Szelíden ívelt kerítések, farkcsóválva ugató házőrzők, vizesárok és takaros ház előtt álló családi kocsik. Az ilyen, rendezett, józan környezetben a legtöbben nem veszik félvállról a kertészkedést, ám vannak olyan, a maguk módján extrém arcok is, akik időt, fáradságot nem kímélve, komoly háttértudással valóságos miniarborétummá változtatják a rendelkezésre álló területet. A zárt kapuk mögött sokszor komoly fajtagyűjteményekkel, növényritkaságokkal, angolpázsitokat megszégyenítő gyeppel és néha még a kertnél is idősebb faóriásokkal találkozhatunk. Szerencsére ezek a csodák nem maradnak rejtve a szem elől, Budapest környékén is találunk szép számmal olyan kerteket, amiket vezetett látogatások keretében, előre egyeztetett időpontokban mi is megnézhetünk. A tulajdonosok sok esetben maguk is hivatásos kertészek, saját kis oázisukban pedig évtizedeken át tartó, napi többórás munka rejlik a csodás növények mellett, így irigykedni nem, gyönyörködni és tanácsot kérni annál inkább érdemes. Összegyűjtöttük, hol találunk Budapesten és környékén látogatható magánkerteket.

1/7

Egy Kertész Kertje Pilisszentkereszten

A látogatható magánkertek iránti szerelem minket Szomoru Miklós kertészmérnök pilisszentkereszti angolkertjében kapott el, ahol a gyönyörű gyep, a csodás illat és a színkavalkád mellett valóságos pillangófelhő is fogadott bennünket, mikor két éve, júliusban ellátogattunk ide. A kert egyáltalán nem nagy alapterületű, de jóval nagyobbnak érezzük, ezt pedig a kis utak vonalainak és annak a játéknak köszönhetjük, hogy a növények méretét Miklós úgy választotta meg, hogy kiegészítsék a kilátást, vagyis a környékbeli dombok természetes vonalait. A terület legnagyobb része angolkert, de találunk itt egy kis zöldséges részt és rejtett mediterrán hangulatot is. Minden évszakban (nemcsak nyáron) érdemes ide ellátogatni, a környéken ráadásul több szuper kirándulóhely is található. 

További infók itt és itt

2/7

Hunyor Kert

A tavasz csodás ígéretével köszöntött bennünket Bejczi Zsuzsa és férje, Újj Dezső budajenői kertje, ahol örömmel láttuk, hogy egy északi fekvésű hegyoldal is változhat csodás virágerdővé. Most a hunyoroké a főszerep, rengeteg fajtát találunk az 5000 négyzetméteres területen. Február-márciusban mutatják meg legteljesebben szerény szépségüket, a szürke, fagyos tél után különösen üdítően hatnak a bájos virágfejek. Ha pedig vége a hunyorszezonnak, akkor a kert zöld pompájában csodás liliomok kezdik ingatni a fejüket. 

További infók itt és itt.  

3/7

A Keramikus Kertje

Regénybe illő módon, az esőtől megázott erdő illatát követve talált rá S. Fehér Anna keramikus arra az elvadult gyümölcsösre Gödöllőn, ahol kialakította saját kis oázisát. Az erdő közelségének élménye gyerekkorából ismerős számára, ezért döntött úgy, hogy nem díszkertet, hanem a környezetbe simuló tájkertet fog kialakítani, a rendelkezésére álló, 2000 négyzetméteres területen. A kertnél idősebb faóriások körül csodás virágok, cserjék, bokrok köszöntik a látogatót, a központban pedig kis tó is található. A többezres növényállományból díszes társaság leselkedik ránk, hiszen Anna madaras kerámiái mellett a pillangók, méhek, sünök és gyíkok, a tó miatt pedig más erdei állatok számára is menedéket, felüdülést és otthont nyújt ez a csodás, félárnyékos terület. A kertlátogatáson kívül akár nyári táborban, workshopokon is részt vehetünk itt. 

További infók itt és itt.  

4/7

Dankó Piroska kertje

Dankó Piroska pázmándi kertjében– a Hunyor Kerthez hasonlóan – már azelőtt nagyon sok csodás színre és bájos virágra számíthatunk, hogy kizöldültek volna a fák, hiszen Piroska kedvencei a hagymás növények, de nála is találhatók csodás hunyorok. A terület egy lejtős hegyoldalban található, a terméskő támfalak, lépcsők és teraszok csodásan követik a meglévő adottságokat, a változatosan kialakított kertben pedig szinte nem is tudjuk, hogy hol ér véget az épített táj és hol kezdődik az érintetlen természet. A környék is számtalan érdekességet tartogat, hiszen a közelben található a pákozdi arborétum és a Bence-hegyi kilátó is. 

További infók itt.

5/7

Körtvélyes Kert

A Dunakanyar egyik legszebb települése, Verőce mellett, a Fenyves-hegyen található a Körtvélyes Kert, amely két hobbikertész közös szenvedélyének és több mint 6 éves munkájának eredménye. Érdekessége, hogy a különleges, csepegtető öntözőrendszernek köszönhetően szinte teljesen önfenntartó a közel 2000 négyzetméteres terület.korábbi gyümölcsösből megtartott fák alatt, a csodás gyep mentén található mintegy 4000 növényfaj elhelyezését a terület fekvése és adottságai határozzák meg, így az alsó, gyümölcsfás, árnyékosabb részben bogyós gyümölcsöket is találunk, míg a fenti részben pár tő szőlő zárja a kertet. A csodás kilátás nyújtotta lehetőségeket is tökéletesen kimaxolták, a kertben található régi hintát pedig felújították, így a környék fölött szállhatunk, miközben a kerti csobogót hallgatjuk. Az erdő közelsége révén a kert sok állatnak is otthont ad, szarvasbogarak döngenek és jókora zöld gyíkok sütkéreznek a csodás növények között. 

További infó itt és itt.  

6/7

Tulipánkuckó

Nem is tudjuk hirtelen, hogy a helyszínről vagy a kamráról mutassunk inkább fotót Kakuk Zsuzsa kertjében. A Tulipánkuckó a falusi, háztáji kiskertek világát idézi meg egy modernebb, buja zöldebb formában, amelynek fontos eleme, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon a minigazdaság. A szemlélet falusi dédik és nagyik életéből bárki számára ismerős lehet, ám nevet csak mostanában kapott, Zsuzsánál pedig olyan fontos elemekkel párosul, mint a vegyszerezés nélküli termesztés, a komposztálás, a természetes trágyázás és a vízgazdálkodás. Ezekkel a fogalmakkal a gyakorlatban is megismerkedhetünk, az eredményeket pedig a csodás kamrában szemlélhetjük meg. A látogatás végére pedig nemcsak a fenntarthatóság válik tankönyvszagú szóból kézzel fogható valósággá, de még arra is rájövünk, hogy munkaigényes, de nagyon szerethető életformáról van szó. 

További infó itt és itt.  

7/7

Zöld pagony

Mintegy húsz év munkája hozta meg gyümölcsét Rákászné Sinka Erika XVII. kerületi kertjében, ahol egy korábbi mező helyén alakították ki az érdekes, ötszögletű kertet, a család otthona körül. A növekvő fák miatt egyre árnyékosabbá váló kertben így a közös családi pihenés különböző formáinak megfelelően alakulnak az egyes térrészek, az utóbbi 6-8 évben pedig egyre nagyobb szerep jut a környezettudatosságnak is. A csodás hortenziák, a méhbalzsam, a bugás lángvirágok mellett a vadvirágokat is szeretettel üdvözlik a mintegy 1300 négyzetméteres kertben. 

További infó itt és itt.  

A kertlátogatás szabályai


Csoportos kertlátogatásokra legegyszerűbben a Látogatható magánkertek Magyarországon Facebook-oldalon lehet jelentkezni, ahová folyamatosan kerülnek fel az aktuális időpontok. A legtöbb helyen ettől eltérő időpontban is van lehetőség vezetett látogatásra, de előzetes egyeztetés szükséges. Időpontot a cikkben megadott elérhetőségeken lehet foglalni, a pontos címeket azért nem tettük közzé, mert a csoportos látogatásokétól vagy az előre egyeztetett időponttól eltérő időszakban nincs lehetőség a kertek megtekintésére.

Címkék