shopping

szerkesztés

Ó, azok a csodálatos bakelithegyek! – Pesti lemezboltmustra

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 09. 01. 13:58

A zenemegosztók korában már az mp3 is boomer dolognak számít. Mit szóljanak így azok, akik még mindig a CD-re vagy a bakelitre esküsznek? Vagy netán a kazettára? Pár éve még talán rájuk is legyintett az ember, de aztán jöttek a hipszterek, akik felfedezték a kazettát, és a bakelitnek pedig sokadik reneszánsza van épp. Eleve, aki igazi zenerajongó, az nem elégszik meg annyival, hogy a megosztókon (majdnem) minden fent van. Egy igazi rajongó fizikai formában – borítóval, booklettel együtt – akarja birtokolni a szívének oly kedves lemezt, ezért azt CD-n és/vagy bakeliten vásárolja meg.

A műszaki áruházakban is van ugyan zenei részleg, ahol egész jó áron tud az ember bakelitet vagy CD-t venni, de ott korántsem kapható minden – elsősorban újdonságok meg néhány újrakiadás –, és ha tényleg be akar vásárolni az ember vagy valami ritkasághoz jutni, akkor az alternatív megoldások, a kisebb lemezboltok jönnek szóba. Az ember azt gondolja 2021-ben, hogy alig maradt már hírmondónak egy-két lemezbolt, de nagyot téved. Most sincs kevesebb, mint a 90-es években, amikor még ötösével vette az ember a lemezeket. Csak a pesti oldalon nagyjából húsz üzletet jártunk végig, melyek közül ki is emelünk gyorsan tizet.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Wave

1/10

1065 Budapest, Révay köz 1.

Több Infó

Címkék

Ha egyetlen lemezboltot kell kiemelni a repertoárból, mint A Legenda, akkor az mindenképpen a VI. kerületi Révay közben található megkerülhetetlen intézmény lesz, ami legalább annyira hozzátartozik Budapesthez, mint a Lánchíd vagy a Bazilika. A mindenféle – de elsősorban gitáros – alternatív zenék Mekkája. Pólók, könyvek, fanzine-ok, kazetták, jelvények és minden más is kapható itt, ami a zenéhez köthető. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Laci bácsi lemezboltja

2/10

1073 Budapest, Kertész u. 42.

Címkék

A használt bakelitekkel foglalkozó VII. kerületi, Kertész utcai üzlet is régi motoros a lemezboltok piacán. Az egész egy nagy hodály, ahol széles tárolókban találjuk a lemezeket, de nem stílus szerint, hanem abc sorrendben. Itt is van minden – ahogy mondani szokás –, mint a búcsúban, de épp ez benne a jó. Bármikor felbukkanhat itt bármi, még olyan lemez is, amire nem is gondoltunk, hogy hiányzik a gyűjteményből.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Kalóz

3/10

1088 Budapest, Bródy Sándor u. 25.

Címkék

A Palotanegyedben, közelebbről a Bródy Sándor utcában leljük fel ezt a barátságos kis üzletet, ahol a bakelitek viszik a prímet, de azért akad pár CD meg kazetta is. A lemezgyűjtők egyik nagy kedvencének számító bolt olyan, mint egy sarki kiskönyvtár napfényes lemeztára, ahol ráérősen turkálhatunk a sűrűn rakott bakelithalmokban, melyek gyakran szolgálnak meglepetést okozó találattal. A bakelit kislemezekre gerjedő gyűjtők itt elég jól járhatnak.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Média Pont

4/10

1136 Budapest, Hollán Ernő u. 18.

Címkék

A XIII. kerületben található kis lemezkuckó a Hollán Ernő utca elején található, az újlipótvárosi negyed azon részén, ahol számos apró üzletecske várja, hogy felfedezze azt a betérő. A Média Pont lemezbolt is pontosan ilyen. Egy lemezekkel zsúfolásig tele boltocska, ami mágnesként vonzza a zeneőrültet, hogy az valami számára fontos ritkaságot kotorojon elő a rengetegből. Olyan, mintha a tulaj a saját zeneszobájából csinált volna egy boltot.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Solaris

5/10

1137 Budapest, Szent István körút 16.

Címkék

A Szent István körúton található üzlet egy igazi őskövület, de ebben semmi pejoratív felhang nincs a részünkről! A Solaris az egyik legfontosabb pont a fővárosi lemezboltok között, egy sok mindent túlélt lemezbolt-tényező, ami már, isten tudja, mióta létezik. A Vígszínház mellett, egy impozáns épület belső udvarában megbúvó Solaris elsősorban a rockzenékre szakosodott, de mindenki másnak is lehet itt jó fogása, aki ide tér be jóféle zenéért.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Deep

6/10

1062 Budapest, Aradi u. 22.

Címkék

Aki az elektronikus zenéket kedveli, azok számára a VI. kerületben, az Aradi utcában lévő lemezbolt zarándokhely. Még a 90-es évek végén nyitott, de azóta is tartja a frontot. Bár a Deepben azok sem vetődnek árnyékra, akik valami csapatósabbat keresnek, a kínálat mégis elsősorban a nyugodtabb vizeken evezőknek kedvez. Downtempo, triphop, modern és régimódi soul meg funk, deep house, diszkó, finom drum&bass, jazzy tánczenék és valahány táncmódi a naptárban – a Deepben minden ütemre és BPM-számra találunk megoldást. 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Aktrecords

7/10

1066 Budapest, Ó utca 35.

Címkék

A VI. kerületben, az Ó utcában lévő üzlet az újabbak közül való, ez ránézésre is látszik rajta. Szellős, nyitott és már kintről átlátható. Ők kizárólag bakeliteket árulnak, underground elektronikát, és ami még tovább bonyolítja a képletet, hogy nemcsak lemezeket lehet kapni náluk, hanem a zenei kínálattal harmonizáló stílusban megfogant ruhákat is. vagyis nem csupán az aktuális partislágert tudjuk itt megvenni, hanem a partiszettünket is a legközelebbi buliba. Plusz bónusz, hogy időnként DJ-k játéka dobja fel a vásárlást.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Newport

8/10

1061 Budapest, Teréz körút 8.

Címkék

A VI. kerületben, az Oktogonnál, egy Teréz körúti bérház belső udvarában található lemezboltban nemcsak vesznek és eladnak lemezeket, de még a professzionális tisztításukat is elvégzik. A kínálatban főképp jazz, folk és rock zene, világzene, valamint klasszikusok találhatók. A lemezgyűjtők oázisa a hely, ahol nemcsak vásárolni tudnak, de beszélgetni is a pult mögött állóval, mert tudja, ott is egy ugyanolyan fanatikus ember áll, mint amilyen ő maga is.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

MG Records

9/10

1091 Budapest, Üllői út 31.

Címkék

A 2010 óta létező cég, amelyik csak három évvel később nyitotta meg az üzletét, a IX. kerületben, az Üllői úton tanyázik, az Iparművészeti Múzeum közelében. A szemrevaló pincehelységben bakelitek, CD-k és DVD-k között válogathatunk, és ami plusz előny, hogy bárkire gondolnak, aki szereti a zenét, mindenféle stílus megtalálható náluk. Egyébként azt állítják magukról, hogy az ország legnagyobb zenei választékával rendelkeznek, amit se megcáfolni, se bizonyítani nem tudunk.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Vintage

10/10

1073 Budapest, Erzsébet körút 30.

Címkék

A VII. kerületben, egy Erzsébet körúti bérház lépcsőházában-udvarában található aprócska lemezbolt hasonló a Média Ponthoz, jórészt lemezekkel telezsúfolt kis barlang. Vegyesen találunk itt bakelitet és CD-t is, és nemcsak vásárolni tudunk, hanem eladni is. Mint ahogy azt a neve is már jelzi, az üzlet elsősorban régebbi zenéket tart a polcain, de azért nem egy retró boltot kell elképzelni. Inkább az eltelt idő és a minőség közötti feltételezett kapcsolat bújik meg a koncepció mögött.

További lehetőségek


És ha mindez nem lett volna elég, ajánlunk még gyorsan pár remek lemezboltot, merthogy nem pipáltuk ki az összeset. A XIII. kerületben, a Kresz Géza utca 11-ben van a Metro-Nóm, ahol elsősorban a 80-as és 90-es évek zenéit találjuk. A Király utcában is van két lemezbolt, elég közel egymáshoz, bár nem zavarják egymás köreit: a Lemezkuckóban (Király u. 67.) mindenféle zene megtalálható, a Rock Diszkontban (Király u. 108.) viszont csak hagyományos rockzene, sok magyar lemezzel. Régi egység a CD Pince az Erzsébet körút 37-ben, akárcsak a Musicland az Almássy tér 8. alatt. Előbbi a Lemezkuckóhoz hasonló hely, míg utóbbiban pedig az alternatív zene a domináns elem, de azért találni mást is. 

Hasonló tartalmak

Admin mode