Az elmúlt években egyre több olyan workshop és kézműves-foglalkozás van Budapesten, ahová érdemes elvinni a gyerekeket, ugyanis ezek nemcsak lekötik őket, de szuperül fejlesztik a készségeiket is. Ha gyerkőcünket különösen érdekli az őt körülvevő világ, a város, ahol él, plusz még az épületek is ámulatba ejtik, akkor érdemes egy olyan helyre vinni, ahol az építészet, a dizájn és a képzőművészet felől ismerheti meg a világot.

1/4

Arkki építészeti iskola

Az Arkki eredetileg egy finn építészeti iskola, ahol a 419 éves gyerekek és fiatalok számára tartanak készségfejlesztő és kreatív foglalkozásokat, idén pedig már Budapesten is működik egy. Különlegessége, hogy a gyerekek az építészet és a dizájn nyelvén keresztül ismerik meg a világot, de ami még jobb, hogy ezáltal még közelebb kerülnek és egyszerűbb lesz nekik a természettudományok, a mérnöki tudás, a technológia és a matematika tantárgyak elsajátítása. A budapesti Arkki iskolában hosszú távú kurzusok, táborok és tematikus workshopok közül választhatunk. Kedvcsinálónak érdemes elnézni a Szabd át a várost! nevű augusztusi workshopjukra – ami ingyenes –, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a városrészek történetével, a különböző korokkal, az 1:500-as léptékkel és a budapesti háztömbök arányaival. Ez szerintünk azért is izgalmas, mert itt mindenkiből várostervező válhat, és ő maga alakíthatja a legkülönfélébb szempontok szerint a környezetét. Mindeközben maketteket is készítenek, ezeket a workshop végén egy nagy térképre teszik, így láthatóvá válik a gyerekek által elképzelt Budapest.

2/4

GYIK Műhely

A GYIK, vagyis a Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely 1975-ben jött létre, a Magyar Nemzeti Galéria vezetésének felkérésére, így már 48 éve foglalkozik a gyermekek vizuális nevelésével, ami nemcsak itthoni, de nemzetközi viszonylatban is egyedülálló. A műhelyben múzeumpedagógiai, tájépítészeti és építészeti területen foglalkoznak a gyerekek vizuális nevelésével, így nem véletlen, hogy a foglalkozásvezetők között festőket, grafikusokat, tájépítészeket és építészeket találunk. Ide leginkább a 612 éves gyerekeket várják, de vannak olyan csoportfoglalkozások is, ahol a 1216 éves fiatalok is megtalálják a kedvükre valót. A tanévben heti rendszerességgel délután tartanak foglalkozásokat, míg nyaranta napközis táborokat szerveznek. 

A műhely szellemiségében a gyermeki kreativitás alapvető, ezt pedig a szabad alkotói folyamatokkal gazdagítják. A foglalkozások gerincét a képzőművészet adja, ez egyszerre téma, alkotói folyamat és inspirációs forrás is, ezért az építészeti tartalmú foglalkozásoknál is meghatározó szerepet tölt be: téri környezetünk megértését és feldolgozását segíti. A foglalkozások célja, hogy a gyerekek új tudással gazdagodjanak, nemcsak tartalomban, hanem az alkotási technikában és anyagismeretben is. Érdemes körbenézni a GYIK Műhely állandó programjai között, olyan foglalkozásokat találunk, mint a Felhőn-festők, a TexTúra vagy a Megmozdult képek. Akinek nemcsak a gyerekét érdekli a téma, annak megjegyezzük, hogy a műhely egy könyvet is kiadott TÁJ-TÉR-TÁR. Térlátás-fejlesztő alkotások címmel, amivel egy rangos nemzetközi díjat is elnyertek.

3/4

ArchiKids

Minden évben van pár nap, amikor Budapest utcáin, terein, szokatlan helyein és persze a három legfontosabb építészeti helyszínén a gyerekeké és az építészeté a főszerep. Ez az ArchiKids Budapest_VárosÁlmodók családi fesztivál, ahol interaktív módon ismerkedhetnek a gyerekek és a fiatalok a vizuális kultúrával, valamint az építészettel, és ahol bárkiből hamar urbanista vagy építész válhat egy-két napra. Mi azért is szeretjük ezt a fesztivált, mert a fiatalok így nemcsak kívülről nézhetik egy-egy épület érdekesebb homlokzatát vagy különleges részletét, hanem a legkülönfélébb foglalkozásokon tudnak részt venni, amivel közelebb kerülnek az építészethez. Az olyan játékos és készségfejlesztő programokon keresztül, mint a városi túra, a kreatív alkotó műhelymunka, a térképes kutatópálya vagy a stúdiók, műtermek látogatása a résztvevők teljesen új perspektívából láthatják az általuk is használt köztereket, helyeket. Az ArchiKids valójában olyan programok összessége, ahol a gyerekek és a fiatalok játékosan ismerhetik meg a várost.

4/4

14+ Budapest: Városi séták gimnazistáknak

Imádjuk a városi sétákat, és igyekszünk rendszeresen részt venni ezeken a programokon, mert mindig kapunk valamilyen új infót a városról, ráadásul olyan helyeket is felfedezhetünk, amiknek létezéséről lehet, hogy még nem is tudtunk. És noha ezek szuper programok, gyerekeket, fiatalokat általában nem látunk rajtuk, holott vannak kifejezetten nekik szóló séták is. A KÉK - Kortárs Építészeti Központ már jó pár éve tart városi sétákat, viszont a 14+ Budapest program azért is különleges, mert ez dedikáltan a gimnazistákat célozza meg, és nem egyszerűen egy városi sétát kapnak, hanem egy városismereti kurzust előadásokkal, sétakészítő workshopokkal és sétával. Érdekesség, hogy nem egy előre kidolgozott sétáról van szó, hanem az adott gimnáziumok csapatai egy, a saját iskolájukhoz közeli, helyspecifikus sétát dolgoznak ki a KÉK Városi Séták csapatával, ezáltal a fiatalok még jobban megismerhetik és felfedezhetik a környezetüket. Sőt, az egyedi sétákhoz a fiatalok még leporellókat is készítenek (térképpel), amikhez a szöveget és a képi anyagot is ők rakják össze. A programról itt olvashattok részletesebben, a tervek szerint hamarosan újraindul a projekt.

Címkék