Pár hete még az árvíz miatt aggódtunk, most pedig már itt a szeretett és gyűlölt forróság, pulzál a levegő az aszfalt felett, a túlmelegedett házfalakból áradó hő letaglóz. Bár vannak olyan helyek a városban, ahonnan ilyenkor csak menekülni érdemes, azért szép számmal akadnak zöld oázisok is a betondzsungelben. A legkellemesebbeket gyűjtöttük össze.

1. Római-part

Ha egy kis enyhülést keresünk a hőségben, már száz éve is magától értetődő választás volt a Római-part. Tavaly készült listánkban összegyűjtöttük erről a környékről a kedvenc vendéglátóhelyeinket, az elegánstól a lazáig. Bár a szabadstrand idei nyitásáról még nincs hír, enélkül is jól szórakozhatunk a környéken, lehet bográcsozni, pétanque-ozni, pingpongozni, piacozni. Számtalan elfoglaltság feledteti a meleget, a Duna visszahúzódásának pedig ékes bizonyítéka, hogy a Fellini is visszakapta teraszát. 

2. Kopaszi-gát

Szintén klasszikus vízparti pihenőhely a Kopaszi-gát. Az utóbbi években sokat változott, és bár ennek következtében vesztett természetközeli romantikájából, azért még mindig az egyik legkellemesebb, legárnyékosabb környék a városban, ahova akár egy forró délutánon is elbringázhatunk. Számtalan kellemes kiülős hely található a Duna mellett, például az Aligátor vagy a VakVarjú Beach Bistro. A Dürer Kert koncertprogramjai miatt is szuper, a hűsöléshez pedig ajánljuk a gát közelében található Cioccolatte fagyijait. Ha pedig inkább az elegancia, mint a lazulás, akkor szó szerint is kiemelkedhetünk a hétköznapokból a MOL-torony helyein, például a 120 méter magasan elhelyezkedő VIRTU-ban.  

3. Népsziget

Igazi pesti választás a hűsöléshez a Népsziget, ami talán az összes vízparti helyszín közül a legjobban őrzi a vadregényes, ártéri miliőt, ami kellemessé teszi az itteni helyeket. Mivel jókora összegeket emésztene fel egy nagy beruházás itt, úgy tűnik, a hangulat egy darabig még maradni fog. Bringával és metróval is könnyű megközelíteni. Vízisport-központ, de első osztályú hely a semmittevéshez is. Van kecskefarm, klubélet, kutyás örömök és több kiülős hely is, amiket korábbi cikkünkben gyűjtöttünk össze, azóta pedig csatlakozott a környékhez a hasonlóan kellemes Szitakötő is. 

4. Kolonics György sétány

Akár a Kopaszi-gáttól Csepel felé bringázva is könnyűszerrel elérhetjük a Kolonics György sétányt, de HÉV-vel vagy busszal sem nagy mutatvány eljutni a környékre. A Soroksári-Duna-ág és környéke már régóta a helyiek kedvence, a csepeli részét néhány évvel ezelőtt szépen megújították, azóta tökéletes az egyensúly a vad természet és az ember gondoskodó jelenléte között. Árnyas fák, rendezett sétautak között andaloghatunk. A Gubacsi hídon át pedig könnyedén megközelíthetjük a folyó másik oldalát, amit egy kicsit jobban kiépítettek. Kellemesen zöld, de azért kevesebb a természet, viszont olyan helyekre ülhetünk be, mint a VakVarjú Csónakház vagy a Halas Guszti.  

5. Margitsziget

Szintén a klasszikus helyszínek közé tartozik a Margitsziget, ahol a folyó két ága között mindig mozog annyira a levegő, hogy kellemesen hűsölhessünk. Számtalan sportlehetőség, a város legidősebb fáinak árnyéka, Vadaspark, Japánkert, rózsakert és számtalan elfoglaltság vár. Ha pedig egy kellemes kiülős helyre vágytok, akkor a Margitkát ajánljuk. 

6. Budafoki Duna-part

Bár itt találjuk a legtöbb betont a felsorolt helyek közül, egyáltalán nem kelt kellemetlen hatást a budafoki Duna-part, ahol különböző sportos elfoglaltságok várnak, figyelhetjük a tovarohanó folyót, vagy piknikezhetünk, pihenhetünk is a fűben. Ha pedig megéhezhetünk, akkor térjünk be a DP BBQ-ba finomságokért és italokért

+1 Még több vizes hely

Bár a Duna magas vízállása miatt itt még nem a legjobb a helyzet, meglepő, de Érd környékén csodás vizes látnivalók várnak bennünket. Van sziget és ártéri erdő, mi pedig a Dunakanyart idéző magasparton jártunk. A város környéki ártéri erdők és vizesélőhelyek is csodás meglepetéseket tartogatnak, de akkor sem kell szomorkodni, ha a városban maradunk, hiszen számtalan parkban találunk csinos szökőkutakat.

(Borítókép: Csudai Sándor - We Love Budapest)

Címkék