Szendvics, de annál jóval több – egy falat Olaszország és könnyű ebéd egyszerre. A Bródy Sándor utcai Scusi Focacceria után most már az V. kerületben is megkóstolhatjuk a focacciákat, és a bővített kínálatot is.

A Scusi Focacceria alapítói nem kicsit kockáztattak, amikor percekkel a nagy Covid-lezárások után megnyitották olasz szendvicsezőjüket a Bródy Sándor utcában. A környékről épp kiestek a diákok, akikkel első körben terveztek, a Scusi mégis szépen beindult, és hamar a környéken lakók kedvence lett.

Idén aztán az alapítók úgy döntöttek, hogy a firenzei ihletésű, töltött focacciáknak keresnek még egy lokációt a városban. Az Arany János utca ideálisnak tűnt, mint mondják, szükségük van a turistákra is a magyar vendégek mellett, mert nálunk a szendvics mint ebéd akkor is lassan épül be a mindennapokba, ha szép nagy, adott esetben meleg darabról van szó. Pedig a Scusi kínálata már rég túlmutat a szimpla focaccián.

Az Arany János úti egység kicsit nagyobb lett, mint az eredeti, de a belső itt még jobban hozza Olaszországot. A nyerstégla belső boltív, a világos falak, a kis olajfa és a vakolatlan kőfalon figyelő fa vágódeszkák instant olasz nyaralás hangulatába hoznak, pedig hol van még a kánikula.

Az étlap mindkét egységben kapott pár új fogást az utolsó látogatásunk óta: van már meleg focaccia, leves, saláta, besütött tészták és desszert is. A hat signature focaccia mellé bejöttek a grillezett szendvicsek is, mikor is a focacciák töltés után a kemencébe kerülnek. A meleg focacciák feleakkorák, mint a sima szendvicsek, pont azért, hogy egy levessel együtt komplett ebédként fogyaszthassa őket az is, akinek még idegen a hidegszendvics-ebédtrend. Néhány focaccia húsos tölteléke a felvágottfogyasztás visszaszorításának érdekében házon belül készül (a szuvidált pulykasonka és a marhasteak), de ugyanígy a konyháról vannak a lepényekbe kerülő krémek és a fügelekvár is.

A levesek kifejezetten a meleg focacciák mellé készültek kiegészítőnek, illetve salátával együtt alternatívát nyújthatnak azoknak, akik nem akarnak focacciát enni. Mint mondják, megpróbálkozhattak volna a gluténmentes focacciával is, de nem találtak olyan minőséget, amit mindenki megszavazott volna. A levesekből paradicsom mindig található az étlapon, de mindig van egy-egy szezonális vegán krémleves is – most épp brokkolikrém pestóval és pirított mandulával.

Az egyik legjobb újítás viszont kétségkívül a besütött tészta lett. Ebből a lasagne az állandó, és mellé jönnek az időszakos kínálatok. Az Arany János utcában jelenleg spenótos-gorgonzolás lasagne van a klasszikus mellett kísérőnek, és mindkettő olyan, hogy már önmagában miattuk is érdemes bemenni a Scusiba. Puha, friss tészta, tökéletes ragu-besamel egyensúly, nyúlós sajtok, korrekt ár és megfelelő adag: az ember akkor is szerencsésnek érzi magát, ha olasz étteremben találkozik ezzel a minőséggel, de egy szendvicsezőben” még inkább örülünk neki. A spenótos lasagnén lévő kis pisztáciaszórásért pedig extra nagy pacsi jár.

Szintén újdonság a reggelikínálat: péksütiből egyelőre croissant van, szélesebb lesz a szortiment, focacciából pedig a bacon-avokádó-rántotta kombinációt képzelték el reggelre. Elég szép adagra sikerült, aki ezt reggel megeszi, valószínűleg nem gondol majd korai ebédre. A kínálat jelenleg egész napos, de nemsokára délig lesz csak kérhető.

Az eddig használt, magasan hidratált, könnyű, levegős focacciát leváltja Marmorsteinék kovászos focacciája mint főszereplő. Ennek csupán annyi az oka, hogy a két üzlet ellátását nem tudta vállalni a korábbi partner, de Marmorsteinék termékeit ismerve valószínűleg hiba nélküli lesz az átállás.

ELÉRHETŐSÉGEK

Scusi Focacceria & Cafe

Címkék