Alig pár hetünk maradt karácsonyig, aki előrelátó volt, már rég letudta az ajándékvásárlást, azonban sokan vagyunk a halogatás hívei, főleg, ha olyan szeretteinknek, barátainknak vagy kollégáinknak vadászunk ajándékot, akiknek igazából már mindene megvan. Ebben nyújtunk most segítséget, hazai tervezőktől válogattunk, és olyan, egyedi meglepetésötleteket hoztunk, amelyek garantáltan csillogó szemeket és megható vagy éppen vicces pillanatokat fognak eredményezni a karácsonyfa mellett. Nem is beszélve arról, hogy ezeket az ajándékokat a következő hetekben számos adventi vásáron megtaláljuk, vagy egy kattintással akár online is beszerezhetjük. Mutatunk ajándékötleteket Budapest-rajongóknak, a „csináld magad” élményajándékok híveinek, de jövünk vagány printekkel, kiegészítőkkel, kerámiákkal, faliszőnyegekkel és pénztárcabarát apróságokkal.

1/7

Budapest-rajongóknak kötelező

Sátor Dénes évek óta elkápráztat minket Budapest tematikájú objektekkel, akinek az a célja, hogy olyan grafikákat és tárgyakat készítsen, amelyek segítségével a felhasználók újragondolhatják mindennapi világukat és kicsit kizökkenhetnek a hétköznapi kerékvágásból. A Panelmágnes a szocialista idők lakótömbjeinek mai hétköznapjaiba enged betekintést, segítségével akár a hűtőnkön is felépíthetjük a saját minilakótelepünket. Az UrBAHN kiegészítőkkel szó szerint a nyakunkba vehetjük a várost, a budapesti kötöttpályás közlekedést idéző sálak garantáltan pontosan érkeznek hozzánk, és még a hidegtől is megvédenek. A „Magyarosh” tematikájú autóillatosítók pedig szokatlan módon, a szagláshoz kapcsolódva dolgozzák fel gasztronómiai kedvenceinket, tuti ajándék lehet például a kürtőskalácsért vagy a kovászos uborkáért rajongó szeretteinknek.

Vásárok: Gozsdu Karácsonyi és Újévi Vásár (2022. december 2. és 30. között)
Boltok: BuborékShopMagma designboltSzimpla Design ShopKiscelli Múzeum shop, Magyar Zene Háza ajándékbolt, Ludwig Múzeum ShopBudapest Retro Élményközpont shop, Vasarely Múzeum shop, Ajándék Terminál (Etele Plaza)
Webshop 

2/7

„Csináld magad” Fankapanka

A Fankapanka az elmúlt években fogalom lett a hazai underground szcénában. Ha egy bulin valaki egyszínű pólót visel, amin gyöngybetűs hímzés hirdeti, hogy „bal elöl”, „kiégek” vagy „átjössz?”, akkor garantáltan egy Fankapankát látunk, a ruhadarabok – pólók, sapkák és pulcsik – viselői pedig cinkosan összekacsintanak, ha egymás mellé sodorja őket az élet. Szaszák Fanni ütős feliratai és pedáns kézírása ironikus ellentétben állnak egymással, amit csak imádni lehet. Fanni az elmúlt hónapokban igazi közösségi programot gründolt, ugyanis mindfulnessre épülő hímzőworkshopot indított, melynek népszerűsége az egekben van, ráadásul már ajándékutalvány is elérhető a programra, mely szintén szuper karácsonyi meglepetés lehet. Nem véletlen, hogy ennyien keresik a workshopot, ugyanis szükségünk van a kreatív elfoglaltságra, főleg, ha a végeredmény nemcsak jól néz ki, de hordható is lesz. Fanni a workshop mellett megálmodott egy olyan hímzőszettet is, amivel akár otthon is elkészíthetjük saját Fankapankánkat – tökéletes ajándékötlet azoknak, akik élményt szeretnének adni idén karácsonyra.

Vásárok: TELEP Adventi vásár (december 11.), Makers’ Market – Larus Rendezvényközpont (december 18.)
Boltok: Projekt Showroom (Andrássy út 46.)
Webshop   

3/7

Vagány printek és kiegészítők a LUNAR-tól

Ha valami igazán vagány printet, határidőnaplót, falinaptárat, sapit, pólót vagy tote baget keresünk, akkor a LUNAR háza táján érdemes nézelődnünk. Zsófi és Márk, a LUNAR alapítóinak grafikái annyira egyedi stílusúak, hogy azonnal védjegyükké váltak a lila, terrakotta- és pasztellszínekben pompázó ötletes minták. A 2023-as évet biztos, hogy jó hangulatban kezdi az, aki a LUNAR-tól választ naptárat vagy heti tervezőt, de egy klassz grafika a falra, netán egy ázsiai, tigrismintás vagy a sztoikusan szemlélődő napot ábrázoló kiegészítő is remek választás lehet a karácsonyfa alá. Ha szeretnénk, akkor egyedi megrendeléseket is leadhatunk, sőt tetkómintát is terveztethetünk velük, azonban ezzel érdemes sietni, tekintettel ünnepek közeledésére. Ha be akarjuk szerezni a vagány papírtermékeket vagy kiegészítőket, akkor ezt pár kattintással a webshopon is megtehetjük, de az összes fontosabb karácsonyi dizájnvásáron is találkozhatunk Zsófival és Márkkal, akik személyesen segítenek nekünk a válogatásban.
 
Vásárok: Atelier Xmas Pop Up – KREA design iskola (december 911.), Terra Kontra Xmas Market – Tégely / Melting Pot Budaörs (december 17.), Makers’ Market – Larus Rendezvényközpont (december 18.) 
Webshop

4/7

Kerámiák a SOUTERRAINE-től

Budapesten az elmúlt években valóságos kerámiaforradalom tört ki, az agyagozás újra hódító útjára indult, és sorra nyílnak a kreatívstúdiók, és szuper márkák dísz- és használati tárgyai közül válogathatunk. Az egyik kedvencünk a SOUTERRAIN, melyet Huszlicska Réka alapított, aki olyan objekteket szeretett volna készíteni, melyek feldobnak és kiegészítenek bármilyen teret, amibe csak kerülnek. Kezdetben kizárólag kézzel épített és kézzel festett dísztárgyakból állt a repertoár, az utóbbi időben viszont egyre több funkcionális darab is része a projektnek, ezek főleg bögrék és tálak. Minden SOUTERRAIN kerámia egy közösségi műhelyben, a LUNO stúdióban készül, aminek Réka az egyik alapító tagja. Válasszuk a kockás vázát, a füles bögrét vagy a csíkos tálat, garantáltan örömet szerezhetünk az egyedi lakásdekorokkal szeretteinknek. Réka ráadásul a ruhákat és a kiegészítőket készítő márkával, a Kamay Kóval is összeállt, a webshopban pedig még lecsaphatunk a közös kollekció igazán klassz darabjaira.

Webshop

5/7

Szőnyegek a KATMA studiótól

A kerámiák mellett az idei év slágerei a kézzel készített szőnyegek, amikkel egyre több hazai tervező foglalkozik; nemrég mi magunk is kipróbáltuk a tuftingot. Hornyai Kamilla 2021-ben alapította a KATMA studiót, mely alkotásainak lényege a játékosságban rejlő szépség, valamint az intuitív alkotófolyamat. Emellett egyik fő célja, hogy inspirációt nyújtson a művészetkedvelőknek, akiknek az itt látott munkák remélhetőleg meghozzák az alkotókedvét. A szőnyegek sokfélék, nehéz egy stílusba besorolni őket, hiszen inspiráció bárhonnan jöhet, legyen az Vasarely, Miró, Matisse vagy Reich Károly művészete, akinek a gyermekkönyv-illusztrációit Kamilla kis kora óta csodálja, de a természetből és az őt körülvevő mindennapi tárgyakból is sok ötletet merít. A KATMA studió legutóbb a BEBI Loungewearrel közösen alkotott, dekorszőnyegeik szuper meglepetések lehetnek a különleges tárgyakért rajongó szeretteinknek.

Webshop

6/7

Agyagozás a KLAE DIY dobozaival

Azt már említettük, hogy valóságos kerámiaforradalom tört ki Budapesten, ez pedig magával hozta, hogy akár otthon is berendezhetjük mini-agyagozóstúdiónkat. A KLAE kitjeinek köszönhetően egy dobozban mindent megkapunk, ami az alkotáshoz kell, így ha van olyan ismerősünk, aki szívesen kézműveskedik, akkor meg is találtuk neki a tökéletes ajándékot. A KLAE kitek alapja egy csomag természetes, levegőn száradó agyag, amit nem kell kiégetni. A készletekben ezenfelül minden olyan eszközt megtalálunk, amire szükségünk lehet az otthoni alkotáshoz, az inspirációtól kezdve az agyag megmunkálásán át a festésig és a lakkozásig. Ráadásul mindez személyre szabható: a KLAE kínálatában választhatunk fehér és terrakottaagyag, matt és fényes lakk, pasztell-, klasszikus és neonfestékcsomagok és egy- vagy kétszemélyes kiadás közül. Elkészíthetjük saját karácsonyfadíszeinket, kaspóinkat, gyertyatartóinkat, ékszerestálkáinkat – a lehetőségek tárháza szinte végtelen, így tökéletes kreatív meglepetés lehet szeretteinknek.

Vásárok: Telep adventi design vásár (december 18-án)
Boltok: Projekt Showroom (Andrássy út 46.), The Shortlist Studio
Webshop

7/7

Azzurro Velluto printek

Ha valami igazán különleges ajándékot keresünk, akkor érdemes az Azzurro Velluto grafikái között nézelődni, Eged Enikő meleg színekben játszó, izgalmas témákat felölelő printjei minden lakás falán remekül mutatnak. Válogathatunk állatok, csendéletek és absztraktok, kötött pulcsiban álldogáló kutyák, fekete-fehér macskák, lovak és dalmaták között, de sellők, félpucéran lovagló nőalakok, kardigánban táncolók és szerelmes lányok is megjelennek a képeken. Az biztos, hogy mindenki kiszúrhat egy-egy olyan grafikát, ami tökéletesen illik ahhoz, akinek ajándékot keres. Ha felkészítenénk szeretteinket a 2023-as évre, akkor a falinaptár a tökéletes ajándék, Enikő Erotikus Gombakalendáriuma pedig garantáltan mindenkit fel fog dobni a következő évben. Enikő a Daige-zsel és a BEBI Loungewearrel is kollaborált már, így alkotásai ruhadarabokon – pólókon, kimonókon és sálakon – is visszaköszönnek, melyek szintén szuper meglepetések lehetnek, ha valakinek igazán egyedi ajándékot keresünk, amivel ráadásul a hazai tervezőket is támogatjuk.


Vásárok: Czakó Karácsonyi Vásár (december 9.), SHUK SHUK Design Fair  Christmas Edition (december 10.), Makers’ Market – Larus Rendezvényközpont (december 18.) 
Boltok: Printa, Retrock, Valami Hazai, ISBN Galéria
Webshop

Címkék