budapest

szerkesztés

Utcanevek eredete - VI. kerület

Szerzők

  • We Love Budapest

2012. 11. 12. 1:00

Nemrég elhatároztuk, hogy utánajárunk a sok rejtélyes utcanévnek, amelyekkel nap, mint nap találkozunk. A nyomozást az V. kerületben kezdtük, most pedig úgy döntöttünk, hogy szétnézünk egy kicsit a szomszédos Terézvárosban is. Annak ellenére, hogy a VI. kerület a második legkisebb a városban, tartogat néhány érdekességet. Most végre kiderül honnan kapták nevüket hétvégi kocsmatúra-útvonalaink utcái.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Terézváros

1/8

1061 Budapest, Oktogon

Több Infó

Címkék

Andrássy út

2/8

1062 Budapest, Andrássy út

Több Infó

Címkék

Andrássy Gyula gróf és miniszterelnök nevét viseli a magyar Champs-Élysées, aminek az építését ő maga szorgalmazta, annak ellenére, hogy az 1870-es években még egy főútvonal sem épült ezen a környéken. Sok tárgyalás és egyeztetés előzte meg a tényleges munkálatokat, így jogosan érezhette a magyar államférfi sajátjának a legszebb budapesti sugárutat. Az Andrássy út alatt fut az a földalatti, ami a kontinentális Európa első metrója volt.

Anker köz

3/8

A fiatalok körében gyorsan népszerűvé vált utca a belvárosi pörgés egyik fontos helyszíne lett, bár nevének eredetéről ritkán esik szó sörözés közben. Bármennyire is furcsán hangzik, az Anker köz nem az ott található kapta a nevét, hanem egy 1910-ben alapított biztosítótársaság, az Anker élet- és járadékbiztosító Rt. után. A cég anno itt építette fel az üzletsorát. Kezdetben Anker udvarnak nevezték és az eredeti tervek alapján, egy üvegtetővel fedett átjárónak tervezték, de végül inkább a ma ismert elnevezés és a keskeny, nyitott tér valósult meg. Az itt épült legelső épület a Gyertyánffy-ház várostörténeti szempontból is fontos, hiszen Budapesten itt tüntették fel először a házban lakók névsorát, illetve itt szedték be az első kapupénzeket is.

Bajcsy-Zsilinszky út

4/8

A sokunk által kedvelt szórakozóhelyeket és kulturális helyszíneket összekötő út egy háborús mártírról, Bajcsy-Zsilinszky Endréről kapta a nevét. Annak ellenére, hogy egy nagyon forgalmas, a város egyik prominens részén áthaladó útvonalról van szó, csak kevesen tudják nevének eredetét. Névadója annak köszönheti sikerét, hogy íróként és politikusként a második világháború alatt rendíthetetlenül képviselt nacionalista, de mégis nemzetiszocializmus-ellenes eszméket, amire még manapság is sokan tisztelettel tekintenek. A mártírt nézetei miatt, 1944 novemberében a nyilasok letartóztatták, majd december 24-én kivégezték. Emlékét számos helyiségnév és emléktábla őrzi szerte az országban.

Nagymező utca

5/8

1065 Budapest, Nagymező utca

Több Infó

Címkék

A pesti “Broadway”-nek is nevezett Nagymező utca nevének eredete a XVIII. századra nyúlik vissza. Ekkoriban Budapest még közel sem hasonlított mai önmagára; nyoma sem volt még a sétálóutcáknak, a romkocsmáknak és a tereken borozó fiataloknak. A várost mocsaras területek, a Duna mentén téglaégetők és szántóföldek tarkították. A Bajcsy-Zsilinszky út, Paulay Ede utca és Nagymező utca által bezárt háromszögben éppen egy ilyen nagy szántóföld terpeszkedett, és erről kapta a nevét az a hely, ahová most oly sokan járunk esténként szórakozni. Kezdetben németül “Feld Gasse”-ként, majd az 1800-as évek közepétől 'Grosse Feld Gasse'-ként emlegették. Ennek tükörfordítása olvasható most az utca névtábláján.

Paulay Ede utca

6/8

Ezt az utcát szinte mindenki ismeri, névadójáról viszont ez már nem mondható el. Az 1838-ban született - eredetileg papi pályára készülő - Paulay Ede rendező, pedagógus, dramaturg és fordító is volt egyben, valamint magáénak tudhatta a Nemzeti Színház igazgatói címét is 1878-tól egészen élete végéig. A mindenki által jól ismert világirodalmi művek bemutatása mellett sokat tett a magyar drámáért is azzal, hogy rengeteget színpadra állított közülük. Lánya, Paulay Erzsi szintén színésznő volt, bár az ő nevével ellátott utcát eddig még nem sikerült találni.

Magyar Tudományos Akadémia (MTA)

7/8

1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.

Több Infó

Címkék

Ha valaki igazán szerette Budapestet, akkor az Podmaniczky Frigyes volt, akiről az a hír járta, hogy soha nem hagyta el a várost. Saját bevallása szerint, még nyaralni is itt lehet a legjobban, így felesleges bárhová is menni. A “kockás bárónak” is becézett politikus a Magyar Tudományos Akadémia tagja is volt. Sokat tett Budapest fejlődéséért és meghatározta a városi lokálpatriotizmust. Emlékét több tér, utca és emléktábla is őrzi.

Fotó: Google Maps

Zichy Jenő utca

8/8

Ha a Körútról támadjuk meg a , akkor érdemes a Zichy Jenő utcába is betérni. Zichy Jenő gróf sokat tett azért, hogy mi magyarok rátaláljunk oly régóta kutatott eredetünkre. Több ázsiai expedíciót is szervezett együttműködve orosz kutatókkal, annak érdekében, hogy ráleljen az őshazánkra. Az összegyűjtött leleteket és kincseket egy saját maga által alapított múzeumban állította ki.

Hasonló tartalmak

Admin mode