Sokat hozzáadnak egy-egy épület szépségéhez a csodás zöld erkélyek. A pár négyzetméteres minidzsungel nemcsak a tulajdonosnak, de a járókelőknek is örömet okoz. Ahhoz pedig, hogy ne kelljen a csodás végeredmény érdekében annyi energiát, pénzt és időt ölnünk a projektbe, mint ha „valódi” kiskertünk lenne, csak néhány trükkre van szükség. Jó tanácsok az olcsó és nagyon zöld erkélyekért.

1. Locsolás és ápolás

Bár növényeink számára a legjobb megoldás az, ha esővízzel locsoljuk őket, városi körülmények között viszonylag kevés lehetőségünk van erre. A túl kemény vizet azonban érdemes elkerülni, a legjobbat talán akkor tesszük, ha felforralt, majd visszahűtött csapvizet használunk öntözésre, amelyre egyébként jóval nagyobb szükség van, mint máskor, egy forró nyári napon akár az is előfordulhat, hogy kétszer kell locsolnunk. Hatékony megoldás lehet az is, ha a balkonládák beültetésekor agyaggolyókat helyezünk a virágföld alá, illetve a talaj felszínét is agyaggolyókkal fedjük, így vizet takaríthatunk meg. 

Nyáron nemcsak a meleg miatt van szükségük a növényeknek több vízre és tápanyagra, hanem azért is, mert aktívabban fejlődnek, ezért a szokottnál gyakrabban tápoldatozzunk! Fordítsunk gondot a párásításra és az árnyékolásra is, a leveleket pedig hetente nézzük át az esetleges kártevők miatt.

2. Ha nyaralni megyünk

Nyaralás alatt a legtöbb balkonkertész feje fölött Damoklész kardjaként lebeg, hogy a szomszéd néni VAJON meglocsolta-e a kedvenceIt.

Az aggódásnál azonban jobb megoldások is léteznek. Vásárolhatunk víztárolóval felszerelt ültetőedényeket, ezeket akár az olyan óriásoknál is olcsón beszerezhetjük, mint az IKEA, de magunk is elkészíthetjük. Különösen nyáron lehet praktikus ez a megoldás, személyes tapasztalataink alapján télen viszont érdemes fokozott figyelmet fordítani a gombabetegségekre és a túlöntözés elkerülésére is, ha ilyen ültetőedényt választunk. 

A legjobb megoldás természetesen az automata öntözőrendszer kiépítése, ám egy átlagos balkon esetében ágyúval lövünk verébre, ha ezt választjuk. Nagyobb kertészeti üzletekben, de akár online is könnyedén beszerezhetünk magunknak olyan kisebb berendezéseket, amelyek hasonló elven működnek, de az áruk kedvezőbb, itt egy komolyabb házilagos, itt pedig egy újrahasznosított anyagokból készült csöpögtetőberendezést találhatunk, amivel több napon át biztosíthatjuk növényeink számára a szükséges vizet. 

Dekoratív és olcsó, ám tapasztalataink szerint kevésbé hatékony módja az öntözésnek, ha beszerzünk néhány öntözőkúpot vagy műanyag palackkal kombinálható eszközt valamelyik nagyobb kertészeti boltban, ezek elsősorban a hosszú hétvégék áthidalásában lehetnek a segítségünkre. A különböző rendszerek hatékonyságát könnyedén javíthatjuk a nyaralás alatt, ha locsolás után üzemeljük be őket, illetve megfelelően árnyékolunk, párásítunk a növények közelében. 

3. Mit ültessünk

Ragyogó, színpompás megoldást kínálnak az egynyári virágok, a petúniák és társaik, ráadásul esetükben a teleltetésről sem kell gondoskodnunk. Ám hosszú távon költséghatékonyabb, és kevesebb munkával is jár, ha évelőket választunk. Bár a muskátlit, a leandert szükséges fedett, nem túl napos és meleg helyen teleltetni, az évelő fűszernövények, a zsálya, a rozmaring, az oregánó, a kakukkfű vagy a lestyán az erkély védettebb részein is áttelel, az örökzöld fenyőfélék, például a törpe borókák télen is széppé varázsolják a teraszunkat. Fontos, hogy ezeknek a növényeknek a tápanyag- és a vízigénye télen lecsökken, ne locsoljuk túl, de teljesen elszáradni se hagyjuk őket! Alább pedig összegyűjtöttünk néhány kedvelt erkélynövényt. Mit ültessünk, ha

  • szeles a balkon: verbénát, sarkantyúkát
  • meleg a balkon: begóniát (vízigényes), porcsinrózsát, levendulát, rozmaringot (jól tűrik a szárazságot), petúniát, muskátlit
  • árnyékos a balkon: fuksziát, szobanövények kihelyezéséhez ideális, verbénát, nebáncsvirágot
  • kevés időnk van: karácsonyi kaktuszt, gömbkaktuszt (télre be kell hoznunk a szobába ezeket), kövirózsát, varjúhájat
  • szeretünk főzni: fűszernövényeket, például bazsalikomot, zsályát, oregánót, kakukkfüvet 
  • méheket szeretnénk látni: levendulát, ligetszépét, kasvirágot, varjúhájféléket, lobéliát

4. Szobanövényeket az erkélyre/teraszra!

Télen, a szobába zárva nemcsak a szemünknek, de a lelkünknek is jólesik a szobanövények üde zöld látványa, ám sokszor kedvenceink is megsínylik a telet, a fény hiánya, a száraz levegő is kikezdheti az egészségüket. Nyáron viszont az egészségüknek is jót teszünk azzal, ha kivisszük őket a teraszra. Persze ehhez be kell tartanunk néhány szabályt. Bár a hajnali fagyoktól már nem kell féltenünk őket,

érdemes lassan hozzászoktatnunk őket a kinti környezethez.

Nagyon vigyázzunk a tűző nappal, a déli fekvésű erkélyeken járjunk el különös óvatossággal, a legideálisabbak azok a teraszok, amelyek csak a nap egy részében – lehetőleg reggel vagy a délutáni órákban – kapnak napot. Az erős szél vagy a keményebb esők is árthatnak, különösen a nagyobb levelekkel rendelkező szobanövények koronájában tehetnek kárt. Arról pedig ne feledkezzünk el, hogy nyáron szobanövényeinket is célszerű hetente tápoldatozni, illetve többször kell őket locsolnunk, persze csak akkor, ha a földlabda száraz (ezt minden esetben ellenőrizzük!). 

Címkék