éjszakai élet

szerkesztés

Budapest legjobb boros helyei

Szerzők

2014. 04. 10. 15:52

Nagyon szeretjük a jó borokat. Szerencsére egyre több kiváló magyar bort kóstolhatunk Budapesten, ugyanakkor, ha igazi francia champagne-ról van szó, akkor is elgyengülünk, s már ebből sincs hiány. A jó bor összehozza az embereket. Sok vendéglátós vagy épp laikus, de szenvedélyes borrajongó is úgy értelmezi, hogy ezért érdemes boros helyeket nyitni. A trend nem újkeletű, ám amióta bejött, számtalan új borbár, pezsgőbár, rendkívüli borszortimenttel rendelkező étterem, borszaküzlet, és borral kapcsolatos szolgáltatás jött létre. Boros körképünk 2014 tavaszán, Budapesten.

Fotó: Double Bubble

Double Bubble

1/13

Budapest legújabb bubis helye, márciusban nyitott a Madách téren. Ideális helyszín, ha az esti program előtt szeretnénk felfrissülni egy pohár itallal, akár színház, koncert vagy opera előtt is. Aki igazán kíváncsi és szeretne többet tudni a buborékos italokról, az többféle kóstoló szett közül is választhat: egymás után kóstolhatunk egy hazai, palackos erjesztésű pezsgőt és egy champagne-t, összehasonlíthatjuk Franciaország három borvidékének pezsgőit, vagy épp több champagne kóstolásával a házak egyedi stílusjegyeivel ismerkedhetünk. A pezsgők mellé Magos Zoltán séf álmodta meg a finom falatokat, a hely dizájnja pedig Adamdesign Belsőépítész Stúdió nevéhez fűződik.

Cím: Budapest, Madách tér 5.
Asztalfoglalás: +36 20 3402930
Facebook

ZIZI Bubbles & Tapas Bár

2/13

Budapest és egyben az ország első tematikus pezsgőbárja. A név sokat sejtető: buborékok és tapasok mentén mozog a hely, ez utóbbi autentikus, régiók által szelektálva. A ZIZI-ben hosszan sorolják a választható pezsgő típusú italokat a Hungária Extra Drytól Laurrent Perrier-n át a Louis Roederer Cristalig. Az itallapon szerepel az összes jó minőségű hazai pezsgő és habzó bor, a tapasok pedig a spanyol konyha tradíciói szerint készülnek.

ZIZI Bubbles & Tapas Bar (bezárt)
Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 12.

Fotó: Pezsegő Bár

Pezsegő bár 

3/13

Itt pezseg a pezsgő és a kultúra, bár a csapolt habzóboraik átköltöztek a Kertész utcába, a Dauer bárba, az egyéb pezsgők, magyar kézműves borok és párlatok, a friss napi menü, az eredeti olasz pizzák, no meg a pezsegő buborékos dekor megmaradt a pult mögött.

WEB
Cím:1065 Hajós utca 15.
Asztalfoglalás: +36 1 705 7329

Galéria 12

4/13

Eldugott kis borbár és galéria egyben a XII. kerületben. Helyi művészek képeit állítják ki: bor és képek – képek és bor, kultúra és élvezetek – kikapcsolás és elmélyülés mottóval. Barátságos, mindig nyitott, borkedvelőket és művészetpártolókat befogadó, interaktív hely, ráadásként Terra Hungarica borpont.

Cím: 1122 Hajnóczy József utca 21.
Facebook

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

SzalonSpicc

5/13

1024 Budapest, Lövőház utca 17.

Címkék

Végre egy klassz borbár Budán! A Szalonspiccben nagyjából 60 féle borból választhatunk, főként magyar pincészetektől, de akadnak különlegességek a világ minden tájáról Spanyolországtól Chiléig, egészen Új-Zélandon át. Kiváló pezsgőket és habzóborokat is kínálnak, s egyéb nemes alkoholos italok szintén szerepelnek a repertoárban. Sokféle italból választhatunk akár pohárral is, és ha valamit megszeretünk és kedvencünkké válik, akkor azt később is biztosan megtaláljuk náluk. A hangulat családias, a személyzet beszéli és érti is a vendégek nyelvét. Érdemes akár napközben is betérni egy finom pohár borra és/vagy egy kis harapnivalóra.

Kadarka Bár - Király utca

6/13

1061 Budapest, Király utca 42.

Több Infó

Címkék

Egyszerű, könnyen érthető, közismert magyar pincészetek borait kínálják a Király utcában elég jó ár-érték arányban. Ha megízlik, ami a poharunkban van, akár elvitelre is szívesen adnak egy-egy palackkal, sőt tőlük indul a Wine&Go borok házhozszállítása is, amiről lentebb olvashattok. Kóstolhatunk fél decit a különféle családi pincészetek boraiból, de nyilván kérhetünk pohárral, vagy üveggel is. Ha ropogtatnánk valamit a borozgatás mellé, a látványkonyha miatt könnyű választani. Esténként tömve van a hely, a Király utca forgatagával hömpölygő színes arcokkal.

Fotó: Doblo

Doblo Bor & Bár

7/13

1072 Budapest, Dob utca 20.

Több Infó

A Doblo egy 7. kerületi borbár a Dob és a Holló utcasarkán. A nagy borászatok borai mellett, kézműves ésbioborokkal, illetve kevéssé ismert fiatal magyarborászok boraival várják vendégeiket. Különlegességük, hogy a hét majdnem minden napjára szerveznek kisebbzenekarokat, illetve alkalmanként remek hangulatú borkóstolókat is tartanak. Sajt- és hústálaik csak és kizárólag házi, hagyományos füstölésű csemegékettartalmaznak, vecsési savanyúsággal és régimódi kenyérválogatással. A téglaburkolat és a hatalmas belmagasság már-már a New York-i loftok hangulatát idézi. Természetes, barátságos, őszinte, befogadó és különleges hely a Doblo. Plusz szolgáltatás, hogy akár a bor házhoz szállítására is nyílik lehetőség.

Fotó: L’Enoteca

L’Enoteca

8/13

Egy kis Toszkána Budapesten. A L’Enoteca borbár a Duna parton mediterrán stílussal, olasz hangulattal, közel 300 féle olasz, magyar és nemzetközi borral várja a borrajongó vendégeket. Ismeretlen kisebb pincék remekei és a nagy borászok híres tételei egyaránt megtalálhatóak a borlapon. A borok mellé ínycsiklandó toszkán sajtok, sonkák, szalámik és antipastik dukálnak, de ha nagyon éhesek vagyunk, akkor a Trattoria Toscana finomságait is felszolgálják nekünk. Most már kiülhetünk a teraszra is, ahonnan egy pohár finom borral a kezünkben csodálhatjuk a budai panorámát.

Facebook
Cím: 1056 Budapest, Belgrád rakpart 13.
Asztalfoglalás: +36 1 486 1665

Fotó: Divino

DiVino - Bazilika

9/13

1051 Budapest, Szent István tér 3.

Több Infó

Címkék

A DiVino az egyik legrégebbi motoros a hazai borbár palettán. Tavasztól őszig a Bazilika tövében tömegek tobzódnak borospohárral a kezükben, akár egy olasz kisváros főterén. Sokan pusztán a hangulat miatt keresik fel a helyet, és nem tudják, mi van a poharukban, pedig a DiVino sokkal több, mint egy trendi, felkapott bár. Ahogy magukról írják „magyar borok fiatal vagányoktól, vagány fiataloknak”. Persze nem csak fiatalokat várnak, hiszen a közönségük életkor tekintetében egészen vegyes. Csak magyar borokat árulnak, és a Junibor Egyesülettel (35 év alatti fiatal magyar borászok, híres borász famíliák gyermekei és feltörekvő fiatal tehetségek egyesülete) szövetkezve, a juniborászok borait szeretnék bemutatni a nagyközönségnek. Több mint 120 tétel közül választhatunk, kéthetente van fogadóóra is, amikor találkozhatunk kedvenc, jófej borászaiddal. Tavaly nyílt meg legújabb egységük a Gozsdu Udvarban, és a fesztiválokon is találkozhattok velük.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Innio Restaurant & Bar (Bezárt)

10/13

1051 Budapest, Október 6. utca 9.

Címkék

Budapest belvárosában innio, ennio, élnio. Pláne ha 5 kontinens 14 ország 500 tétele közül választhatjuk ki, hogy mi kerüljön a poharunkba. A fehérek, vörösek és egyéb folyékony árnyalatok mellett a borokhoz hangolt ételek is hangsúlyos szerephez jutnak; a minőségi alapanyagokkal dolgozó konyhát magasfokú kreativitás és innováció jellemzi. Az Innio egy ötödik kerületi átjáróház, kétszázperces vacsorákra és hatvanperces borivásokra kalibrálva.

Drop Shop

11/13

1055 Budapest, Balassi Bálint utca 27.

Több Infó

Címkék

A Dropshop több mint három éve elsők között nyitott Budapesten. Minden bornak története van, és ezeket a különleges, néha hihetetlen sztorikat el kell mesélni a vendégeknek. A borlap naponta, sőt néha napközben is változik, nagyjából 60 féle bort kínálnak itthonról és a nagyvilágból egyaránt. Kiemelt szerepe van a champagne-oknak, olasz, spanyol és magyar pezsgőknek; mindemellett pálinkával is szolgálnak az arra szomjazóknak. A kóstolás mellé van sonka és sajt, olívabogyó, friss panini, és az éttermes barátok által kreált napi ajánlat. Nemcsak borbár, hanem borszaküzlet egyben, és akár este is simán beugorhatsz egy palack finom italért, az oldalukon pedig online is rendelhetsz.

MÁK Bistro

12/13

1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4.

Több Infó

Címkék

A MÁK borkínálata szerintünk kiemelkedő Budapesten, nagyjából 100-140 tétel mentén mozog és folyamatosan frissül a szezonnak illetve az éppen újonnan felfedezett tételeknek megfelelően. Szeretnek egyedi, kis palackszámmal készült tételeket felkutatni, és olyan szortimentre törekednek, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét. Kiemelten kezelik a hazai borokat, időnként kifejezetten egy adott régió szőlőfajtáira, boraira koncentrálnak, ilyenkor egy-két hétig a rendes borlap mellett külön ajánlat szerepel, amelyhez az ételeket is komponálják. A közelmúltban volt már mádi és pannonhalmi hét, és terveznek móri boros hetet is. Újdonság, hogy az ebédmenü árában benne van egy pohár bor is, amit a Bortársasággal együttműködésben kínálnak a vendégeknek.

Andante borpatika 

13/13

Az Andante Borpatika borszaküzlet, bár és étterem egy helyen, a budai Duna-parton. A bor szerelmesei itt igazán közeli kapcsolatba kerülhetnek a magyar nedűkkel, és közben remek ételeket ehetnek mellé. Rövid, de kifinomult étlapról válogathat a vendég, központban a borokkal és a borkóstolással, ezért a főételeken túl sajtokat, hidegtálakat és egyéb borkorcsolyákat is rendelhetünk. Speciális borvacsorákat is rendeznek.

Facebook

Hasonló tartalmak

Admin mode