szabadidő

szerkesztés

5 frissen felújított budapesti park hűsölni, edzeni vagy játszóterezni

Szerzők

  • Bartha Dorka

2019. 07. 10. 17:28

Az egyik legjobb dolog, ami egy környékkel vagy egy várossal történhet, ha egy elhanyagolt zöldfelülete megújul vagy a korábbi park új funkciókkal bővül, főleg ha mindez úgy történik, hogy a környékbeliekek is van beleszólásuk a tervezés menetébe. Csepeltől a bulinegyeden át a budai hegyvidékig összeszedtünk 5 olyan ligetet, kertet és parkot, amelyek nemrég újultak meg: akár pihenni szeretnénk az árnyas lombok alatt, akár edzeni, esetleg jó játszóteret keresünk, ezekbe a frissen felújított parkokba érdemes ellátogatni.

Fotó: Szerk. - We Love Budapest

Rekreációs park a Dob utcában

1/5

Címkék

Újra közparkként nyílt meg a bulinegyed szívében a Dob és Wesselényi utca közötti „15-ös tömb” helyén álló 4000 négyzetméteres foghíjtelek.

A Kazinczy–Dob–Nagy Diófa és Wesselényi utcák közötti tömb középső házainak bontása az 1970-80-as években zajlott, éppen azzal a céllal, hogy kissé fellazítsák a nyomasztóan sűrű városszövetet. Az önkormányzati projekt keretében megvalósult park elsődleges célja a pihenés és rekreáció, így itt játszóteret sem találunk, és mivel három oldalról lakóházak veszik körül, este 9-kor bezárják.

A nagy lombkoronájú fák közül sokat meg tudtak menteni, ezek között pedig változatos, tematikus bokros-virágos területeket alakítottak ki. Sok árnyas pad, sakkasztal, wifis-napelemes-töltős okospad, szökőkút, párakapu dobja fel még a parkot. Itt áll Janikovszky Éva szobra is, illetve rá emlékezik a Réber László rajzaiból készült könyvillusztrációs tűzfalkép is.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Nemzeti Múzeum kertje

2/5

Címkék

Idén tavasztól újra lehet ücsörögni a Múzeumkert fái alatt. A 2018-ban indult felújítások célja az eredeti angolpark visszaállítása volt, ennek keretében ugyan ritkították a faállományt, cserébe füves-bokros területet alakítottak ki a korábban kövekkel felszórt részen a Múzeum utca felőli oldalon.

sok pad és szék is került ki, a kert jobban átjárható lett, sok kacskaringó sétányt is kialakítottak és új bejáratokat nyitottak a Múzeum utca és a Pollack Mihály tér felé. Tökéletes kis zöld sziget a Belváros és a Palotanegyed határán, ha csak napközben kicsit megpihennénk valahol a nagy rohanásban, de hosszabb beszélgetésekhez vagy randikhoz is jó helyszínválasztás, jó időben ebéddel is ki lehet ülni, míg szorgalmi időszakban két előadás vagy gyakorlat között tradicionálisan az egyetemisták is szusszannak egyet.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Adyligeti park a budai hegyek között

3/5

Címkék

A budai hegyvidéken, a Hűvösvölgy végállomás közelében felújított parknak van egy szellősebb, csendesebb része, ösvényekkel, és padokkal, itt indul a gyerekeknek épített úgynevezett madártani tanösvény is, odúkkal és sok érdekes tudnivalóval, a türelmesebbeknek miniatűr madárles is épült.

A park másik felében egy elég nagy, többgenerációs játszóteret alakítottak ki, ami kerítéssel körülhatárolt és zárható, így a szülők nyugodtan szabadjára engedhetik a kisebbeket is.

A játszótérrel szemben van a burkolattal ellátott focipálya, amin keresztbe egy kosárpálya is helyett kapott, valamint mellette egy kisebb streetballpálya is és pingpongasztal. Aki pedig inkább magában edzene, a kültéri kondieszközök között találunk sajátsúlyos és páros kondigépeket és erősítőkorlátokat is.

Fotó: Szerk. - We Love Budapest

Holdudvar park Óbudán

4/5

Címkék

Az Óbudai Holdudvar park közösségi tervezése 2015-ben indult, és idén nyáron végre birtokba vehették kicsik és nagyok is a teljes területet.

A park funkcionálisan több, jól elkülönülő részből áll, miközben az új park továbbvitte az 1975-ben átadott elődje pozitívumait, mint az ikonikus „holdbéli tájat” idéző névadó dombok, az árnyas, fás részek és sétányok.

Ám mindez kiegészült a mai lakók és a 21. század igényeinek megfelelően nagyobb, életkor szerint osztott játszótérrel és csúszdaparkkal, a kamaszoknak közösségi térrel és pingpongasztalokkal, a mozogni vágyóknak street workout gépekkel és egy 450 méteres rekortán futókörrel, valamint találunk sakkasztalokat és különböző kényelmes utcabútorokat.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Rákóczi Kert Csepelen

5/5

Címkék

A Csepel Belvárosának szélén fekvő 25 000 négyzetméteres, frissen felújított Rákóczi Kert kicsiknek, nagyoknak kínál szuper kikapcsolódási lehetőségeket a sporttól a szórakozáson át a közösségi programokig.

A parkban a foci- és kosárpályák, kültéri kondieszközök, futókör, pingpongasztalok mellett egy nagyobb játszóteret is találunk a sárospataki várat mintázó hatalmas csúszdás játszóvárral, baba-mama hintákkal.

A színes, rekortánnal burkolt dimbes-dombos pályán balasetmentesen lehet őrjöngeni a kismotorral, rollerrel, és a kicsik tanulhatnak itt bringázni is.

Az idősebb korosztályra is gondolva bográcsozós tűzrakóhelyeket is kialakítottak, és megújult a közösségi ház is. Ami igazán üdvös, hogy a park tervezésekor gondoltak a praktikumra is, így ingyenes WC-t, pelenkázót is elhelyeztek a parkban.

Hasonló tartalmak

Admin mode