Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Bábok, koncert, performance és Presser – 5+2 színházi bemutató márciusra

Érdekes lesz a tavaszkezdés a színházi világban, több olyan előadás is készül, amire nagyon kíváncsiak vagyunk. Ezek közül válogattunk össze hetet, melyben öt színházi bemutató, egy performance és egy koncert is helyet kapott. Ha valami aktuális, ismerős témára vágytok, ajánljuk a Neptun Brigád lírai börleszkjét – bennük még nem csalódtunk, ha humorról és realista ábrázolásról van szó, a Dekameron 2023 pedig bábok és kortárs írok történetei segítségével mondja el, hogy milyen volt az elmúlt két-három évünk. A Radnótiban Bartis Attila regényét dolgozták színpadra, a Vígszínház pedig egy Presser-koncerttel emlékezik az elmúlt 50 évre, amióta a zeneszerző és a színház közös története tart.

1/7

A vége – Radnóti Színház, március 5.

Radnóti Színház legújabb bemutatójára  több okból is nagyon kíváncsiak vagyunk. Bartis Attila regényeinek eddig egész sikeres feldolgozásait láttuk már színpadon, most pedig a 2015-ben írt A vége című művét Nagy Péter István rendezésében láthatjuk március 5-én. A nagyregény szövegét Mikó Csaba dolgozta színpadra – ahogy többek között az Örkényben futó sikeres Sylvia Plath regényt is – , ez a mű most a Kádár-korszakba repít vissza. A főszereplő Szabad Andrást három színész játssza, így a fotográfus személyes története, szerelemei, családja, karrierje mellett, valami tágasabbról is akar szólni az előadás: több generáción keresztül hoz létre egy látleletet a 20. századról.

Jegyekért és további infókért ide kattintsatok

2/7

REX – Nemzeti Színház, március 10.

Kirill Fokin kortárs orosz író, drámaíró gyakran választja művei alapjául az emberi társadalom fejlődését, amelyeket olykor alternatív valóságokon keresztül ábrázol. Két éve jelent meg Drama Futuro című drámakötete, melynek egyik legfontosabb darabja a REX – ezt láthatjuk mi március 10-én a Nemzeti Színházan. Az előadást a szerző édesapja, Valerij Fokin rendezte, akit korábban a MITEM-en bemutatott vendégjátékaiból is ismerhetünk.

A REX főszereplője egy 129 éves volt ENSZ főtitkár, aki kénytelen a világtól elzártan, magányosan élni az életét egy számára kijelölt android szolgálóval. A kibontakozó negatív utópia szatirikus hangnemben, de kritikusan, komoly filozófiai kérdéseket tesz fel a civilizáció jövőjéről, a globalizációról és annak következményeiről.

Jegyekért és további infókért ide kattintsatok  

3/7

Macska a forró bádogtetőn – Pesti Színház, március 11.

Tennessee Williams művét, a Macska a forró bádogtetőnt Valló Péter rendezte meg a Pesti Színházban. A történet egy szétesőben lévő házasságról szól, ahol a macskatermészetű Maggie (Szilágyi Csenge) foggal-körömmel kapaszkodik a reménybe, hogy mindent helyre lehet hozni, és kiábrándult férjével (Brasch Bence) talán még vissza tudnak találni a szerelemhez és a boldogsághoz. Maggie bármire képes ezért, talpon marad a jég hátán vagy a forró bádogtetőn is. Az előadást március 11-étől láthatjuk.

Jegyekért és további infókért ide kattintsatok    

4/7

Dekameron 2023 – Budapest Bábszínház, március 11.

Egy klasszikus feldolgozásával beszél el nagyon aktuális témákat a Bábszínház legújabb bemutatója, Szikszai Rémusz rendezésében. Egy világjárvány idején, egy háború és egy válság árnyékában idézték meg Boccaccio Dekameronját, tíz kortárs magyar író – Fábián Péter, Gimesi Dóra, Háy János, Jászberényi Sándor, O. Horváth Sári, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba, Szikszai Rémusz, Tasnádi István és Závada Péter ­­– történeteivel. Ezek a szövegek a bábok varázslatos világán keresztül fognak mesélni arról a korról, amiben élünk.

Ha kíváncsiak vagytok, milyen az élet egy bábszínházban, Hoffer Károly ebben a cikkünkben a kulisszák mögé engedett be. Szikszai Rémusszal készült korábbi interjúnkat pedig itt olvashatjátok.
 

Jegyekért és további infókért ide kattintsatok      

5/7

Dehogy van jól – Neptun Brigád, március 10.

A Neptun Brigád jellemzően hétköznapi történeteket dolgoz fel, ismerős karakterekkel, vicces jelenetekkel – de mindezt tűpontosan és nagyon érzékenyen. Legújabb előadásuk, a Dehogy van jól, melyet Kovács Dániel Ambrus írt és rendezett, Budapesten játszódik, olykor szimultán futó jelenetekkel.

A szereplők helyüket nem találó, kétségbeesett emberek: melósok, bolti eladók, portások, akik elakadnak az életükben, és ezt vérmérsékletük szerint, fekete humorral, lefagyással vagy dühös kiabálással kezelik: „Szandráról, a cserfes kisbolti kasszáslányról kiderül, az az életstratégiája, hogy felszámolja a lelkét, mint egy kínzó foggyökér-gyulladást. Csaba, a topmenedzser békávézásra kényszerül, ekkor döbben rá, hogy képtelen folytatni tébolyítóan sínen levő életét. Feri, a toronydaru-kezelő a város fölött reppeli ki magából a benne gyűlő viharos indulatot, amit a világ aljassága vált ki belőle. Lehel, az irodaház-recepciós srác napról napra, egyre bénultabban figyeli mások aktív életét, attól tart, hogy lassan elhalványodik és átlátszó lesz.

Jegyekért és további infókért ide kattintsatok        

6/7

Áthallás – Artus Stúdió, március 20.

Somló Dávid egy Budapesten élő interdiszciplináris alkotó, zenész, aki az elmúlt években interaktív hangalapú performance-okat készített. Neve ismerős lehet a Vass Imrével közös IITTHHOONN című előadásukból, de Európa-szerte és Brazíliában több fesztiválon is megfordult.
 
Az Áthallás című előadása a hangokhoz való viszonyunkat állítja főszerepbe, és ezt különleges színházi megoldásokkal valósítja meg: bekötött szemmel, és nem a nézőtéren, hanem a hangszórókkal körülvett színpadon lehetünk fültanúi a performance-nak. A megszólaló hétköznapi hangok korunk fontos kérdéseit teszik fel: hogy viszonyulunk a körülöttünk levő zajhoz, amivel együtt kell élnünk? Mi a hangok forrása, és milyen realitást teremtünk magunknak általuk? 

Jegyekért és további infókért ide kattintsatok          

7/7

Víg–Presser–50, Vígszínház, március 25.

Ötven évvel ezelőtt mutatták be a Vígszínházban Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című kisregényének zenés adaptációját Presser Gábor zenéjével és Adamis Anna dalszövegeivel. A zeneszerző azóta számtalan előadásnál közreműködött, írt zenét a Jó estét nyár, jó estét szerelem, a Harmincéves vagyok, a Szent István körút 14., a Túl a Maszat-hegyen és A padlás című darabokhoz is. Március 25-én, délután és este ezeket a dalokat elevenítik fel a Víg-Presser-50 koncerten, amelyet Valló Péter rendezett.
 
Jegyekért és további infókért ide kattintsatok            

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Neked ajánlott

A