A kissé rejtett villaépület évtizedeken keresztül pusztult, míg néhány évvel ezelőtt egy igazi műpártoló kezébe került. Mára egy kívül-belül megújult, nemes arányú épületbe léphetünk be, amelyben korhű bútorok, a régi időket idéző színes tapéták és a magyar festészet remekei rejtőznek. Egy hamisítatlan 19. századi budai nyaralóban jártunk.

A Budakeszi úton, ősfás parkban megbúvó villa terveit Hild József készítette, de az építkezést az idén kétszáz éve született Ybl Miklós fejezhette be. A hazai építészet egyik legnagyobbjának egyébként olyan budapesti épületeket köszönhetünk, mint az Operaház vagy a Várkert Bazár. Érdekesség, hogy a Szent István-bazilika tervezését e villához hasonlóan szintén Hildtől vette át.

A harmonikus arányú, romantikus villaépület Rósa Antal kormánytisztviselő számára épült az 1850-es években. A kényelmes és elegáns nyaralót a századforduló környékén adták el egy Eisele nevű pesti kazángyárosnak, majd a Grabovszky-családhoz került. A hányatott sorsú, szörnyű állapotban lévő épületet a KOGART Ház alapítójaként is ismert Kovács Gábor mecénás mentette meg néhány évvel ezelőtt.

A főbejáraton belépve kellemes fogadószobában találjuk magunkat. Mindenhol diszkrét aranyozás, Londonból és Párizsból hozatott bútorok, a földön kézi csomozású perzsaszőnyegek. A falakon a magyar festészet remekei, a fogadószobában Ligeti Károly itáliai ihletésű festményei, a nagyszalonban az egykori arisztokrácia portréi.

Az emeleti szinten kéthasonló kialakítású szobát találunk: a klasszikus berendezésű, de minden igényt kielégítő helyiségek egyikében egyszer még Sir Roger Moore és felesége is megszállt. A daliás termetéről ismert angol állítólag először megrémült a korhű ágyak látványától, de végül kiderült, a látszat csal, így még ő is kényelmesen elfért bennük.

A pinceszinten bortrezor, szivarsarok és egy baráti beszélgetésekhez, kártyapartikhoz vagy tárgyalásokhoz alkalmas helyiség található.

Az épület legtöbb elemét korhűen és igényesen állították helyre, ehhez a terveket Csavarga Rózsa Pro Architectura-díjas belsőépítész és Kalmár Tímea, a tulajdonos Kovács úr felesége készítették. A nyaralóhoz tartozó kert korhű helyreállítására azonban egyelőre nem volt mód: a jelenleginél nyolcszor nagyobb telken korábban üvegház és teniszpálya is állt.

Az időutazással is felérő villaépület a város egyik rejtett kincse, amely időnként, így például a Múzeumok Éjszakáján vagy személyes bejelentkezés után, bárki számára látogatható.