#vegyélhazait mozgalom ide vagy oda, manapság itthon még mindig kevésbé elterjedt a magyar ruhaipar támogatása, és ezen valószínűleg a naponta nyakunkba szakadó inflációs árak sem fognak mostanában változtatni. Ez az írás most nem arról szól, hogy melyik márka tud minél kreatívabb felsőruházatot, saját kezűleg, minél kevesebb anyagfelesleggel megalkotni és lehetőleg minél magasabb áron eladni („minél drágább, annál menőbb” alapon). Hanem bemutatunk 11 márkát, amely már azért is szóra érdemes, mert a fast fashion üzletekkel szemben olyan maradandót alkotnak, ami gyorsan változó világunk egy szeletéről egyszer történeteket mesélhet majd el egy másik generációnak, vagy akár mi kerülhetünk közelebb egy régebbi korszakhoz. Ezenkívül a visszafogottabb, egyszerű, de nagyon is praktikus kabátokat tervező dizájnereknek ugyanúgy helyük van a listában, mint a legállatibb printekkel felpingált és extravagáns télikabátok megálmodóinak! Két kincset már én is beszereztem 1-1 tervezőtől, de e toplista írása alatt sikerült új szerelmeket is találnom...

1/11

ille-olla

Az ille-olla márka üzenete: nude színek helyett színes kabátok cseppet sem színtelen egyéniségünkhöz! A márka dizájnere, Illéssy Lenke azt vallja, hogy minden ember egyedi és megismételhetetlen, így egy jól megválasztott színű vagy a testalkathoz passzoló kabát (vagy ruha) nagyban hozzájárul a harmonikus megjelenéshez, összességében pedig – a pozitív visszajelzéseken keresztül – a sikerhez. 

Lenke több mint 13 éves tapasztalattal tervez praktikus, ám nem mindennapi stílusú, különböző fazonú, könnyen mosható női és férfi softshell kabátokat. A kabátok itthon készülnek, a szivárvány minden árnyalatában, az XS-től kezdve egészen a 4XL méretig. Ezekben a ruhadarabokban éppen az a jó, hogy kényelmes és önazonos viseletet kölcsönöz, legyen szó munkába járásról, biciklizésről, rollerezésről, de futáshoz, természetjáráshoz, városnézéshez vagy bármilyen más tevékenységhez is felvehető (ha nem féltjük). A márka újdonsága, hogy egy egyszerű, kabátba cipzározható panellal most már nemcsak a kismamáknak, hanem az újdonsült édesapáknak is megfelel a babahordozásra. Egy szó, mint száz: ille-olla az élet minden területén!

Weboldal
Facebook
Instagram
Showroom: 1013 Budapest, Döbrentei utca 6. 3/4.

2/11

Printa

Ha kreatív és nosztalgikus, akkor Printa!A Printa egyike a legelső környezettudatos márkáknak Magyarországon. Nem lehet szó nélkül hagyni, hogy folyamatosan keresik a fenntartható lehetőségeket, hogy kifogástalan minőségű, igényesen meg- és újraalkotott termékeket kínálhassanak, mindenféle kompromisszum nélkül.

Ezt bizonyítja a Printa kabátkollekciója is, amelynek különlegessége, hogy a kabátok régi úttörőtáborok pokrócaiból készültek. A kollekció 2021-ben már elérhető volt, de akkor még nagyon kevés, összesen csak 12 ilyen pokrócra lelt a tervező, amik, az optimálisan kiszabás után, csak néhányunk gardróbjába juthattak el. Ugyanis egy a tervezőé lett, egy pedig bekerült az mint iparművészetidizájn-darab. Elfogytak a pokrócok, így sajnos úgy tűnt, hogy ez ennyiben marad. Az idei szezonban azonban ismét sikerült szerezni pokrócokat, így újra lehet kapni ezeket a szuper mintás, egyedi kabátokat. Van bennük történelem is, amiről nem tilos véleményt alkotni, de sokan élményként tekintenek még ma is ezekre a táborokra, ebben nőttek fel sokan, így ezek a kabátok egy szüleink életében biztosan jelentős korszakot idéznek meg, és újra életre hívják a már-már homályba vesző emlékeket...

Weboldal
Facebook
Instagram

Showroom: Printa
3/11

ZSIGMOND

ZSIGMOND gondoskodik róla, hogy a férfiaknak is helye legyen, ha a magyar divatszíntérről van szó! A férfiakra specializálódó ZSIGMOND márka küldetése, hogy a kortárs divatban újra megteremtse a fast fashion divatipar előtti ruhakészítési megközelítést. Minden kollekciója a múltba nyúl vissza, a tervező vidéki magyar örökségében gyökerezik.

A ZSIGMOND kabátok három kulcsszava: minőség, időtállóság és praktikusság! Bélésük vagy 100%-ban újrahasznosított poliészterből, vagy szabadalmaztatott, Olaszországból származó thindown anyagból készül. A thindown a világ első újrahasznosított pehelyszálas anyaga, amely a piacon jelenleg kapható legmelegebb anyag/gramm súlyú matéria is. A HARKA és a VESZKA kabátok a hagyományos gyapjúkabátok nyers változatai, míg a ZELIZ egy világos téli alapdarab. A REMADE kabátok olyan vintage anyagokból készültek, amelyeket eredetileg a hagyományos magyar viselet részeként használtak. A NEMES, SOMOS és ORDAS kabátok érdekessége pedig, hogy kilenc bársony fejkendőből készültek, amelyek mind Magyarország különböző részeiről származnak. A vászon REMADE bomberdzsekiket olyan gobelinekből alkották meg, amelyeket Budapesten gyártottak, az 1920-as évek környékén. Összességében ha férfiként a streetwear és a sötét avantgárd keverékét hordanánk a mindennapokban, természetesen nem mindennapi módon, akkor egy ZSIGMOND-nál aligha találunk különbet!

Weboldal
Facebook
Instagram
Showroom: 1096 Budapest, Thaly Kálmán utca 41.

4/11

zagabo

Eső ellen zagabo! Szabó Gabi tervező 2009-ben alapított márkája új kategóriát hozott létre a magyar divatiparban, és meghonosította a dizájner-esőkabát fogalmát. Az esőkabátok fő jellemzője, hogy egyszerre stílusosak és funkcionálisak, de legfőképp cseppet sem unalmasak, ugyanis végtelen színkombinációban készülnek. 

A zagabo idei téli, AMBO kollekciójában az oversized kabátok rajongóinak egy ferdén záródó, hófehér darabot alkottak meg, aki pedig a játékosság és az elegancia határán kalandozna, a széles gallérú, fekete-kék, nagy kockás kabátruhában vagy A vonalú, újragondolt trench coatban élvezheti az egyediséget. Ha a mostani, esős napokon szeretnénk feldobni a szettünket, akkor is van miből választani, a honlapon és a bemutatóteremben hosszú és rövid fazonú, rengeteg színű, női és férfiesőkabát közül válogathatunk, a városi biciklizéstől a színházlátogatásig szinte bármilyen alkalomra.

Weboldal
Facebook
Instagram
Showroom: YLKA Design Studio (1074 Budapest, Dohány utca 90.)

5/11

DÜSK

Ha uniszex, akkor DÜSK! Hegedűs Dóra márkája elsősorban a férfi és az uniszex irányvonalra fókuszál, ami 2019 óta DÜSK néven van jelen a hazai divatéletben. A márka kimeríthetetlen inspirációja a kortárs kelet-európai underground atmoszféra, amit a 70-es és 80-as évek nyugat-európai rebellis karaktereivel és extravagáns, ugyanakkor funkcionális uniszex dizájnnal ötvöz.

A DÜSK minden kollekciójában helyet kapnak feltűnő kabátok, így a Lovers on The Run-kollekció egyik statement darabja is egy piros lakk-kabát volt, amit tavaly ráadásul a Martin Wanda fotográfussal való kollaboráció által egy kiállításis szemléltetett a márka különleges, diverz karakterével együtt. Az anyagválasztásra nemcsak a diverzitás jellemző, hanem a dizájn mellett minden esetben elsődleges szempont a kényelem és a funkcionalitás. A márka palettáján kifejezetten férfi- és női darabok is megtalálhatók, azonban a kabátok esetében a legtöbb darab uniszex, azaz mindkét nem bátran viselheti őket. Bár ebben a szezonban nem jelent meg kollekciója, azonban a DÜSK tervezője egyedi megrendelésekre, színészeknek és zenészeknek extrábbnál extrább ruhadarabokat készít.

Weboldal
Facebook
Instagram

6/11

CUKOVY

A CUKOVY olyan, mintha egy utópikus mű ekfrázisa lenne. A CUKOVY kabátok könnyen variálhatók, egyediek, de mindenekelőtt azonnal szemet szúrnak! Ezt Hanna Coen3D képei is nagyon jól szemléltetik. A kortárs magyar márka legújabb kollekciója lecsatolható, többféleképpen párosítható elemekkel debütált az idei szezonban. A matt és a fényes anyagok merész kombinációi mellett a kollekcióban továbbra is jelen van a „jövő iránti nosztalgia” mint inspirációs forrás.

Poprádi Flóra, a márka tervezője és kreatívigazgatója a kényelemre, a fenntarthatóságra, a tartósságra és a játékosságra fókuszál ruhadarabjait illetően. A termékeket Magyarországon tervezik és készítik, helyi művészekkel és beszállítókkal, kizárólag magas minőségű olasz anyagokból és libatollból. A termékpaletta leginkább pufi dzsekikből, kabátokból és kiegészítőkből áll. A CUKOVY cserélhető elemekkel, ujjakkal és kapucnikkal játékra invitálja viselőit. Aki lemarad, kimarad!

Weboldal
Facebook
Instagram
Showroom: 1051 Budapest, Október 6. utca 24.

7/11

TOMCSANYI

A TOMCSANYI téli kollekciója egy pillanatfelvételben rögzített visszatekintés a múltba. 10 év hosszú idő egy fiatal divatmárka életében, így a márka az elmúlt egy évtizedre reflektált ebben a szezonban. Mindezt úgy, hogy nem egy hagyományos, egyetlen inspiráció köré épített kollekciót álmodott meg, hanem benyomások és emlékek felelevenítésével régi kedvenc printeket és fazonokat gondolt újra.

Az eredetileg 2014-es őszi-téli kollekcióban pasztellárnyalatokban, selyemből készült fazonokon megjelenő „sífelvonós” minta ezúttal neonszínekben éled újjá újrahasznosított, poliészterből készült pufi dzsekiken, mellényeken és szoknyákon. A kabátok újrahasznosított, vízálló poliészterből készültek, vízálló cipzárral. A fazonok modernek, lazák, kicsit sportosabbak, pont ezért a mindennapi ruhatárba könnyen beilleszthetők!

Weboldal
Facebook
Instagram
Showroom: The Garden Studio & Café

8/11

ESZKA

Az ESZKA egy külön mood! És a márka három dologról ismerhető fel igazán: minta, minta és még több minta! A kabátok között van olyan, amiből csak egyetlenegyet gyártanak, van, amiből két-három különböző méretűt. A lényeg, hogy mindenki megtalálja a hozzá illő darabot, ami életre kel rajta, azután pedig szinte biztos, hogy kötődni fog hozzá. Ez a tervezésben és a vásárláskor is egy intuitív, kísérletező folyamat.

Szakos Kriszta tervező-tulajdonos életében az anyagok és a színek szeretete már gyerekkora óta jelen van. A szüleinek kötödéje volt, így már kislányként volt alkalma találkozni az anyagokkal és felhasználni azokat, a maradék anyagokból pedig általában a babáira leginkább illő kreációk születtek. Észrevette, hogy egy-egy ruhadarabtól megváltozik a személyiségük. Ez a báj levakarhatatlan légies, hosszú kabátjairól, legyen szó pink ocelotmintásról vagy absztrakt, színes megoldásokról!

Weboldal
Facebook
Instagram
Showroom: 1072 Budapest, Nyár utca 10.

9/11

DAIGE

Két legyet egy csapásra! – egy DAIGE kifordítható shacket itt, egy DAIGE kifordítható kabát ott, és máris feltankoltuk a ruhatárunkat! A budapesti székhelyű DAIGE divatmárka már nemcsak itthon, de külföldön is sokak számára ismert egyedi darabjaival. Sőt, már New Yorkban és a nagyobb európai városokban is lencsevégre kaptak DAIGE-ben sétáló modern nőket. Ez nem véletlen, hiszen a kollekciókban merész statement különlegességek és klasszikus alapdarabok egyaránt megtalálhatók, a kifordítható kabátokat tartalmazó kollekcióival pedig nincs nő, akit ne győzött volna meg, hiszen egyszerre két kabátot tudhatunk a magunkénak!

Nemhiába aGC shacketa DAIGE egyik best-seller darabja. A retró nagyinégyzetekkel tarkított, kifordítható shacket a rajta végigfutó hangsúlyos, lila szegéllyel kiemeli az izgalmas mintaalakzatokat. Igazi átmeneti darab, bő szabásának köszönhetően vastag pulóver felett is viselhető, melegebb időben pedig egy póló is elég alá. A CARNABY kifordítható kabát oversized, dupla galléros és öv segítségével köthető meg, puha gyapjúkeverék-anyagának köszönhetően melegen tart a leghidegebb időben is. A kabát plusztulajdonsága, hogy deadstock, azaz fel nem használt anyagmaradékból készült. Ezenkívül a repertoár rejt Mick Jagger stílusérzéke által inspirált JAGGERműszőrméből készült puffer dzsekit, a letisztult darabok kedvelői megtalálják számításukat a DASH kabát időtálló eleganciájában, de nem utolsó a kókuszhéj gombokkal záródó LADY JANE shacket sem.

Weboldal
Facebook
Instagram
Showroom: Repertory

Címkék