Szabó István és a James Dean videótéka neve Budapest-szerte ismertté vált és összefonódott már, most azonban a frontember úgy döntött, átalakítja az 1992 óta működő legendás kölcsönzőjét, hogy visszahozza a kilencvenes évek hangulatát. Ez utóbbit egyedi ízekkel kombinált csavart fagylalttal, klasszikus békebeli presszókávéval és jégkásával próbálja megteremteni.

A közelmúltban jártunk a kevés megmaradt budapesti tékák közül talán a legikonikusabban, a filmőrültek zarándokhelyének számító KirályutcaiJamesDeanben. A kölcsönző mostantól beleillik a funkciót váltott budapesti épületek sorába is, hiszen az átalakítások eredményeként a Tango és Cash DVD mellett/helyett immáron görögdinnyefagyiért (is) sorban állhatsz.

"A mai forgalomhoz képest túl nagynak bizonyult az üzlet, ez volt a váltás egyik oka. Egy korábban az üzletben dolgozó barátommal döntöttünk az átalakítás mellett; ő viszi a kávés és a fagylaltos részleget. Az üzletet a szabályoknak megfelelően építettük át, így került máshová a pult is. Régi vágyam volt, hogy a kirakatok szabadok legyenek, ami most megvalósult: be lehet oda ülni és ott kanalazni a fagyit vagy kortyolni a kávét. A célunk nem egy divatos új hely létrehozása volt, hanem a kölcsönző nyitásakor tapasztalt kilencvenes években átélt hangulatot szeretnénk visszahozni" – avat be SzabóIstván a megújulás hátterébe.

Adódik a kérdés, kapható-e valamilyen, az üzlet névadójáról elnevezett édesség, de (egyelőre?) hiába keressük mondjuk a James Dean-fagylaltot, nincs a kínálatban. Felmerült ugyan az ötlet, hogy filmekről vagy hozzájuk kapcsolódó dolgokról neveznek el fagyikat, de úgy tűnik, erre még nem áll készen az emberiség.

A többek között joghurt, szőlő, mangó, ananász ízesítésű fagylaltok olasz alapanyagokból készülnek és azért számítanak egyedinek, mert csavaros változatban máshol nem nagyon találunk például kekszeset. Szintén sajátos specialitásnak számít a „Főnök kedvence”, amit István talált ki. Ez egy kis adag vaníliafagyira csurgatott erős ristretto, ami hamar a lyukak közé fagy és kanalazása közben meglepő ízélmények érik a fogyasztót (megkóstoltuk, tapasztaltuk: nem várt pillanatokban keserű íz érkezik).

Apropó adagok: 300 Ft-ba kerül a 8-10 dekás kicsi, ami egyébként akkora, hogy máshol simán elmegy nagyobb adagnak. Az 500 Ft-ba kerülő nagyot (12-14 dkg) viszont tényleg csak a bevállalósaknak ajánljuk, mert a tulajdonos szavait idézve "a tölcsér hamarabb elolvad, mint a fagyi, akkora."

Kihagyhatatlan volt természetesen a strandok és mint kiderült, a vevőkör kedvencének, a jégkásának a megkóstolása. Jelenleg áfonya és kivi változatban csapolják a gépből, de kérésre összekeverhető a kettő. Decinként 100 forintért kerül a pohárba és bizton állíthatjuk, hogy már a 3 deciliteres adag is eltelíti az embert. A kávék közül 490 Ft egy latte macchiato és 350 Ft a már említett ébresztőnek számító erős eszpresszó. Természetesen az üzlet kölcsönző része továbbra is működik, ami egy-két dizájnelemben is visszaköszön: a capuccinódat például james deanes csészében iszogathatod.Frissítés!: A videótéka sajnos 2017. január 4-ével bezárt. Szabó István tulajdonos 24 év után döntött a bezárásról, felismerve, hogy a sok visszajáró látogató ellenére már nem éri meg nyitva tartania.