gasztró

szerkesztés

Kedvenc budapesti téli teraszaink

Szerzők

  • Urbán Cintia

2017. 12. 13. 17:44

Habár kedvenc Fellininkért és Napbácsinkért valóban ki kell várni a tavaszt, szerencsére a budapesti teraszok közül sokan akkor sem fújtak visszavonulót, amikor jött a késő őszi eső, szél és télen pedig a mínusz közeli állapotok. Helyette kaptak tetőt, fűtést és forró italokat. Egy szubjektív, 17 szereplős listában összegyűjtöttük, hova mehetünk a 2017/18-as téli szezonban teraszozni.

Mi történik, ha kedvenc teraszaink téliesednek? Tavaly egy 7 szereplős toplistában válaszoltuk meg a kérdést, idén pedig újra felmértük Budapest téli teraszos kínálatát. Íme a szubjektív, 17 versenyzős listánk.

360 Bar

1/17

1061 Budapest, Andrássy út 39.

Több Infó

Címkék

Az idei téli szezon talán legnagyobb meglepetése volt, hogy a 360 Bar téliesedett. Az Andrássy út legmagasabb épületén lévő tetőterasz eddig nyári zarándokhely volt, de most úgy döntöttek, hogy nem zárják be a Párizsi Nagyáruház mellől induló lift ajtaját, ami a 360 fokos panorámát prezentáló tetőre vezet. Helyette felállítottak 8 fűtött iglut, befedték a bárpultot, bespájzoltak mályvacukorból a forró csokihoz, és kevertek néhány téli koktélt is. Az átlátszó félgömbökben a vintage, a hütte és a pálmaház hangulat váltakozik, de közös pont a kis kandalló jellegű fűtőtest, a plédek, a fények, a zene és a kilátás. Egy igluba körülbelül 8-an férnek be, és jó hír, hogy van lehetőség telefonos asztalfoglalásra is.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Törökméz

2/17

1023 Budapest, Margit utca 27.

Több Infó

Címkék

A Margit utcai Törökmézbe nagyon sokáig izgalmas és mutatós reggelijei miatt tértünk vissza újra meg újra. Akik hozzánk hasonlóan így tettek, biztosan ücsörögtek már a kedves kis teraszon is, aminél kellemesebb közeget nem nagyon lehet kívánni egy helyben készült süti mellé. Na hát erről idén télen sem kell lemondanunk, ugyanis egy kisebb átalakítást követően a terasz fedést és fűtést kapott, az étlap pedig ugyanekkor komolyabb tételeket. Így, a téli hidegben kifejezetten örülünk a napi leveseknek is: minden hétköznap találunk valamilyen változatot, palóctól a paprikakrémig. Ha szerencsénk van, még akusztikus koncertbe is belefuthatunk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

High Note SkyBar

3/17

1051 Budapest, Hercegprímás utca 5.

Több Infó

Címkék

Az Aria Hotel tetején lévő High Note SkyBarba télen-nyáron érdemes felmerészkedni, már csak a szuper kilátás miatt is. A Bazilika szomszédságában lévő tetőterasznak van fedett és nyitott része is, és habár a téli időszakra most az előbbit ajánljuk, a karácsonyi dekoráció miatt azért mindenképp érdemes körbejárni. Egy itt tett látogatás egyáltalán nem olyan vakmerő dolog, mint azt elsőre hinnénk: tény, hogy magas az árszabás, de egy szezonális főételt már 2000 Ft-ért, egy extrább koktélt pedig 2500 Ft-ért megkapunk. Ezek ráadásul most erdei tematikában készülnek, ami túlzás nélkül gyönyörűen komponált, akár ajándékszámba menő ételeket és italokat jelent. És ne feledkezzünk meg a már hagyománnyá vált jógaórákról sem.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mazel Tov

4/17

1074 Budapest, Akácfa utca 47.

Több Infó

A Mazel Tov már egy régi és megbízható játékos a budapesti téli kertes felhozatalban: rá mindig számíthatunk, ha nyár hangulatra vágyunk, például decemberben. Ez azért közel sem jelenti azt, hogy a Tel Aviv-i konyha stílusos képviselője nem tud évről évre meglepni: december 19-étől például Dés Márton nyári életképes kiállításával csempészik vissza a melegebb hónapokat, de szintén újdonságnak számítanak a hétvégi jazz brunchok. Ezen belül különösen izgalmas lesz a december 16-17-i Hanukkah témájú reggeli-ebéd, amin izraeli borvásárt is tartanak majd. A szezonális étlapon egyébként jemeni csirkeleves, marokkói bárányraguleves, pastrami szendvics, jeruzsálemi túrótorta és a sokat mondó oszd meg tál is szerepel, de egy élő zenével egybekötött forralt borozásra is ér asztalt foglalni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Pavillon de Paris

5/17

1011 Budapest, Fő utca 20.

Több Infó

Címkék

Víziváros Fő utcáján, egy titkos kertben találjuk a Pavillon de Parist. A helyet Szabó Ferenc séf francia kreálmányain túl a teraszáért is nagyon lehet szeretni, amit nyáron elhúzott ablakok mellett, télen fűtve használhatunk. Akárhogy is, kellőképpen romantikus hangulatba kerülhetünk tőle, amit csak fokoznak a fehér abroszos asztalok és a kilátás a kertre. A Pavillonra egy elegánsabb ebédmenü reményében is számíthatunk, és ehhez vagy egy vacsorához online is bejelentkezhetünk.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Lumen

6/17

1085 Budapest, Horánszky utca 5.

Címkék

A Lumen egy kicsit kakukktojás a listában, mert az egyik kedvenc újhullámos kávézónk nem meglévő teraszát téliesítette, hanem október végén megnyitott egy másik, nagyobb egységet. Mégis fontosnak tartjuk megemlíteni a legjobb teraszok között, hiszen az új, Horánszky utcai hely tulajdonképpen egy fedett, de nagy üvegfelületekkel operáló, belső udvaron működik. Teszi ezt úgy, hogy maradt az újhullámos kávé, a heti ajánlatok, a spontán sütemények és a jó hangulat, de jött egy tágasabb tér, egy komolyabb konyha és nagyobb koncertek vagy épp táncházak. Az egyetlen szépséghiba annyi, hogy este 10 óráig tart nyitva, de utána, és egyébként tőle függetlenül is a Mikszáth téri egységre lehet számítani.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

0,75 bistro

7/17

1051 Budapest, Szent István tér 6.

Több Infó

Címkék

A 0,75 egy népszerű borbár a Szent István téren, ahol a Bazilikával a háttérben kortyolgathatjuk a minőségi tételeket és falatozgathatjuk mellé a borkorcsolyát – a hiedelmekkel ellentétben nem csillagászati összegekért. Ez a felállás nem változott a tél beköszöntével sem: októberben ugyanis befedték a teraszt. Fázni valószínűleg nem fogunk, ha mégis, akkor ajánljuk a ház forralt borát, amivel egyben a Tűzoltó utcai Gyermekklinika gyógyuló gyermekeit is segítjük. A 0,75 nem csak borban jó, ebédmenüt is készítenek, a karácsony közeledtével pedig bejgli is sül, de azért a borkóstolós eseményeiket folyamatosan érdemes nyomon követni.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

St. Andrea Wine & Skybar

8/17

1052 Budapest, Váci utca 1.

Több Infó

Ha szeretnénk felülről látni a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt, felmehetünk például a St. Andrea Wine & Skybarba, ugyanis a 2017 nyarán nyílt rooftop bárnak van egy fedett vendégtere is, ahol akár hóesésben is időzhetünk. A hely persze erős a borokban, de a koktélokat is érdemes megkóstolni, mellé pedig gourmet bárkonyhai kínálatból válogathatunk. Ha ide indulunk, annyit azért tartsunk szem előtt, hogy a panorámával extrázott, elegáns bár magas árakkal párosul, és az öltözékünkre is ajánlott odafigyelni.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

KOLLÁZS Brasserie & Bar

9/17

1051 Budapest, Széchenyi István tér 5-6.

Több Infó

Címkék

A Kollázs a Four Seasons Hotel Gresham Palace szecesszióban és századfordulós kávéházi hangulatban bővelkedő étterme. Konyhájában Győrffy Árpád séf készíti a kreatív kombinációkat, de az izgalmas étlap persze nem azt jelenti, hogy egy pohár borra vagy egy süteményre nem térhetnénk be ide. Sőt, így télen kifejezetten érdemes forralt bort vagy forró csokoládét rendelni, amihez ha akarjuk, ugyanúgy járni fog a Zrínyi utca (és a Bazilika) látványa, mint nyáron. Merthogy a jól pozicionált teraszát november elején üvegborításba csomagolták, ami tökéletesen véd a hidegtől, de a kinti karácsonyi fényektől szerencsére nem.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Czakó Kert

10/17

1016 Budapest, Czakó utca 15.

Több Infó

Címkék

A Czakó Kertben jártunk már "kertben sütizés" és termelői alapanyagok beszerzése céljából is, és szerencsére ezeket a jó szokásokat a télen is megőrizhetjük. Előbbihez november 4-én nyitott meg a csupaüveg, téliesített terasz, ahova persze édességezésen túl reggelizni, ebédelni, vacsorázni vagy borozni is bejelentkezünk. Ami pedig a vásárokat illeti: szombatonként továbbra is érkeznek a helyi termelők, sőt, az adventi időszakban péntekentként is hasonló történik: ekkor még több árussal és friss bajai halászlével zajlik a karácsonyi vásár.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

A Kert Bisztró

11/17

1146 Budapest, Thököly út 57/b

Több Infó

Címkék

A Kert Bisztró Zugló egy bájos vendéglője, stílusosan berendezett enteriőrrel és egy békés kerthelyiséggel. Utóbbira néz a terasz, amit így télen fűtött és fedett változatban használhatunk. Van hozzá pléd, sok gyertya és mécses, mellé pedig jön is az érzés, hogy innen nem sietünk sehová. Melegedhetünk egy forralt bor vagy alkoholmentes gyümölcs puncs mellett, ha pedig vacsorázni szeretnénk, a szezonális étlapon gulyásleves és vadasan készített nyúlcombféle tételeket találunk.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Dunaparty Megálló (Dunaparty Melegedő)

12/17

1116 Budapest, Hunyadi János út 162.

Több Infó

Címkék

Annak, aki tudja, miről beszélünk, ha egy dél-budai Duna-parton álló emeletes, piros buszt és omlós hekket emlegetünk, biztosan nem ismeretlen a Dunaparty Megálló. A csavar ott jön, hogy aktuálisan (október eleje óta) Dunaparty Melegedőként kell keresnünk, ugyanis a tipikus nyári lazulós hely egy barátságos, hütte hangulatú, fűtött sátras találkozóhellyé változott a télre. A hekktől is búcsút vettek egy időre, de azért ezt nem kell nagyon bánni: helyette most kenyérlángost, szilvalekvárral töltött gőzgombócot, túrós sztrapacskát, magyaros leveseket vagy sült kolbászt ehetünk. És ha mindezt éppen nem egy hűs sörrel szeretnénk kísérni, választhatunk forralt bort vagy forró csokit.

Tipp: a Dunaparty Melegedőben egy kedvezményekkel teli adventi naptárat is készítettek, ennek tartalmát a Facebook-oldalon követhetjük nyomon.

Fotó: Fióka

Fióka

13/17

1122 Budapest, Városmajor utca 75.

Címkék

A budai romantikus lelkek nagy kedvence a Fióka, amit a Városmajor közelében találunk. Csinos belterénél már csak a saját kertjében berendezett, hangulatos terasza jobb: egy itt megejtett borozás (mert hogy a hely erősen boros) már sok nyár estének volt az alappillére. Ezzel a terasszal pedig egy szuper dolog történt november közepén: téliesítették és elnevezték Télikertnek. Most a kályhában lobogó tűz mellett ücsöröghetünk, szinte a parkban, a belső dizájn illeszkedik ehhez és a Fióka belső hangulatvilágához is. A férőhelyek száma szerencsére elég sok ahhoz, hogy sokan egyszerre (akár nagyobb társasággal) teszteljük a végeredményt és azzal együtt az aktuális étlap házi ciabatta, lilakáposztás-sütőtökös saláta házi füstölésű vadkacsával, gőzgombóc és máktorta-jellegű fogásait.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Majorka

14/17

1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 16.

Több Infó

Címkék

A Fióka szomszédságában, szintén a Városmajornál találjuk a Majorka nevű kocsmát, ami az utóbbi időben kocsma státuszból bisztróvá lépett elő. Bizonyítja ezt a heti menü, a terebélyes étlap (rajta hamburgerrel, steakkel vagy épp cevapcicivel), és a kicsinosodott, asztalokkal telepakolt terasz, ami most éppen üveggel körbevett, hőgombákkal fűtött változatában idéz egy komplett téli kertet. Ezt tavaly alakították ki, tehát egy egészen friss dologról beszélünk, de megmaradt a fűtött sátor is, szóval akár ebben is felhörpintgethetjük a méltányos árú habos kakaót. Nyugalom, azért meccseket még mindig vetítenek, valamint továbbra is vannak akusztikus koncertek és bulik, például lesz szilveszterkor is.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Jardinette

15/17

1112 Budapest, Németvölgyi út 136.

Több Infó

Címkék

A Jardinette neve magáért beszél: az étterem egy kert a kertben, fent Farkasréten. Minden bizonnyal a legnépszerűbb része az üvegfalas, üvegplafonos "terasz", ahol most már áll a karácsonyfa, és az adventi menüből is lehet szemezgetni: van itt halászlé, mézes sütőtök krémleves, vörösboros vaddisznó pörkölt és feketesör mousse. Ha valaki egy kicsit szeretne elbújni, ez egy szuper hely rá, igaz, egy kicsit utazni kell érte.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Kalóz Burger & More

16/17

1162 Budapest, Szlovák út 142.

Több Infó

Címkék

A XVI. kerületi Kalózt nem a télies teraszok szépségversenyébe szeretnénk benevezni, sokkal inkább azért választottuk be, mert örülünk a ténynek, hogy télen is tudunk helyben enni egyet a város legjobb burgerei közül. Mert a külvárosi Kalóz ezt tudja, sőt előre meghirdetett napokon BBQ-zni is jöhetünk. Mindehhez tehát nagyon jól jön a november 1-jén téliesített terasz, ahol majdnem olyan meleg van, mint nyáron.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Céltorony (Bezárt)

17/17

1138 Budapest, Meder utca 12.

Címkék

A Céltorony nem véletlenül áll BBQ-s törzshely hírében: a Marina Part grillbárjában nagyon ügyesen bánnak a húsokkal. Ezeket lehet beltéri részen is kóstolgatni, majd egy laza biliárddal levezetni, de november közepén befedték a kiadós nyári lakomák színtereként szolgáló teraszt is. Egyelőre ezt csak a bátrabbaknak ajánljuk, mert a fűtésen még dolgoznak – cserébe viszont lehet itt dohányozni. A csapat az ünnepekre is gőzerővel készül: ha valaki egy jó füstös húst tenne a karácsonyi asztalra, itt vákuumcsomagolásostul meg tudja rendelni. Addig is benevezhetünk egy ünnepi BBQ-s menüzésre, akár családdal vagy barátokkal.

Hasonló tartalmak

Admin mode