Babarczi Rékát barátai két éve már csak többes számban emlegetik Canon fényképezőgépével. Bár Réka számára a fotózás hobby, pár napja egy különleges projekttel bízták meg, amire egyből igent mondott. A feladat: a budapesti Kis-Pongrác lakótelep jelen és egy Uniós fejlesztést követő állapotának ábrázolása. A fotó-sorozat első része már készen van, főként erről beszélgettünk Rékával.Hiszen a telep is Budapest.

"Először a döbbenet van"

Idén újítják fel Európai Uniós támogatással a 10. kerületi Kis-Pongrác telepet. Ez azt jelenti, hogy húsz társasházat és középületeket is renoválnak majd.

Ráfér. 1939-42 között építették a házakat, így akad fotótéma bőven, ha a romos kategóriát szeretnénk körbejárni. Babarczi Réka így tett, ezt azzal egészítve ki, hogy a lakótelepi
hangulatot akarta visszaadni.
 
Emberek híján ez nem is olyan egyszerű, az itt lakókat megörökíteni pedig nem feltétlenül szerencsés. Pitbullvicsorítás, piszok, házak közé feszített ruhaszárító kötelek és mocskos graffitik között készült el a sorozat, amit egy éven belül megismétel majd a helytörténeti kiállítás kedvéért.

Budapest a tipikus

Réka még a felújítás előtt is szívesen visszamenne, ahogyan a nyolcadik kerület legdurvább részei is a cél-témák közt szerepelnek. A városban egyébként a fotósok által (megérdemelten) imádott Vár, a Lánchíd és a Vörösmarty tér melletti top öt listán a következők szerepelnek: Szoborpark, Gül Baba kilátó, Gellérthegyivíztározó hajnalban, a budapesti fürdők belseje, illetve panoráma egy budai ház nyolcadik emeleti tetőteraszáról.

A nézőpontot tekintve Réka csak egy dologhoz ragaszkodik: ne legyen az az érzése, hogy saját képét már látta valahol.

Fókusz: Budapest

A WeLoveBudapest által megosztott képeket látva nem szorul magyarázatra, hogy Budapest milyen hálás téma, ha fotózni indulunk. Réka szerint egyébként Bécs hasonlít leginkább a magyar fővárosra, ha fényképezőgép mögül nézünk körbe.
És hogy hogyan lehet jól várost, épületeket, utcákat, panorámákat fotózni? Százféleképp, amik közül Réka kettőre esküszik: legyen nagy különbség a szokványos nézőponthoz képest, vagy pedig legyen teljesen egyszerű a kép.

Réka további képeit keressétek Flickr oldalán!