Azok számára ajánlunk programokat, akik nem húsvétolnak, és nincs lehetőségük elutazni a hosszú hétvégén. Ne kelljen otthon ülni a jó időben!

Március 29., péntek – Egy nap a Városligetben

A Városliget és környéke tobzódik a programlehetőségekben, pláne, amióta felújították mindenki kedvenc közparkját. Akár egy teljes napot is eltölthetünk itt, még csak ebédelni sem kell hazamenni, mert számtalan gasztrohely vár bennünket a Városligetben. Ha csak magát a parkot nézzük, vár ránk több mozgási lehetőség: mi leginkább a pingpongot ajánljuk, ami mozgás is, közösségi program is, és mindkét nem ugyanúgy szereti. Pihenésképpen felemelkedhetünk a magasba a Ballon-kilátóval (vagy hivatalosabban: a BalloonFlyjal), hogy a verőfényes tavaszi napsütésben a magasból szemlélhessük a várost.

Ha már Városliget, mehetünk múzeumba, például meglátogathatjuk a Magyar Zene Házát, ahol ingyenes kiállításon nézhetünk meg egy rakás zenészportrét, amit világsztárokról készített a legmenőbb magazinok (pl. Rolling Stone Magazine, Vogue) számára az elmúlt évtizedek során a magyar származású fotográfus, Bozi Tibor. A szomszédos Néprajzi Múzeumban is számos remek állandó és időszaki kiállítást nézhetünk meg, utóbbiak közül a brazil Claudia Andujar dél-amerikai indiánokat bemutató fotókiállítását, valamint Erdős Kamill etnográfus és nyelvész fotóit, amiket a magyarországi autentikus cigány közösségekről készített még a 20. század közepe táján. És ha már fotó, múzeum és Városliget, akkor még akár a Műcsarnokba is elmehetünk, hogy megnézzük Benkő Imre életmű-kiállítását.

Ezzel pedig még nem merítettük ki a városligeti programok sorát, ugyanis ilyen szép tavaszi időben a szabad levegőn megtett séta esik a legjobban, és azt miért is ne tehetnénk meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben? Ráadásul a húsvétra programok sorával készülnek, amelyek közül a sörényes hangyász etetését, a fókashow-t, az elefánttréninget és a pingvinetetést emeljük ki.

Március 30., szombat – Egy nap Budaörsön

A budapesti agglomerációban található település annyira könnyen megközelíthető célpont, hogy Kelenföldről többféle városi busszal is felkereshető. És annyi minden található itt, hogy kitölt egy teljes napot, sőt akár több napra való programmal is tervezhetünk az egykori sváb településen. Eleve Budaörs környéke első osztályú kirándulóhely, hegyekkel, völgyekkel, panorámákkal és sziklákkal, akár több különböző és akár egymást is érintő útvonal és célpont közül választhatunk. Ott a Kő-hegy és a szépen felújított Mária-kápolna, ahova a felvezető út is izgalmas az egykori borospincékből kialakított cuki házakkal és girbegurba szűk utcákkal. Ott a Farkas-hegy és a Vitorlázórepülő-emlékmű, a Sorrento-sziklák, valamint a Csíki-hegyek és az Odvas-hegy, amelyekről gyönyörű panorámák nyílnak a környékre, Törökbálintra és a katonai temetőre, valamint a Budai-hegyekre és magára Budapestre is.

Kirándulás után jólesik az evés-ivás, és erre a legjobb lehetőség Budaörsön a GastroGarden, ahol sokféle étel közül választhatunk a pizzáktól kezdve a barbecue-n át a burgerekig. De ha valami szofisztikáltabb és laktató ebédre vágyunk, akkor ajánljuk a Rutin bisztrókonyháját. És ha már gasztró, akkor érdemes felkeresni a békebeli hangulatú olaszos delikát üzletet, a Sorrisót is, ahol nemcsak a csemegeüzletek iránti olthatatlan vágyakozásunkat élhetjük ki, hanem ehetünk is. Mindig van helyben készített lasagne, szicíliai padlizsánfasírt vagy egy másik étel (többek között) padlizsánból, a melanzane.

Budaörs látnivalókat is kínál. Eleve a Városháza is elég szemrevaló modern épület, amivel szemben viszont egy szépen felújított, régi és puritán ház áll, amelyben egykor nővérek éltek, sőt óvodát is vittek. Több mint 10 éve itt az országosan is egyedülálló kreatív alkotóműhely és animációs bázis található, a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, vagyis a BABtér, ami workshopok, képzések, szakkörök, játszóházak, alkotó- és tehetséggondozó műhelyek mellett minden év őszén egy fesztivált is rendez (Primanima) elsőfilmes animációsok részére. Érdemes felkeresni még a 2020-ban Év Múzeuma díjat elnyert Jakob Bleyer Heimatmuseumot is, ami a helyi és az országban több helyen is előforduló (vagy előfordult) német nemzetiségiek életével, kultúrájával és történetével foglalkozik, de azon túl Budaörs múltját, helytörténetét is feldolgozza. És ha még bírjuk szusszal, akkor érdemes egy sétát tenni a budaörsi Ó-temetőben is.

Március 31., vasárnap – Egy nap a biciklin

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy itt a jó idő, és ideje bringára pattanni, és tekerni egy jót. Lassan nyitnak a szabadtéri helyek, és érdemes a nyári kedvenceinket lecsekkolni, szépen egyesével körbebringázni, hogy ellenőrizzük, már minden a helyén van. Így a hosszú hétvégére beiktathatunk egy kiadós bringás körtúrát, amelynek során itt-ott megállunk egy falatra meg egy-két kortyra is. Induljunk Pestről, és Angyalföldön keresztül kerekezzünk át Újpestre, ahonnan az Északi összekötő vasúti hídon keresztül bejuthatunk a Népszigetre, hogy megnézzük, nyitnak-e már kedvenc helyeink, a Perem meg a Szitakötő – persze a Kabinnak és a Wassernek is örülni fogunk, ha még csak azok vannak nyitva.

Innen visszatekerünk a hídra, és meg sem állunk Óbudáig és a Római-partig, ami már minden bizonnyal pezseg, hisz itt nem zár be minden hely a hidegebb hónapokra. Amint kisüt a nap, sorra megnyílnak azok is, amelyek zárva voltak. Innen megyünk tovább, el a Lupa-sziget mellett, ahol egy italra megállhatunk a kedvenc helyünknél, a Lupa Küllőnél. Majd betekerünk a hangulatos ártérre, és meg sem állunk a szentendrei korzóig. A Kacsakő hívogat egy kis harapni- meg innivalóra, majd egy könnyű fagylalt elfogyasztását követően kompra szállunk, és átkelünk a Szentendrei-szigetre, ahol kalandozhatunk egy kört. A sziget másik oldalán, Dunakeszinél szállunk partra, majd innen visszatekerünk Budapestre.

Április 1., hétfő – Egy nap a Budai-hegyekben

Hárshegy, János-hegy, Svábhegy, Széchenyihegy, mind csupa látnivaló, kellemes kirándulóhely és panorámapont. Ha már szép az idő, és gyerek is megy velünk, érdemes egyből Hűvösvölgy felé venni az irányt, és a Gyermekvasút ottani végállomását megcélozni. Az pedig hegyek-völgyek között zakatol, erdei utakon, mígnem meg nem érkezik a másik végállomásra, a Széchenyi-hegyre. Onnan egy könnyű sétával meg sem állunk a Normafáig. Mielőtt kirándulnánk egyet a környéken, a Normafa Síházban megpihenhetünk, ehetünk-ihatunk egyet, aztán indulhat is az erdei séta.

Ha már ott, a Normafán jár az ember, akkor mindenképpen kötelező elem átmenni a szomszédos János-hegyre is, hogy megmásszuk az Erzsébet-kilátót. Sajnos a Zugligeti Libegő csak április végén jár újra, így ezúttal az nem jöhet számításba, másik járművel kell lejönnünk a hegyről (hegyekről). A Fogaskerekű pont alkalmas a feladatra, így egy újabb emberes sétával a Normafán keresztül, elhaladva a gyönyörű svábhegyi víztorony mellett a Svábhegy megállóig megyünk, majd visszaereszkedünk a városba.

(Borítókép: Szabó Gábor - We Love Budapest)

Címkék