szabadidő

szerkesztés

A legjobb, ha mindenki nevet a végén – 5+1 kifejezetten társasozós hely és klub

Szerzők

  • We Love Budapest

  • Bartha Dorka

2019. 03. 19. 18:20

Szuper közös program lehet kisebb-nagyobb társasággal is, ha a sima sörözés helyett egy 21. századi „játékbarlangot” választunk a találkához. A társasjátékozás az elmúlt években észrevehetően újra felkapott lett, és ma már olyan kínálattal találkozunk, a félnapos stratégiai játékoktól a könnyed bulijátékokig, amiben avatatlanként könnyen elveszhetünk. A különböző társasjáték klubok és cafék nem csak abban segítenek, megtaláljuk a tökéletes játékot, de annyit próbálhatunk ki, amennyit csak szeretnénk, miközben profik segítenek a szabályokban való kiigazodásban is. 5+1 helyet ajánlunk, ha bábut, kártyát táblát ragadnánk.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Board Game Café

1/7

1123 Budapest, Nagyenyed utca 16.

Több Infó

Az újhullámos társasjáték-őrület egyre népszerűbbé válását jól mutatta, amikor kilépve a klubok és az otthoni nappalik világából 2015-ben megnyitott a Board Game Café, amely a Ferenc körútra költözve nem is olyan régen megújult. Már a kezdéskor is legalább 400 játék közül lehetett válogatni és a paletta azóta csak bővült. A régi nagy klasszikusokat is megtaláljuk, de az újabb stratégiai vagy asszosziációs, bulis játékokig rengeteg opciónk van.

Az örök klasszis Scrabble, a Cluedo vagy a Ticket to Ride mellett a Star Wars-os Rebellion vagy a játékkészítést forradalmasító Pandemic is csak ránk vár. A belépő fejenként 500 Ft-ba kerül, ami 3 órányi játékidőt takar, ha tovább maradnánk, az összeget ismét be kell fizetnünk. Játékmesterek segítenek – nem csak a megfelelő társas kiválasztásában, de jó eséllyel a szabályokat is ismerik, így megspóroljuk a vaskos leírások böngészését. És ha két játék között megéheznénk vagy szomjaznánk, akkor sem kell kétségbe esnünk, hiszen többféle panini, kávék, sütemények és még borok is szerepelnek a kínálatban.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

GameUp Pub

2/7

1066 Budapest, Zichy Jenő utca 4.

Több Infó

A Zichy Jenő utcai pubban tényleg a kocsmahangulat keveredik a társasozós klub légkörével. Itt is közel 300 társas közül választhatunk, a teljes listát is meg lehet nézni előre. Gondolva azokra, akiket játék közben elragad a hév, két szobát alakítottak ki, egyiket a „bulisabb” játékoknak, a másikat pedig a bonyolultabb, gondolkodósabbaknak, mert nem biztos, hogy kellemes, ha az Imagine közbeni kiabálás mellett valaki épp a Mars terraformálásán ügyködik, és azt számolgatja mi is a legjobb stratégia.

A beugró játékdíj itt 300 forint 3 órára, de ha a fogyasztása valakinek 2000 forint fölé megy, akkor a játékdíjat elengedik. Az étel-ital választék bőséges, ha pedig szülinapot szerveznénk ide, előzetes egyeztetéssel még tortát is lehet hozni.

Fotó: Társa 's Játék Bár

Társa's Játék Bár

3/7

1137 Budapest, Katona József utca 21.

Több Infó

Az újlipótvárosi klasszis helyet is már régóta nézegettük, a dominókból kitett felirat már távolról hirdette, mi is vár ránk. Ha megérkezve tanácstalanok lennénk, a több mint 210 darabos kínálatból játékmesterek segítenek kiválasztani azt, amihez éppen kedvünk lenne.

A belépő 800 forint egy alkalomra, ennek a fele lefogyasztható aznap. Ezzel 3 órányi játékra vagyunk jogosultak, ha foglalással érkeznénk, akkor pedig 4, de 5 és 10 alkalmas bérletet is lehet váltani. Sőt itt kialakítottak egy olyan rendszert is, amivel tudjuk jelezni, ha szívesen csatlakoznánk más társasághoz játszani a bárban. Étel, ital itt is van a kínálatban, ha a nagy akcióban megéheznénk.

Fotó: Gémklub

Ráday Gémklub

4/7

1092 Budapest, Ráday utca 30.

Címkék

A Ráday utcai társasjátékboltban működik a Ráday Gémklub – társasjátékklub is. Mindennap nyitvatartási időben, sőt péntekenként éjfélig kipróbálhatjuk a társast, mielőtt megvennénk, de több száz játék közül is válogathatunk, ha bizonytalanok lennénk. A belépő ide 400 forint, ami azonban egész napra szól, és az asztalok, valamint a bontott játékok használatára jogosít fel.

Ha pedig valami nagyobb volumenű dologban gondolkodnák, előzetes egyeztetés alapján lehetőség van privát játszóházat, zárt körű versenyeket vagy céges csapatépítő társasozást szervezni is, ahol játékmesterek segítenek minket.

Fotó: Játszóház Projekt

Játszóház Projekt

5/7

A 2013-ban indult programsorozat törzshelye sokáig a jó öreg Müszi volt, annak bezárása óta pedig a Dürer Kertbe kell elzarándokolnunk hétfő esténként, ha a fehér nyúl nyomába erednénk. A Játszóház estek szó szerint egy nappaliból nőtt ki, az alapítók ötlete nyomán nagyon hamar nagyon népszerűvé váló kezdeményezés meghódította a pesti éjszakát, és ma már egy alkalommal akár több százan is játszhatnak velük.

Játékmesterek segítenek mindenben, a választástól kezdve a szabályok megtanulásán át a tábla felállításáig, ha szükséges. Itt főként az újhullámos, kreatív, izgalmas játékokkal találkozunk, a kezdőket általában a Dixittel rántják be, de pörgethetjük a Lego Activityt, a Ticket to Ride-ot vagy a Dobble-t is, meg még pár száz egyéb társast.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

+ 1 HammerTime Cafe

6/7

1091 Budapest, Üllői út 111.

Címkék

Az előbbiektől kissé különbőző típusú hely a HammerTime, ami a szerepjátékos, cosplay-es, társasjátékokra koncentrál, valamint kiemelten a wargame-es közösség számára nyitott, és ahol Terepasztalos Stratégiai Társasjátékokat játszhatunk. Itt napi, havi és éves tagságot válthatunk ki, ha játszani szeretnénk, de arra készüljünk fel, hogy ez nem feltétlenül az a klub, ahol az utcáról beesve pár óra könnyed bulitársasra számíthatunk. Magukat leginkább úgy aposztrofálják, hogy egy geek kávézó-söröző, amely magában foglal egy terepasztalos játékokkal, szerepjátékokkal és társasjátékokkal foglalkozó szakboltot is, ahol klub is működik, évente számos versenyt, klubnapot is tartanak.

-

7/7

A szakma régi motorosa a Magyar Társasjátékos Egyesület, akik városszerte számos helyszínen tartanak havonta különböző időpontokban társasklubokat már régóta. És nem egy budapesti kocsmában is találunk még társasokat, még ha nem is ez a fő profiluk. A Hedon Taproomban, a Lülü'z Gastro Pub-ban (ahol a szerda esték eleve UNO parti-estek) például egész sok játék közül válogathatunk. Illetve a klasszikus társasos boltokban – mint a Szellemlovas vagy a Reflexshop – is van alkalmunk kipróbálni egy-egy játékot, vagy vásárlás előtt segítenek dönteni és elmagyarázzák a legfontosabb tudnivalókat.

Hasonló tartalmak

Admin mode