szabadidő

szerkesztés

Ezekre a helyekre vidd a kutyád a budai oldalon!

Szerzők

  • Wágner Gábor

2020. 08. 07. 11:57

Akinek kutyája van, tudja jól, az állat nemcsak azért igényli a sétát, hogy a kisebb-nagyobb dolgát elvégezze, hanem a mozgásigénye kielégítése végett is. Amit kevesen tudnak, hogy a főváros területén nem lehet póráz nélkül sétáltatni a kutyát, még ott sem, ahol alig van ember, mert jön a rendőr vagy a közterület-felügyelő és megbüntet. Kivételt jelentenek a kutyafuttatók, melyekből azért nincs nagyon sok. Kerületenként eltérő a toleranciaszint, hol elnézőbbek a kutyásokkal, hol pedig szigorúbbak. A budai oldalon, ahol első körben néztünk szét, Óbuda a mintakerület ebből a szempontból. Ott már meglépték azt, amit Budapest-szerte is meg lehetne tenni: kutyás hellyé nyilvánítani az erre alkalmas területeket.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Óbudai-sziget

1/10

Az Óbudai Kutyás Egyesület vezetőjével készült interjúnkból derült ki, hogy a Hajógyári az első olyan terület Budapesten, ahol minden gond nélkül elengedhetők a kutyusok, itt biztosan nem fog büntetni érte a közteres. A hatalmas méretű, fákkal teli zöld térben keresztül-kasul rohangálhatnak az ebek, ha pedig kifáradnak, akkor még a partra is lemehetnek, hogy megmártózzanak a Duna vizében.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Normafa

2/10

1121 Budapest, Normafa

Több Infó

Címkék

A fővárosi kirándulók egyik kedvenc célpontja nemcsak túrázásra alkalmas terep, hanem kutyázásra is. Ebünkkel együtt mászhatunk hegyet, kalandozhatunk a fák között, rohangálhatunk a réten, és ha úgy jön ki a lépés, még egy rétest is megfelezhetünk négylábú társunkkal. Ha pedig úgy gondoljuk, túl sok itt a kutyás, átsétálhatunk a közeli Harangvölgybe, ahol már jóval kevesebb az ember meg a kutya is.

Fotó: Óbuda-Békásmegyer Közterület-Felügyelet

Őszike utcai futtató

3/10

Jelen pillanatban ez Budapest egyik legnagyobb kutyafuttatója, a III. kerületben található. Részben lakossági, részben pedig kutyás közösségek kezdeményezésére alakították ki, és tavaly ősszel adták át. Nagyon menő, zsilipes kapurendszerrel van ellátva, és külön rész van a kisebb meg a nagyobb testű kutyák számára. Ajánlott még a Szépvölgyi úti HÉV-megállónál, a Duna parton lévő kutyafuttató is.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

Római-part

4/10

1031 Budapest, Római part

Több Infó

Címkék

Bár itt mindig sok az ember, de legalább ilyen sok a kutya is, akikre veszélyt csak pár keményen tekerő bringás meg a permanens ételszag jelent. Ugyanakkor bármikor be lehet rongyolni a vízbe. A hosszú sétákat kedvelő kutya-gazdi párosok tökéletes helyszíne.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Hármashatárhegy

5/10

Ha nemcsak sétálnánk a kutyával, hanem futnánk is vele, akkor ennél pazarabb helyszínre nincs is szükség, a Panoráma út kedvelt célpont. Persze azért csak óvatosan, mert jól nevelt ebbel érdemes eljönni ide. A környéken ugyanis nyuszik meg kis vadmalacok bukkanhatnak fel, és ha a kutyus nem hallgat a szép szóra, a vadat űzve eltűnhet a fák között.

Fotó: Facebook/Kiscelli Parkerdő

Kiscelli erdő

6/10

A III. kerületben, Óbuda és Remetehegy között található a Kiscelli parkerdő, ami a kastélytól délkeletre fekszik. A tisztásokkal tarkított és szakadékos árkokkal tagolt, gyalogösvényekkel teli park vadregényes hangulata gazdit és kutyáját egyaránt leveszi a lábáról.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A Budai Vár és környéke

7/10

A Vár alatti vidék tele van kisebb-nagyobb parkokkal, ahol gond nélkül kutyázhatunk, és csak arra kell figyelni, hogy ki ne szaladjon az eb az útra. A Vérmező és a Tabán zöldje közkedvelt kutyás helyek, de ha kicsit tovább sétálunk ezektől, akkor még a Városmajor is szóba jöhet.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gellért-hegy

8/10

1118 Budapest, Gellért-hegy

Több Infó

Címkék

A Gellért-hegynek több szóba jöhető része is van, ami kutyázásra alkalmas, ám amit előszeretettel keresnek fel a négylábúak és kétlábú kísérőik, az a Jubileumi Park, ami a Verejték és a Rezeda utcák sarkán található. Közel esik a Citadellához, és innen még a Duna meg a pesti oldal is látszik.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Ferenc-hegy

9/10

A Kolosy tér közelében lévő kirándulóhelyet aránylag kevesen ismerik, épp ezért sosincs tele emberekkel. Egy nyugis délutáni sétára tökéletesen alkalmas – amíg az eb ide-oda rohangál és elnyomozgat a fák és a bokrok között.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Hűvösvölgyi Nagy-rét

10/10

A hatalmas, háromhektáros réten tényleg senki nem zavarja meg a kutyázást, maximum pár kiránduló. A rét elsősorban a rohangálás terepe, aztán ha azt meguntuk, bevethetjük magunkat az erdőbe is – a kutyus biztosan bírni fogja ezt is meg azt is.

Hasonló tartalmak

Admin mode