Az amszterdami Star Serve világdöntőn képviselheti hazánkat az a bártender, aki a Heineken hazai sörcsapolóversenyét megnyeri. A júniusi középdöntőt követően öten jutottak be a fináléba, melyet a MasterCard Balaton Soundon rendeznek július 10-én. Az öt döntős mindegyikével készült egy-egy bemutatkozó interjú, amelyből többek között kiderül, hogyan készültek a versenyre és tudják-e, mi az a brüsszeli csipke. Az alábbiakban György Ádám Rómeót ismerhetjük meg.

WLB: Mennyi ideje csapolsz?
György Ádám Rómeó: Több mint tíz éve dolgozom a vendéglátás területén, így a mindennapi feladataimhoz tartozik ez is. Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy alapos csapolási ismeretekkel rendelkezem.

WLB: Lehet-e befolyásolni a sör minőségét?
György Ádám Rómeó: Természetesen. Több tényező is befolyással van a minőségre: nélkülözhetetlen a tiszta pohár, a megfelelő öblítés, a pohár tartása és a végén a hab levágása. Továbbá kiemelném magának a sörcsapolónak a tisztán tartását is. Minden a higiéniai szabályok betartásán múlik.
WLB:

A gyorsaság vagy a "minőség" a fontosabb szerinted a csapolásnál?

György Ádám Rómeó:

A kettő nem zárja ki egymást. A színvonalas kiszolgálás mellett elengedhetetlen, hogy a vendég időben kapja meg a kikért italt.

WLB: Mi a jó csapolás titka?
György Ádám Rómeó: A csapolás technikáját és a higiéniai szabályokat betartva történhet meg a jó csapolás. Tudomásom szerint a jól csapolt sört arról is fel lehet ismerni, hogy az üres pohár falán a lerakódott sörhabból meg lehet számolni, hogy hány kortyra ürítette ki a vendég a poharat.
WLB: Milyen a szépen csapolt sör?

György Ádám Rómeó:
A szépen csapolt sör tetején a habnak mindössze 3-4 cm-nek kell lennie, és a kalibrációs vonalon kell megállnia.
WLB: Szerinted hány fokon érdemes inni a sört?
György Ádám Rómeó:
A csapolt sör hőmérséklete 6-7 Celsius-fokon az igazi. Hiába tűnik ez a hőmérséklet elsőre hidegnek, a sör még így is hamar felmelegszik.
WLB: Tudod, mi a brüsszeli csipke? Sikerült már neked?
György Ádám Rómeó:

Ahogy már a korábbiakban is említettem, a szabályosan csapolt sör - melynek kétharmada folyadék, egyharmada hab - elfogyasztása után a pohár falán megmaradó gyűrűk alapján pontosan megmondható, hány kortyban fogyasztotta el a vendég a sört. Ezt nevezik brüsszeli csipkének.

WLB:

Hogyan készülsz a versenyre?

György Ádám Rómeó:
A korábbi tréning során lehetőségem volt megtapasztalni, milyen hangulata is lehet az igazi versenynek. Ezáltal próbálom az ott előadottakat továbbfejleszteni, bár fontosnak tartom a spontaneitást is.
WLB:

Miben vagy jobb a többi csaposnál?

György Ádám Rómeó:

Nem hinném, hogy van olyan, hogy jobb vagy rosszabb. Ha a technikát sikerül megfelelően elsajátítani, mindenkiből lehet jó csapos. A lényeg a „beleadott” személyiségen múlik, mennyire tud azonosulni a „csapos” fogalmával, és ezt mennyire hitelesen tudja prezentálni a vendégnek. Illetve elengedhetetlen a lelkesedés, a szeretet és alázat, melyek nélkül nem lehet valaki igazi csapos.

WLB:

Inkább férfiaknak vagy nőknek való feladat ez, mit gondolsz?

György Ádám Rómeó:

Nehéz erre diplomatikus választ adni. Ha választani kell, mégis úgy érzem, hogy talán inkább férfiaknak való feladat. Már csak azért is, ha azt vesszük alapul, hogy komoly súlyokról beszélünk (pl. pohár/korsó alapsúlya, plusz a beletöltött folyadék). A csapos személye teljesen nemtől független.WLB:

Milyen technikákat tanultál meg a csapolás/felszolgálás során? Ha nem titok...

György Ádám Rómeó:

Titok…
WLB:

Előfordult, hogy egy vendégnek nem tetszett az általad csapolt sör? Ha igen, miért és hogy javítottad ki?

György Ádám Rómeó:

Nem.
WLB: Ki tanított meg a fortélyokra?
György Ádám Rómeó:

A vendéglátásban eltöltött több év tanított meg a szakmára, de természetesen mindig tanulok új dolgokat, hogy a legjobb kiszolgálást nyújthassam.
WLB: Lehet-e ezt a szakmát tanulni, vagy tehetség kell hozzá?
György Ádám Rómeó:

Az alaptechnikák elsajátíthatóak, sok gyakorlással fejleszthetőek. Viszont feltétlenül szükség van az egyediségre, hogy különlegeset nyújthassunk a vendégnek.A többi jelölttel készült interjút itt találjátok:
Lencse JánosMácskovics MilánTóth BrigittaHarai István