Bár arra még várnunk kell, hogy a magyar dizájn egységes szemlélet mentén kialakuló termékkategória legyen, érdemes hazai tervezőktől vásárolni, hiszen így környezettudatos, kortárs és szép darabokkal dobhatjuk fel lakásunkat vagy ruhatárunkat. Az alábbi helyeket ajánljuk nézelődéshez.

1. MUMU Műhelymúzeum

Két fiatal tervező, Dénes Barbara és Korsós Ágnes hozta létre a Margit-negyed egyik legújabb helyét, ahol minden a fenntartható dizájnról szól. Nemcsak vásárolni tudunk, de kiállításokon és workshopokon is részt vehetünk, közben a Marék Műhely kerámiáival, a Dittafelt ecoprint pamutzoknijaival vagy a Teo Studio tuftingtárgyaival is ismerkedhetünk.

További infók itt

2. Magma Gallery

Az egyik legismertebb galéria, ahol magyar dizájntermékeket vásárolhatunk. A város turisták által is szívesen látogatott részén helyezkedik el, őket számos Budapest-tematikájú termékkel várják. A galéria választékában festményeket, grafikákat, fotókat is találunk, de kerámiákat, ékszereket, divatkiegészítőket, lakástextileket is beszerezhetünk, mindezt magyar tervezőktől, a legmagasabb minőségben. Tavaszra hangolódva például vidám Misija nyuszik és a Diszeli faesztergályosok bájos madárkái is a kosarunkba kerülhetnek.

További infók itt.

3. wonderLab

A Veres Pálné utcai dizájnközösségben a termékek tervezői árakon kaphatók, 20-25 tervező munkái közül válogathatunk. A bolt mellett a webshopban is körbenézhetünk, így még könnyebb a válogatás az ékszerek, ruhák, jógamatracok és más tárgyak között. Megtaláljuk itt az AGNESKOVACS táskáit, a the Mama Kin ékszereit és divatkiegészítőit, kedvenceink számára pedig Sixfeet dogwear pórázok és nyakörvek közül válogathatunk.

További infók itt.

4. buborék

A Kecskeméti utcai üzletben kis alapterületen nagyon sok szellemes, hasznos és szép tárggyal találkozhatunk, amelyek között több Budapest-tematikájút is találunk, így a buborék akkor is jó választás, ha szuvenírt szeretnénk a városról. Egyébként pedig képeslapok, grafikák, textilek, kendők, kulacsok fogadnak, mindenképpen nézzünk be, ha valami kedves, személyre szabott ajándékot vásárolnánk.

További infók itt.

5. Valamini

A Múzeum körúton nemrégiben nyílt Valamini a Valami Hazai és a Valami Produktív kapcsán már megismert Bíró Gergő Nácsa Andrea tervezővel közös projektje. A picike üzletben elsősorban olyan tárgyakat gyűjtöttek össze hazai tervezőktől, amiket könnyen magunkkal vihetünk, és többségében Budapest-tematikájúak, így ha igazi fővárosi szuvenírt keresünk, akkor is érdemes benézni ide.

További infók itt.

6. Rododendron Art & Design Shop

A Semmelweis utcai iparművészeti galériában mintegy 100 hazai tervező termékei közül válogathatunk. Bár webshopjuk is van, érdemes azért időről időre benézni, kellemes a belső tér, és biztosan találunk valami izgalmas apróságot, amit a webshopban nem vennénk észre. Tavaszra például Takács Mari illusztrátor frissen dedikált pipis és nyuszis nyomatait is beszerezhetjük.

További infók itt.

7. Prezent

A Tabán aljában található kis boltban a fair trade szellemében válogatták össze nagyjából 20 hazai márka termékeit. Az alkotások fenntartható szemlélet mentén újrahasznosított anyagokból vagy környezetkímélő módszerekkel készülnek.

További infók itt.

8. Szia+

Mindjárt tízéves az eklektikus felhozatalú Szia+, ahol divatkiegészítőktől kerámiákon át matricákig sokfajta színes, sajátos esztétikájú termék közül válogathatunk a Budafoki úton. Inkább kisebb méretű tárgyakat találunk náluk, a hely adottságai miatt is. Most például szuper napszemüvegekkel várják a tavaszt, és random matricacsomaggal is meglephetjük magunkat, de Parázs Bia kerámiái vagy különböző, kézzel horgolt tárgyak közül is választhatunk.

További infók itt.

9. Lúd Labor

A Klauzál utcában működő papírbolt hátsó részében a Papetri könyvkötő műhely működik, de különböző workshopokon is részt vehetünk náluk. Nagy kedvenceink a Papetri noteszei, a Virágos Pagony ajándéknak sem utolsó virágmagkeverékei, de szuper képeslapok közül is válogathatunk a különböző írószerek, papíráru mellett. Ha pedig valamiért nem tudunk elmenni az üzletbe, érdemes a webshopot is megnézni.

További infók itt.

10. Bomo Art

Már közel 30 éve viszik tovább a kézműves papíráruk legszebb hagyományait, folyamatosan megújuló dizájnokkal. Forgalmas, Régiposta utcai üzletükben kezünkbe is vehetjük a csomagolópapírokat, noteszeket, írószereket, webshopjukban pedig saját ízlésünkre szabott határidőnaplót is rendelhetünk magunknak.

További infók itt.

+1: Paloma ArtSpace

A Wagner-ház földszintjén és félemeletén éppen 10 éve működik a Paloma. A tavalyi megújulást követően egy kicsit felfrissülve várnak bennünket a művészudvaron, ahol a kisebb üzlethelyiségekben mintegy 50 magyar tervező kapott helyet. Textiltől a kerámián át az ékszerekig mindenféle tárgyat megtalálunk itt, olyan márkáktól, mint vadjutka, Handrea, Polka Dot vagy a Kreagora. A pult mögött ráadásul mindig egy-egy tervezővel találkozhatunk, így gyakran első kézből szerezhetünk információt arról a termékről, ami megtetszett.

További infók itt.

(Borítókép: Karancsi Rudolf – We Love Budapest)

Címkék