Olvasni minden időben szeretünk, de a téli időszakban egészen különös varázsa van a könyvvel a kezünkben kuckózásnak. Közeledik a karácsony és az ajándékozás ideje, ezért kiválasztottunk 5 olvasmányt, amit érdemes egy könyvmoly karácsonyfája alá tenni; de akár magunkat is megajándékozhatjuk velük. Irány a skandináv családregény, a titkok, a rejtélyek, a gyilkosságok és az egykorvolt budapesti utcák világa!

Kollarits A. Christie: Az elveszett lány

Ez az a könyv, amivel egyszerre utazhatunk vissza a 20. század eleji Budapestre, és vethetjük bele magunkat egy nyomozás fordulatos történetébe. A regény 1918-ig repít vissza minket, ahol Jánosy Ilka mindent bevet, hogy megtalálja otthonról elszökött nővérét, Annát. Nyomozásában olyan segítőket talál, mint a jóképű rendőrfelügyelő, Eperjessy Ádám – persze a jóképűsége nem véletlenül kap ilyen nagy hangsúlyt... – és egy rejtélyes apáca, Erzsébet nővér. Azért is szeretjük ezt a történetet, mert megismerhetjük a korabeli főváros mindennapjait, kalandozhatunk képzeletben a Palotanegyedben és a Kis Vatikánban, ami valójában a mai Kálvin tér, Múzeum körút, Bródy Sándor utca és Baross utca által határolt terület. Ahogy elmerülünk az egykori pesti világban és a budai kocsmák sűrűjében, úgy vetjük bele magunkat a nyomozásba, amihez persze újabb rejtélyek is társulnak. Vajon miért tűnnek el a Vígszínház színésznői, ki a felelős érte, és mi köze Anna szökésének egy szélhámos terveihez? Detektívregények és a 20. század eleji élet kedvelőinek mindenképpen ajánljuk ezt a könyvet.

Jezsuita Kiadó
268 oldal
3900 Ft

Kondor Vilmos: Az első budapesti olimpia

A titokzatos Kondor Vilmos folytatja új hőse, Nemes Albert történetét, aki az alternatív Magyarország, vagyis a második Magyar Köztársaság nyomozója a kitalált 60-as években. Míg az első regény szövevényes nyomozása a The Beatles budapesti koncertje körül forgott, az új ügy egy nagyobb volumenű esemény, az 1968-as budapesti olimpia díszletei között zajlik. Az egyik úszóverseny közben a magyar csapat amerikai származású tagja váratlanul meghal, és hamar kiderül, nem természetes okból. A gyilkosságot egy erdélyi terrorszervezet vállalja magára. Az üggyel természetesen hősünket, Nemes Albertet bízzák meg, aki, akárcsak az első könyvben, most is kap egy társat a nyomozáshoz. Ezúttal azonban nem egy finom modorú, művelt, meleg skót úriembert kap, hanem egy másik magyart, egy vidékről frissen a nagyvárosba került rendőrt, akinek nyers a modora, a kedvenc munkaeszköze pedig a bikacsök. Ketten vágnak neki az ügynek, ami – ahogy az elvárható egy Kondor-regénytől – kellőképpen szövevényes, és persze sokkal több, mint aminek elsőre látszik, nem beszélve az egyre veszélyesebb helyzetekről. Nemesék végül megoldják az olimpiai esetet, de addig fordulatos és rögös bő 500 oldalnak kell eltelnie.

Open Books
534 oldal
4999 Ft

Hjalmar Bergman: Nagymama és az Úristen – Wadköpingi történetek

„Az emlékek csillagok. A nap estébe hajlik, az este éjszakába, a földből semmi lesz, a csillagokból pedig minden.” Különös és mély történetet olvashatunk a Nagymama és az Úristen című könyvben, végigkövethetjük a nagymama, vagyis Agnes küzdelmes életét, ahogy egy cselédlányból vagyonos nővé válik. Mindezt persze nemcsak mi, de az Úristen is végignézni, akivel nagyon régi, bensőséges kapcsolatot ápol, és akivel folyamatosan beszélget, mert hát kivel is beszélhetne az, akinek a férje meghalt, a gyerekei máshol vannak, a barátai pedig eltűntek. Noha Agnesből vagyonos asszony válik, a szégyen, a mulasztás és a megaláztatás ugyanúgy megmarad az életében. Őszintén bevalljuk, számunkra Hjalmar Bergman eddig ismeretlen szerző volt, ám mióta felfedeztük magunknak az ampersand kiadót, bátran kalandozunk az új, néha abszurd, néha rejtélyes világokban. A svéd szerző pedig egy elég összetett, fanyar humorú és lélektani családregényt adott nekünk, amit pont jólesik a téli hónapokban olvasni.

ampersand
285 oldal
4580 Ft

Kepes András: Két macska voltam

Ha egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor annyit mondanánk, hogy Kepes András új regényében a főhős, Gyuri életének alakulását követhetjük végig, de korántsem ennyire egyszerű a történet. A rendszerváltás előtti időkben járunk, hol Budapesten, hol egy vidéki tanyán, ahová főhősünk apja a diktatúra elől és egy szép élet reményében elköltöztette a családját, ám a hétköznapok pokla ugyanúgy folytatódott. Évekkel később a fiú visszatér a fővárosba, ahol rendőrnek áll, de itt nemcsak a bűn, hanem a saját élete után is nyomoz, ami egy idő után olyan fordulatot vesz, amire az elején még nem is számítottunk. Mondhatjuk, hogy egy aparegényt, lélektani krimit, sorsregényt, felnövéstörténetet vagy egyfajta kordokumentumot olvasunk, de valójában a Két macska voltam az összes egyben. Így karácsony környékén is érdemes magunkat belevetni ebbe a regénybe, ami hiába játszódik a múltban, a karakterek és a mindennapok világát mégis sokszor a jelennek érezzük.

Open Books
396 oldal
5999 Ft

Barakonyi Szabolcs–Zsuppán András: Az ismeretlen Budapest

Aki imád archív fotókat böngészni, és a történelem is érdekli, annak telitalálat lesz Az ismeretlen Budapest című album – legalábbis mi nagyon örülünk neki, hogy nemcsak a képernyőn nézhetjük a Fortepan képeit, hanem papíralapon is. A Zsuppán András és Barakonyi Szabolcs szerkesztette album a rövid 20. századot mutatja meg nekünk, ahol nemcsak a képválogatás, de az informatív és szórakoztató szövegek is segítenek egy kicsit visszautazni az időben. Több mint 150 fekete-fehér fotó meséli el nekünk a Várnegyed és a Tabán egykori történetét, az 1956-os forradalmat, a sárga csillagos gettó életét, mutatja be az első autóversenyeket, egykorvolt épületeket, utcákat, tereket és a korabeli város mindennapjait.

Central Könyvek
279 oldal
9980 Ft

Ha további könyvajánlóinkra is kíváncsiak vagytok, a karácsonyi mesekönyves összeállításunkat itt, míg a napjaink írókirályainak új kiadványaiból készült listánkat itt olvashatjátok el.

Címkék