük, a kiírás csak egy utolsó lökés volt, hogy leüljünk megcsinálni. Most van egy programunk, amit határozottan és őszintén tudunk képviselni. Az, hogy a Korzó Tervezési Stúdió általunk is elismert győztes tervei sok részletükben hasonlítanak a miénkre, csak tovább bátorít minket abban, hogy jó irányba megyünk. Két fontos különbség van a díjazottak és a mi tervünk között: kevésbé telepedtünk a vízre, és terveztünk egy karakteres, bár a zsűrit megosztó hajóállomást, hogy cserébe megnyerjük a Belgrád Parkot."És ha valakit bővebben és apróbb részleteiben érdekelnek a megoldások, a csapat december 30-án ünnepli 5. születésnapját, ahol a pályázatra készült terveiket személyesen mutatják be a nagyközönségnek.
Eseményoldal itt.
A látványterveket pedig most nálunk is megnézhetitek az alábbi galériában.
VaLyo Part
Cím:

1051 Budapest, id. Antall József rakpart
Facebook