Keresés EN

Ez is érdekelheti

Szabadidő

Sem sárkányok, sem koboldok nem lakják, csak télen a denevérek – A Szopláki-ördöglyuk

A misztikus nevű, különleges barlangrendszer egy sziklafal tövében nyílik, a Pilisszentkeresztről a Két-bükkfa-nyereg felé vezető turistaút mellett.

Szabadidő

10 izgalmas márciusi program 1500 forint alatt

Az a közös ezekben a márciusi programokban, hogy nem kell a zsebünk mélyére nyúlni a jegyárakért, mindegyik belefér egy maximum 1500 forintos keretbe!

Szabadidő

Budapest pénztárcakímélően – 10+1 klassz ingyenes program októberre

Hivatalosan is itt az ősz, mi pedig összegyűjtöttük a kedvenc ingyenes programjainkat októberre. Gombafesztivál, szüreti mulatság, kutyás kiállítás, Keleti Éva-fotókiállítás és tökfesztivál – színes napok elé nézünk.

1/11

Első Zuglói Gomba

Tudtátok, hogy október a gombák hónapja? Ennek apropóján különleges programon vehetünk részt október 5-én a Klapka Kézműves Gombafarm és a Zuglói Kenyérközösség szervezésében: az Első Zuglói Gombafesztiválon. A Mogyoródi úti sportpályán ingyenes előadásokon tanulhatunk például önellátó gombatermesztésről, vadon élő és gyógygombákról. Az elmélet után a gyakorlatban is ismerkedhetünk a fajokkal: az árusoknál gombákat és gombakészítményeket vásárolhatunk, kóstolhatunk tépett laskagomba street foodot, és beszerezhetünk pár szakkönyvet is.

További részletek itt

2/11

Szüreti mulatság és zsibvásár a Rómain

Római-part nem csak nyáron él, aminek a közelgő szüreti mulatság tökéletes bizonyítéka. Reggel 8 órától a megszokott módon nyílnak a piac kapui, hogy élő zene kíséretében hazai termelők portékáiból válogassunk, és lángost, sült hurkát, kolbászt falatozzunk. Ami viszont nem megszokott, hogy az október 7-i alkalmon mustot is fognak frissen préselni, amit rögtön megkóstolhatunk. A gyerekeket pedig ingyenes programok várják: Margó néni vezetésével tekerhetik a kis prést, majd zenélhetnek és mesét hallgathatnak a füvön ülve a vásári mesemondókkal. A füves placc oldalán pedig lesz zsibvásár is, úgyhogy érdemes korán érkezni.

További részletek itt.

3/11

Kutyás nap a Rakparton

A Jane Haining rakpart Margit híd és Erzsébet híd közötti szakasza még október 23-ig autómentes, ami bőven ad időt menő programok szervezésére. Ilyen lesz az október 8-i kutyás nap is, ahol rengeteg kutyadologgal készülnek: lesz városi kutyás csoportos foglalkozás, dog parkour, fotósarok, zene, örökbefogadással és felelős kutyatartással kapcsolatos programok, fejtágítás a segítőkutyázásról, beszélgetés a városi kutyásokról és a kutyás városokról. De persze ér csak sétálni a parton, na meg farkat csóválni a naplementében.

További részletek és program itt

4/11

arc közérzeti k

Az ARC kiállítást valószínűleg senkinek nem kell bemutatni; idén már 23. alkalommal nézhetjük végig a társadalomkritikával átitatott, helyenként megmosolyogtató, de gyakrabban elgondolkodtató és szívszorító plakátokat. Mindezért Újbudára, a Bikás parkba kell menni (a tárlat éjjel-nappal ingyenesen megtekinthető bárki számára), de érdemes sietni, mert október 8-án bezár a bazár.

További részletek itt

5/11

Újbudai Nemzetiségek Fesztiválja

Újbudán mindig történik valami, és most nemcsak a fenti ARC kiállításra gondolunk. Október 9-től 15-ig a környék ős- és új, magyar és nem magyar lakóit, vagyis a sokféleséget fogják ünnepelni az Újbudai Nemzetiségek Fesztiválján. Bemutatkoznak a kerületi bolgárok, cigányok, görögök, horvátok, örmények, lengyelek, németek, románok, ruszinok, szerbek, szlovákok, szlovének, ukránok. Minden nációnak más a története, a hangszerelése, a fűszere, a filmnyelve, a kocsmakultúrája, amikbe mi is betekinthetünk a környék meghatározó kulturális helyszínein.

Összesen 40 ingyenes programmal készülnek a szervezők, amiket itt találtok.

6/11

Corvinus Őszi Filmklub

A Corvinus Egyetem falai között működik egy filmklub, ahol havonta egyszer ingyenes vetítésbe, majd beszélgetésbe kapcsolódhatunk be. A helyszín az E épület Faculty Club Színházterme, ahol október 12-én Enyedi Ildikó Cannes-ban a Legjobb első filmnek járó Arany Kamera díjjal elismert, trendekbe nem illeszthető, ironikus fényfilmjétAz én XX. századomat nézhetjük meg. 

További részletek itt.

7/11

Boldog kutyák kiállítás

Milyennek láthatja, hallhatja, szagolhatja egy kutya Józsefvárost? Amikor ebtársat választunk, gondolunk-e a magán- és köztereink alkalmasságára, a fajta vagy keverékeknél a fajtajelleg sajátos igényeire? Mikor és hol boldogok igazán a kutyáink? A Kesztyűgyár Galéria kiállítása ezekkel a mindannyiunk hétköznapjait érintő kérdésekkel foglalkozik az új tárlatában. Október 4-től 20-ig ingyenesen mélyedhetünk el a kutatásalapú kiállításban, ami a kutyatartás történeti és jelenkori, nagyvárosi és kifejezetten józsefvárosi sajátosságait boncolgatja.

További részletek itt.

8/11

Kisvonatos séták a Farkasréti temetőben

Jó levegő, nyugalom, továbbá lépten-nyomon híres magyarok nevei a sírköveken  írtuk a Farkasréti temetőről egy korábbi cikkünkben. És valóban: itt nyugszik a legtöbb híres magyar, és bőven van mit tanulni és felfedezni egy őszi séta során. Október 14-én és 15-én pedig ezt egy kisvonaton ülve, ingyenesen tehetjük meg, ugyanis több alkalommal is indulnak vezetések. A bő egyórás programon sok-sok érdekességről hallhatunk, fény derül például arra, kinek a sírja válik ősszel láthatatlanná, vagy hogy mi köze a csorba vázának Odüsszeuszhoz.

A helyek gyorsan fogynak, regisztrálni itt lehet.

9/11

3. Budapesti Illusztrációs Fesztivál

A magyar illusztrációs grafika sokszínű és újító erejű  aminek október 13-tól mi magunk is szemtanúi lehetünk a Budapesti Illusztrációs Fesztiválon. Az esemény a Budapest Könyvfőváros projekt része, és ha kíváncsiak vagytok a legjobb pályamunkákra, október közepétől irány a MOME!

További részletek itt.

10/11

Szubjektív: Keleti Éva fotókiállítása

Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar fotográfus. A 92 éves művész az elmúlt egy évben is aktívan alkotott, és Szubjektív című kiállítása ennek a munkának az eredményét hozza el nekünk az Eötvös10 Művelődési Ház pincegalériájába. Közel hetven fotó és több mint negyven személy történetét ismerhetjük meg a fotós szemszögén keresztül: Régóta él bennem, hogy megvalósítsam: úgy fotózom le a szereplőimet, ahogy én látom őket, amit én gondolok róluk. Most jött el az ideje, hogy megvalósítsam ezt az álmom, talán most lettem elég bátor ahhoz, hogy megtegyem…”


A kiállítás október 5-től november 2-ig látogatható, mindennap 10.00 és 18.00 között. Részletek itt.

11/11

Tökfesztivál és esti piacozás a Hunyadi téren

Akkor tudjuk, hogy már tényleg itt az ősz, ha előkerülnek a tökös díszek, na meg a töklámpások. A Hunyadi téren október 27-én pontosan erre számíthatunk: a Tökfesztiválon és esti piacon közösségileg faraghatunk tököt (amit a szervezők adnak, de eszközöket hozni kell), tökös-mákos rétest kóstolhatunk, forró italokat kortyolhatunk, és kézműves portékák között válogathatunk. Lesz zene, gyerekkoncertek, főzőbemutató (tökleves készül majd persze) és LED-show is.

További részletek itt

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Kiscelli To Go – Lajta Béla 150

A Kiscelli Múzeum négyalkalmas városi sétasorozat negyedik, egyben utolsó megállója a Rákóczi út és a Vas utca Lajta Béla által tervezett épületei: az egykori Budapest-Erzsébetvárosi Bank Székháza, ma a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és a Vasedény épülete valamint a Vas utcai egykori Főváros VIII. kerületi felső kereskedelmi iskola, ma Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Széchenyi István Kereskedelmi Technikum épülete.

Szabadidő

A Buitenzorg-lak kertje nyomában

Március 8-án egy különleges sétán zarándokolhatjuk végig a kertben látható, szuvenírként hazahozott vagy utólag megrendelt keleti műtárgyakat, megismerve az Ázsiában őshonos növényeket, a kínai és japánkerti elemeket.

Szabadidő

Így cicáztunk régen Budapesten – Kedvenc képeink a Fortepanról

Legyen szó aranyos házi cicusokról, a macskakiállítás szépségeiről vagy éppen metrón utazó cicákról, a Fortepan bővelkedik a jobbnál jobb képekben.

Neked ajánlott

A