gasztró

szerkesztés

Hol együnk lecsót? – ezek a város legjobbjai

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2018. 09. 05. 12:34

Krúdy szerint az ember nyáron paradicsomot és paprikát eszik, míg télen lecsót. A magyar ember azonban bármikor elfogyasztja a híres paradicsom-paprika "pörköltöt", az eredetileg balkán származású, ám számos nemzetre hangolt (lásd: ratatouille, shakshuka, menemen...) finomságot. Tojással, kolbásszal, rizzsel, virslivel, babbal, csípősen, bográcsban – minden családban más a kedvenc. Titka a jó minőségű zöldség, a finom kolbász és a mellé tálalt kiváló kenyér. Ha nem a hétvégi bográcsozás alkalmával készítjük, hol ehetünk klassz lecsókat Budapesten? Utánajártunk.

Fotó: A Séf Utcája

A Séf utcája

1/11

1054 Budapest, Hold utca 13.

Több Infó

Címkék

Csütörtökönként lecsónapot tartanak a Belvárosi Piacon található Séf utcájánál. Ez annyit tesz, hogy minden csütörtökön lefőzik a friss fogást és ekkor mehetünk tunkolni. A feltét változó lehet: van, hogy klasszikusan, kolbásszal érkezik, de dagadóval és mangalicaszalonnával, valamint Bíró Lajos által készített malacsülttel is kínálták már. Éppen annyira szaftos, amennyire szeretjük és mindig friss kovászos kenyérrel a legjobb.


Ár:
1700 forint

Fotó: Attila Polyák - We Love Budapest

Arany Tacskó Bisztró (Bezárt)

2/11

1083 Budapest, Lósy Imre utca 2.

Címkék

Az anyaintézményből, vagyis a Horváth Mihály téri Zsiga bárból indult a lecsóőrület. Faragó Virágék minden évben eltesznek az alap mannából, és alkalmasint turbózzák különféle változatokra. Most az Arany Tacskóban kérhetünk bármely nap lecsót, épp az adott stílusra hangolva: mangalicakolbásszal, tojással.


Ár:
1200/1800 forint

Fotó: We Love Budapest

Gettó Gulyás

3/11

1077 Budapest, Wesselényi utca 18.

Több Infó

Címkék

A Wesselényi utca egyik leghangulatosabb, kifejezetten magyaros éttermében hangosak és tömöttek az ebédidők, tekintve, hogy a környék egyik legjobb ár-érték arányú menüjét adják. Ennek ellenére délidőben is sokan lamentálnak a ház lecsója fölött: nem zsíros, nem csapja el a napunkat. Házias és szerethető, pláne, ha az erőspaprikát is megesszük a tojásos-kolbászos ételhez. Jól csúszik utána a málnaszörp is.

Ár: 1720 forint

Fotó: Hadik

Hadik

4/11

1111 Budapest, Bartók Béla út 36.

Több Infó

Címkék

Kis, kopottas lábaskában érkezik az óriási adag Hadik-féle lecsó, amit kérhető simán tojással, de kolbásszal-tojással megfejelve is. Jó dolog, hogy gondolnak a vegetáriánusokra is. A lábas tartalma a szaftosabb, de mégsem zsíros iskolát követi, így a hozzá kínált kenyeret többször bele is márthatjuk a lecsóba. Egy pár hónapja, kérésre vették fel az étlapra...s ki tudja, lehet anno Karinthy Frigyes itt is rendelhetett kedvenc fogásából?

Ár: tojásos: 1299 forint / csípős kolbászos-tojásos: 1990 forint

Fotó: Breakslow

Törökméz

5/11

1023 Budapest, Margit utca 27.

Több Infó

Címkék

A Törökméz már régóta nagy kedvencünk: szépen komponált reggelijeik, kiváló kávéik és a családias élettér miatt nem egyszer kerültünk már a Gül Baba felé vezető úton. Így egyértelmű volt, hogy az összeállítás kapcsán a házi lecsójukat is megkóstoljuk, mely tojással és bulgurral is kérhető, és természetesen a kolbász sem hiányozhat belőle. Érdemes kitunkolni a szaftot a mellé érkező kenyérrel!


Ár:
1950 forint

Fotó: BÉLA

BÉLA

6/11

1114 Budapest, Bartók Béla út 23.

Több Infó

Címkék

Bár, étterem, lakás, arborétum (azaz BÉLA) – és lecsózó! A Bartók Béla Boulevard legújabb helyén kellemesen szaftos, mégis tartalmas fogást kapunk, amit több változatban is kérhetünk: debrecenivel és frissen sült kenyérlepénnyel, vagy tojással és tejföllel. Utóbbi főleg a vegetáriánusoknak kedvez, de mindkét változatról elmondható, hogy ízes, inkább a klasszikus vonalat követő fogást kapunk.

Ár: 1440/1550/1660 forint

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Pane Vino

7/11

1124 Budapest, Fürj utca 2.

Címkék

Fehér terítős asztalok, mélybarna fabútorok, előzékeny személyzet és a Bodrogi család több száz éves receptje alapján készült lecsó. Ennyiből már mindenki kitalálhatja, hogy a Pane Vinóról, a XII. kerület egyik ikonikus étterméről beszélünk. A hely híres dupla lecsója mangalicakolbásszal és friss házi kenyérrel érkezik, a zöldségek nincsenek túlfőzve benne, az adag pedig akkora, hogy talán még a nagymamánk sem bírna vele – aki mellesleg hasonlóan készítette nekünk ezt a klasszikust. Érdemes rákérdezni az eredettörténetére is!

Ár: 1800 forint

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Bárkert Bistro

8/11

1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.

Több Infó

Címkék

A klasszikustól eltérő lecsóstílust tapasztaltuk a Bárkert Bistróban, ahol egyre magyarosabb a felhozatal. Többféle paradicsom és paprika kergetőzött a tányérban, savanyított hagymákkal. A tányér fókuszában mégis a sertéshálóba töltött, saját mangalicakolbász állt. Kicsit az angol hagyományokat követte, markáns, ám nem paprikahangsúlyos fűszerezéssel. Igazi nyárvégi tányért kaptunk.

Ár: 2750 forint

Fotó: Bock Bisztró

Bock Bisztró (Bezárt)

9/11

1073 Budapest, Erzsébet körút 43.

Címkék

Bíró Lajos biztosra megy lecsó ügyben. A Séf utcájás kreációt is nagyon szerettük, ám ez a fogás a Bock Bisztróból szintén nem maradhat el, hiszen nagy hazai kedvenc, és a külföldi vendégeknek is könnyedén ajánlható. A tőlük megszokott gegek egyike, hogy lábasban érkezik a gazdag, kolbászos egytálétel. Kívánja az erős paprikát és nagyon laktató (előétel besorolása ellenére), mégsem kell félnünk attól, hogy elnehezít. Egy-két karéj kenyér elfér mellé, úgy lesz teljes az élmény.

Ár: 2400 forint

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

TAMA Étterem (Bezárt)

10/11

1051 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 22.

Címkék

Ebédmenüt kóstoltunk a Tamában, még a lecsózások előtt, ám mivel tudtuk, hogy hamarosan belecsapunk a...tehát lecsótesztet indítunk, muszáj volt rendelnünk egyet a ház egyik specialitásából. Erdei János lecsórevolúciója a magasgasztronómia példaértékű fogása: a legkülönbözőbb konyhatechnológiáknak köszönhetően az ismerős ízek vadiúj formában érkeznek, vegyük például a fürjtojást vagy a paradicsomgranitát. Ennyi ízben régen találkoztunk paradicsommal és paprikával – igazi élménylecsót kóstoltunk náluk.

Ár: 3050 forint

Fotó: St. Andrea

St. Andrea Restaurant

11/11

1055 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 78.

Több Infó

Címkék

Nem különben győztük dicsérettel illetni Barna Ádám lecsóját. A St. Andrea séfje Békéscsabáról származik, ahol a kolbász és a lecsó kéz a kézben járnak, így természetes, hogy szívügye a szóban forgó fogás. A csodaszép tányér minden eleme gondviselésről tanúskodik a többféle paradicsomtól és paprikától a lustán folyó, 64 fokon készített tojásig. Minden falat robban, és nem lefojtja, inkább még emel a minőségen a friss pékáru. Vagány és mégis hagyományőrző, hogy Barna Ádám régóta az étlapon tartja a lecsót – joggal, hiszen ez az elkészítési mód a fogás igazi ünnepe.

Ár: 3600 forint

Hasonló tartalmak

Admin mode