Budapest néhány év múlva két világbajnokságot is rendez, de nemcsak ezért van szükség egy új uszodakomplexumra: a világ egyik legfontosabb sporteseménye mellett az épület éppúgy szolgálja majd az élsport érdekeit, mint a tömegsportét. A közelmúltban bemutattuk nektek a Millenáris Velodrom izgalmas tervét, most lássuk az új budapesti uszodakomplexum látványterveit, amely ha megépül, a város új, modern ikonja lehet a Duna-parton.

A fenntartáshoz felhasználják majd a föld hőjét, a termálvizet és a napenergiát, az pedig tényleg a 21. századot idézi, hogy a látogatók energiatermelő járdák segítségével járulnak hozzá a zöld gondolathoz és a takarékossághoz.

A magyar sport évtizedek óta szállítja a jobbnál jobb eredményeket: rendre az olimpiai éremtáblázat élbolyában végzünk, így például 2012-ben tényleg csak a legnagyobb és leggazdagabb nemzetek szerepeltek előttünk. Ez azért is figyelemre méltó, mert sok versenyzőnk — finoman szólva — nem éppen high-tech körülmények között készül.

Az úszósport a legsikeresebbek között van, ezért nem tűnik rossz befektetésnek az úszók, a vízilabdások és általában a vizes sportok támogatása. A tegnap nyilvánosságra hozott látványtervek pedig arról tanúskodnak, hogy Ferencz Marcel vezetésével tervezett épület építészeti minőségben is a bajnokokhoz méltó.Az aranyszínben pompázó, a víz hullámzására reflektáló homlokzat a fővárosi Duna-part új látványossága lesz, de a kilátás belülről is egyedülállónak ígérkezik: a kétszer két méteres réseken keresztül a Gellért-hegytől egészen a Pilisig feltárulhat a városi panoráma.

A Dagály területén felépítendő komplexum épülete elhúzható tetővel van ellátva, a medencék, az ugrótorony és a lelátók mellett pedig a környezetbe illeszkedő kertek, sétautak és új hajómegálló is épülnek.