szabadidő

szerkesztés

Tanuljunk valami újat! – Változatos workshopokat mutatunk az őszre

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 08. 30. 11:03

Az ősz kiváló időszak arra, hogy valami újat tanuljunk, hiszen a fokozatosan hűvösebbé váló időben egyre kevesebbszer kívánkozunk kintre. Frissen felszabaduló időnk eltöltéséhez szuper alternatívát nyújtanak a különböző workshopok, amikből most valóságos dömping van, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Kedvenceink közül ajánlunk néhányat, tematikus bontásban.

Fotó: Plante. - Facebook

Növények

1/7

Az ősz az egyik legjobb időszak az átültetéshez és a virágokkal kapcsolatos különböző munkákhoz, a szakszerű gondoskodást pedig szobanövényeink csodás zöld levelekkel hálálják majd meg, így még jobb érzés lesz őket a téli hidegben nézegetni. Ahhoz, hogy minél felelősebb növénytartók lehessünk, már többféle workshop áll rendelkezésünkre az Urban Jungle-nál vagy a Planténál is. Utóbbi helyszínen arra is találhatunk alternatívát, ha nem tudunk túl sokat foglalkozni a növényeinkkel, ilyen esetben florárium készítésében segítenek. Hasonló témájú foglalkozás egyébként a Közben Stúdiónál is lesz, éppen ezen a héten. Annak is most van itt az ideje, hogy kiskertünkben megkezdjük a munkát és felkészüljünk a jövő évi szezonra, amit a HUMUSZ Szövetség permakultúrás workshopjának segítségével is megtehetünk. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Divat

2/7

Ha nem szeretnénk, hogy ősszel az idővel együtt mi is elszürküljünk, olcsó és környezettudatos megoldásokkal tudjuk megújítani ruhatárunkat a különböző workshopokon. A Medence Csoportnál molinóból, a DEZSŐ-nél pedig strasszok, flitterek, fényes vagy matt anyagok segítségével készíthetjük el egyedi táskánkat, míg a Sendmade-del (itt és itt ) egy-egy klasszikusabb fazont próbálhatunk ki. Azért pedig, hogy a hatalmas bugyrokban aztán ne vesszen el semmi, kisebb tartókat is készíthetünkÉkszereket csinálhatunk a Made by You és a Woodivity workshopjain, ruhatárunkat pedig a Pinkponilo segítségével vagy az Iwolánál frissíthetjük föl néhány új, saját készítésű darabbal (utóbbinál szeptember végén lesznek fix workshopidőpontok is). Ha pedig legkedvesebb téli nadrágunk vagy legmelegebb pulcsink a tavalyi szezonban elhasználódott, elszakadt, a Javít-lak foglalkozásán szerezhetünk tippeket a javításához. 

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Művészet

3/7

Nem állítjuk, hogy bárkiből festőművész vagy grafikus lesz a programok végére, arra azonban kiváló alkalmat kínálnak, hogy kikapcsolódjunk a napi rohanásból, megéljük kreatív oldalunkat és elmélyüljünk a különböző technikák kínálta lehetőségekben. Ha festeni szeretnénk, válasszuk az Alkotás utca vagy a FessNeki foglalkozásait. A modern kalligráfiában a Finetyping segít nekünk, linómetszéshez pedig csak a Tintahal Műhelyig kell mennünk. Ha a művészettörténet rejtelmeibe szeretnénk betekintést nyerni vagy profival festenénk, nézelődjünk a Képező weboldalán

Fotó: Unsplash.com

Kötés, horgolás, textiltechnikák

4/7

A téli lelassulásnak szinte szinonimája a kötés, a horgolás és a minél melegebb textilek meditatív dekorálása. A horgolást és a kötést könnyen elsajátíthatjuk a Susuka workshopjain, hímezni Fankapankánál tanulhatunk, de reméljük, hogy hamarosan Evusnál is lesznek időpontok. Ha pedig ezekkel a közismert technikákkal nem érnénk be, próbáljuk ki a punch needle-t vagy a csipkeverést. Utóbbira a Csipketanoda workshopjain nyílik lehetőség. A foglalkozásokat Erdei Lilla művészettörténész tartja, aki gyerekkorától ismeri már a csodás technikát. A tanfolyamok kezdőknek is szólnak, de azért sokat segít, ha van valamennyi kötési vagy horgolási alapismeretünk. Időpontok hamarosan a Csipketanoda oldalán. 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Barkácsolás

5/7

Ha elmélyülünk a bútorfelújításban, látni fogjuk, hogy nem is olyan ördöngösség, ráadásul érdemes is nekiállni, mert segítségével egyszerűen testre szabhatjuk környezetünket. Sokszor nem is kell az alakítás, elég a kicsit-ütött kopott darabot szakszerűen átfesteni, és máris úgy érezzük, mintha egy teljesen új elemmel gazdagodott volna a környezetünk. Ezt az egyszerűbb felújítási munkát az Azúr bagoly tanfolyamain ismerhetjük meg. Ha azonban kitört belőlünk a hobbiasztalos, akkor a Tetovált Asztalosnál, a Creator Műhelyben, az AZTA Műhelyben vagy a Woodivity asztalos- és esztergályosképzésein engedhetjük szabadjára fantáziánkat.

Fotó: Henger Stúdió

Kerámia

6/7

A nemrég nyílt Henger Stúdióban már nemcsak profi és félprofi keramikusok dolgozhatnak, az új kreatív alkotótérben a legújabb berendezések és a leglelkesebb oktatók segítségével már rövidebb workshopokon is részt vehetünk, és a kerámiaművészet többféle technikáját sajátíthatjuk el. Szeptemberben is többféle foglalkozással várnak minket, csakúgy, mint az Apacuka Ceramics Nyitott Műhelye, ahol az agyagot és az abban rejlő lehetőségeket ismerhetjük meg. 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Főzés

7/7

Ahogy jönnek a hűvösebb napok, egyre jobban esik valami finomság, annál pedig kevés jobb érzés van, mint amikor egy finom fogás illata járja át a konyhát. A Chefparade vagy a Makifood főzőtanfolyamain például rengeteg izgalmas kurzus közül válogathatunk. 

Hasonló tartalmak

Admin mode