Az ősz beköszöntével a szabadtéri programok, a fűben ülés és a hintaágyban, parkban, fák alatt olvasás helyét átveszik a beltéri rendezvények. A hangulatos kávézók falai között egyre gyakoribb vendégek lesznek írók és költők, színészek és zenészek, akik gyakran egy-egy felolvasóest vagy könyvbemutató üde színfoltjai. Persze, a borús idő a pihe-puha pokróc, a forró tea és az otthoni könyvsarok ideje is, de YouTube videókon hallgatni Grecsó Krisztián felolvasását anyukája első süteményéről vagy Háy Jánost, amint legújabb könyvéről beszél magában hordoz némi hiányt és többre vágyunk. Milyen jó, hogy Budapesten a nagyobb könyvfesztiválokon kívül is pezseg az irodalmi élet, így gyakran van lehetőségünk arra, hogy kedvenc szerzőnkkel a valós térben is találkozzunk és izgalmas beszélgetéseket hallgassunk, melyeknek akár mi is alakítói lehetünk.

1/7

A kiadványok mennyországa: Magvető Café

Egyszerű, de menő dizájn, farostlemezekből kialakított lépcsők, rajtuk rengeteg párna, amiből bármikor és bárhogyan kuckót építhetünk magunknak, körülöttünk pedig könyv minden mennyiségben – ez a Magvető irodalmi kávézója. Egy finom kávé és sütemény kombó vagy egy jó bor mellett beleolvashatunk Esterházy, Knausgård vagy Tóth Krisztina könyveibe, de ami ennél is jobb, hogy a helyen rendszeresen szerveznek felolvasó és slam poetry esteket, színházi előadásokat és beszélgetéseket. Esős délutánok és cidris esték idején tökéletes választás.

2/7

A pécsi szál: Kis Présház

Hasonlóan a Magvető Caféhoz, a Kis Présház is valamennyire egy kiadó a rengeteg pécsi szerzőt felvonultató Prae kiadó, saját tereként értelmezhető, ahol persze mindenki jól jár: a szerkesztők, akik végre kiszabadulnak az online térből, az egykori gyakornokok, akik finom kávét főznek nekünk és persze mi, fogyasztók akik egy olyan hellyel gazdagodtunk, ahol bármikor belekóstolhatunk az irodalom, a zene és a művészet szellemi műhelyének atmoszférájába. Őszre pedig a programok is visszaszivárogtak: hangulatos akusztikus estek, lapszámbemutatók, sőt, a hely egyik legvagányabb ötlete, a koktélos-könyves bemutatók is várnak minden irodalomrajongót.

3/7

Ahol a könyv nem csak dizájn: Kelet Kávézó és Galéria

A Bartók Béla út egyik kultikus helye a Kelet, szerkesztőségi meetingek, interjúk, randik és baráti beszélgetések helyszíne. Késik az ismerős és nincs nálad könyv? Itt még ez sem probléma, elég csak kinyújtani a kezed és máris válogathatsz Jókai, Kosztolányi, Nádas Péter (igen, szemfülesek belefuthatnak magasirodalmunk színe-javába) regényei, művészet-, társadalom-, építészettörténeti könyvek, esszékötetek és krimik közül. A falakon elhelyezett kötetek egy kisebb könyvtár vagy könyvesbolt állományaként is megállnák a helyüket. De a könyv itt nemcsak dizájn: irodalmi beszélgetések, workshopok, akusztikus koncertek ugyanúgy helyet kapnak a Keletben, ahogy az újhullámos kávék, édességek és a fúziós bisztrókonyha.

4/7

A bohém: MITZI

Úgy tűnik, letáboroztunk Újbudán, sokkal inkább a Bartók Béla úton, hiszen a BÉLA nagy tesójaként is értelmezhető MITZI-t szintén itt találjuk. A kicsit bohém, kicsit dekadens, felnőtt és otthonos MITZI elsősorban reggeliző, de az esti beszélgetésekhez is erősen ajánlott választás. De a lényeg, hogy a hangulatos enteriőr a kultúrprogramokra vágyó 30-asok ideális helyszíne: egyszálgitáros, csendes-ülős minikoncertek, felolvasóestek és Juhász Anna irodalmi szalonjai is itt kapnak teret. Ki az, aki mindezt kihagyná? Mi biztosan nem.

5/7

Ady kedvence új helyen: Három Holló Kávéház

A Három Holló volt Ady Endre egykori törzshelye, persze ekkor még az Andrássy úton, az Opera szomszédságában volt, az Erzsébet híd lábánál lévő újranyitott hely az egykori pesti kávéházi hangulat és irodalmi élet újraélesztésében játszik fontos szerepet – és az eredmények azt mutatják, ezt jól teszi. A kb. 500 négyzetméteres tér különböző szintjei más-más kulturális igényeket elégítenek ki: az utcaszint klasszikus kávéháza hatalmas üvegezett portáljával, márványasztalaival és finom olasz kávéjával, süteményeivel és szendvicseivel a beszélgetések és munka színtere, míg az orfeum és a színház előadásoknak, koncerteknek és rendezvényeknek ad otthont. Idén októbertől pedig coworking irodaként is funkcionál.

6/7

A kis kedvenc: Massolit Books & Café

Egyszerre hangulatos kávézó és idegennyelvű könyvesbolt örök kedvencünk, a Massolit Books & Café, ami annak ellenére, hogy a pesti zsidó negyed szívében van, mégis sokak elől rejtve marad. A sokszínű és különleges témájú könyvek között biztos, hogy mindenki talál kedvére valót: van itt angol és orosz nyelvű szépirodalom, művészeti albumok és judaisztikai témájú szakirodalom is. A kávézó neve pedig Bulgakov: Mester és Margarita regényéből jön, ami az Írószövetség nevéből képzett mozaikszó (МАССОЛИТ) latin betűs átirata.

7/7

A kultikus: Hadik

Ha mániákusan gyűjtöd a nyugatos szerzők műveit vagy a kortárs magyar irodalom a mindened, akkor biztos hogy neked is a Hadik lesz a törzshelyed. Karinthy, Kosztolányi és Déry legendás törzshelye, a Hadik Kávéház 2016-tól egész egyszerűen Hadik néven fut, na meg a pár éve felfrissült enteriőrrel, valamint megújult étel-ital- és programkínálattal. A régi aranyszínű tapéta helyett menő téglafalat találunk, a fotelek plüsshuzatát pedig koptatott bőrre cserélték. A külcsín megújult, de a misszió maradt: továbbra is a környék irodalmi-művészeti találkozóhelyének lenni, ahol még irodalmi kvíz is van.

Címkék