Soha nem tartott még sajtótájékoztatót az Állatkert az egykori Vidámpark területén, amelynek hivatalos átvétele épp a napokban történt meg.  Az érthető lelkesedés azonban nem volt felhőtlen: a dodzsem romjai és óriáskerék maradványai jelenleg leginkább sorozatgyilkosságok helyszíneire hasonlítanak. Ez persze hamarosan változni fog, az Állatkert megkezdte a terület benépesítését. Megnéztük mi hol lesz, zaklattunk egy emut és megöleltünk egy tevét.

A tevék már beköltöztek

2013 év végén végleg bezárt a BudapestiVidámpark, a területet az Állatkert kapta meg, akik a napokban vették át hivatalosan az új 6 hektárt, ahol rendkívül izgalmas dolgokat terveznek. Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal ellepik az állatok a kibővített területet, az új lakók csak lassan, fokozatosan fogják benépesíteni az új otthonukat. Cukiságok amúgy már most is vannak, találkoztunk például két tevével, akik kimérten megtekintették legújabb főhadiszállásuk helyszínét, és piszkáltuk az emukat is, akik furcsa hangok formájában adtak hangot nemtetszésüknek, bár látszólag remekül mulattak.

Az Állatkertből egyébként az alpakák, a megújuló állatsimogató és a parasztudvar lakói is hamarosan átköltöznek az új területre, illetve itt találkozhatunk majd ezentúl a szép, de gyakran mogorva flamingókkal is. Persze néhány dolgot direkt ide szánnak, ilyenek a szarvasfélék, a vaddisznók, a tülkösszarvúak, a Heck-marhák és a négyszarvú juhok. Mi mindegyiket szívesen megsimogatnánk, viszont pandát sajnos egyelőre nem terveznek .

Örülünk: a  mesecsónak és a körhinta megmarad

Az Állatkert bővítése a riogatásokkal ellentétben nem jelenti a Vidámpark totális kiirtását, az intézmény nagy hangsúlyt fektet a régi vurstli és Angolpark értékeinek megőrzésére. Ennek nyomán a nagyrészt műemléki oltalom alatt álló játékok megmaradnak, tehát

biztosan üzemelni fog a körhinta, a barlangvasút, a dzsungelvasút és a mesecsónak. Jó esély van arra, is hogy a hullámvasutat is sikerül majd üzembe helyezni, viszont a többi hiperhánytatónak a darabjai már a szemétben vannak.

A tervek szerint egy múzeum is működni fog a bővített Állatkertben, ahová a régi Vidámpark kultikus elemeit lehet majd megnézni. Ide kerül a mesecsónaknál álldogáló óriás feje és a dzsungelvasút oldalában ülő belőtt hajú fiú is. Megtudtuk azt is, hogy ezzel az épülettel szemben - ahol az egykori vurstli főutcája volt - lesz az elefántkifutó.

Az átvett játékok üzemeltetése mellett az Állatkert több, a családosoknak szóló játszóhelyet,

élményprogramot is kínál. Ilyen lesz például a „Manófalva” a tengerimalac város közepén, de lesz új játszótér is, a nagyobbaknak pedig kalandpálya. Ezeken kívül lesznek még különböző ügyességi és nyerős játékok, továbbá vendéglátóipari egységek. Szerintünk az egyik legizgalmasabb dolog a Mesepark lesz, ahol különféle lovaglási sőt, lovas terápiás lehetőségeket kínálnak a jövőbeni, de

meg is lehet majd figyelni az állatokat, illetve meggyőződni például arról, hogy a tej nem a dobozban terem, hanem a tehenek adják.

Az Állatkert a középpontba helyezi a Vidámparkban látható meséket is, így többek közt meg lehet majd nézni, hogyan is néz ki a valóságban az a nyáj, amelyet Kukorica Jancsinak kellett volna őrizni a János Vitézben.

A kibővített Állatkertben a legnagyobb attrakció persze a PannonPark lesz, amely Kárpát-medence múltbeli élővilágát igyekszik felidézni. Ennek a központja lesz az úgynevezett biodóm, amelyhez egy korszerű akváriumot, illetve tágas szabadkifutókat is csatlakoztatnának majd.

A tervek szerint már idén tavasszal megnyitnák a volt Vidámparkot a látogatók előtt, bár néhány megoldás valószínüleg csak ideiglenes lesz. A teljes elkészülésre a tervek szerint 4-5 éven belül lehet számítani, hiszen nem állnak rendelkezésre azok a források, amelyekkel a jelenleg rendkívül rossz állapotban lévő területet fel lehetne újítani. Már az is kisebb csoda lesz, ha idén, legalább részben meg tud nyílni a park. A remény hal meg utoljára.

Egyébként pedig szeretnénk felvágni még azzal, hogy a túránk során nem csak

állatokat simogattunk, hanem lehetőségünk volt gyalogosan bejárni a Barlangvasutat az áramtalanított sineken, illetve zsebre vágni az óriáskerék egyik csavarját.