kultúra

szerkesztés

Felfutó negyedek: a Mikszáth Kálmán tér és környéke

Szerzők

  • Bagi László

2015. 06. 15. 13:40

A Palotanegyed és egyben az egész főváros egyik legszebb része az a néhány kis utcából álló rész, amelynek középpontjában egy különösen hangulatos hely áll: a Mikszáth Kálmán tér. A környéken nagyjából minden adott, amiért a VIII. kerület népszerű, az angol legénybúcsúk közönsége helyett viszont legfeljebb kávézgató külföldi egyetemistákat találunk. A város legszerethetőbb galériás-kávézós sétálóutcáit és tereit bemutató sorozatunkban ezúttal a Palotanegyed legjobb részeit néztük meg.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Palotanegyed

1/2

1088 Budapest, Múzeum körút

Több Infó

Címkék

A Mikszáth Kálmán tér és környéke a város egyik legnépszerűbb sétálóutcás negyede. A Krúdy Gyula és a Reviczky utca átalakulása nagyjából a kétezres évek elején kezdődött meg, de nem egy ma is üzemelő kávézót, klubot és kis üzletet találunk itt, amely jóval korábban kezdte meg működését. A Nemzeti Múzeum mögött elhelyezkedő Palotanegyed mindig is a város kellemes pontja volt, a környékbeli könyvtárak, a macskaköves utcák, a szép belső udvarok pedig egyre-másra vonzották a külföldi és magyar diákokat, az újabb kávézókat és boltokat.

Valódi egyetemi negyed alakult ki a környéken, aminek sok előnye látszik, a diákok szinte tényleg mindent megtalálnak itt a könyvtáraktól elkezdve a diplomakötésig. Ezekben az utcákban találjuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gyönyörű – és jól használható – központi épületét, a Zenei Gyűjteményt, a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtárát, a Budapesti Olasz Kultúrintézetet és pár perc sétára van egymástól a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az ELTE, a SOTE és az SZFE több épülete, több gimnázium és szakkollégium.

Nem csoda, hogy ezekből az utcákból indult a mára nemzetközi márkává vált Főzdefeszt, amelynek hagyományát – némileg más formában – a Palota Piknik viszi tovább.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

A tér és környéke

2/2

Címkék

A terület központjában a Mikszáth Kálmán tér áll, amely 1911 óta viseli az író nevét. Amint azt a sok emléktábla is jelzi, számos művész lakott a környéken: Mikszáth sokáig élt a téren, aminek emlékét Kallos Ede emléktáblája és Kocsis András 1960-ban emelt mészkő szobra is őrzi. A hangulatos és csendes Lőrinc pap tér közepén Zichy Nándor gróf szobra áll, az egyik szélén a szépen felújított Hotel Palazzo Zichy butikhotel, másik oldalán pedig a magyarországi jezsuiták központi temploma, a Kauser József által tervezett Jézus szíve-templom.

A két tér között található az autók elől elzárt, hangulatos Krúdy Gyula utca, melynek épületei a Főpolgármesteri Hivatal által finanszírozott TÉR-KÖZ keretében újulnak meg. Ebben az utcában találjuk azt az érdekes házat is, melynek történetéről korábban írtunk, a fotókon megmutatva a gyönyörű lépcsőházat is. Szintén ebben az utcában találjuk az Iguanát. Az 1997-ben alapított boltban egyaránt kapni régi ruhákat, használati tárgyakat, CD-ket és bicikliket is.

Hasonló tartalmak

Admin mode